Úroda chutí a barev. Skvělé recepty z malin, rybízu, cuket i paprik. | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Úroda chutí a barev. Skvělé recepty z malin, rybízu, cuket i paprik.

Letní kuchyně se neobejde bez sladkých malin nebo pikantního rybízu. Ke slovu se hlásí i cuketa a paprika. Připravte si lahodné recepty z těchto plodin...

Košíčky s malinovým krémem a malinami

  • 8 formiček o prům. 10 cm
  • doba přípravy: 40 minut + odležení těsta

TĚSTO NA KORPUSY:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vody

KRÉM:

  • 200 g čerstvých malin
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g malin na ozdobu
  • 4 stonky meduňky

V míse smíchejte mouku a máslo. Přidejte žloutek a vypracujte těsto. Pokud je moc tuhé, přidejte 2 lžíce vody. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte do fólie a dejte do ledničky na 30 minut.

Těsto vmáčkněte do formiček na košíčky a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte 15 minut. Nechte vychladnout.

Maliny s cukrem rozvařte, propasírujte a smíchejte s tvarohem na krém. Rozdělte do košíčků, ozdobte malinami a lístky meduňky.

Maliny

Šťavnaté bobulovité plody jsou skvělé jen tak z ruky do pusy hned po utržení, ale své nadšené fanoušky si získávají i v podobě marmelád či domácích šťáv. Kromě vynikající chuti nabízejí i zdravotní benefity. Využívají se třeba při vysokém krevním tlaku, zlepšují funkci střev nebo pomáhají snižovat vysokou horečku.

Polévka z červených paprik s paprikovou klobásou

  • 4 porce
  • příprava: 35 minut
  • 4 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1/2 paprikové klobásy
  • 1 lžíce olivového oleje

Troubu zahřejte na 250 °C. Papriky vložte do vyhřáté trouby a pečte je asi 15 minut, až bude slupka tmavá s puchýřky. Během pečení papriky obracejte. Poté je dejte do igelitového sáčku, nechte zapařit a lehce zchladnout.

Pak papriky oloupejte a zbavte semeníků. Překrájejte je, vložte do hrnce, přidejte nasekaný česnek, zalijte vývarem a krátce povařte. Potom vše rozmixujte.

Klobásu nakrájejte na kostičky a pomalu ji orestujte, až se vypeče většina tuku. Polévku rozdělte do misek, ozdobte kousky papriky a kostičkami klobásy.

Papriky

Krásně barevná zelenina, která přišla do Evropy v 19. století z Jižní Ameriky, nabízí nepřeberné množství chuťových variací. Využijete ji nejen čerstvou třeba do salátů, ale i pečenou, vařenou či grilovanou, s masem i do polévek. Obsahuje až třikrát více vitaminu C než pomeranč a další látky prospěšné zdraví.

Cuketové ragú s mletým masem a těstovinami

  • 4 porce
  • příprava: 30 minut
  • 2 středně velké cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 400 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 4 stonky tymiánu
  • 400 g těstovin
  • sůl a pepř

Cukety omyjte a nakrájejte na kolečka. V pánvi zahřejte 2 lžíce oleje, vložte kolečka cukety a restujte asi 3 minuty. Orestované cukety přendejte do misky.

Šalotku oloupejte a nasekejte najemno. Vsypte na pánev se zbylým olejem a nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso, nadrcený česnek a lístky tymiánu. Osolte, opepřete a vše restujte ještě asi 10 minut.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vsypte těstoviny a uvařte je na skus. Uvařené těstoviny sceďte a dejte je do pánve k orestovanému masu. Přidejte orestované cukety,dochuťte a podávejte.

Cuketa

Vzhledem se sice podobá okurce, ale na rozdíl od ní se v kuchyni většinou upravuje tepelně. Díky tomu, že skvěle přijímá chutě, si můžete pohrát s kořením nebo ji kombinovat s česnekem. Výborná je plněná, hodí se také ke zjemnění těsta na litý koláč. Cuketa je zdrojem vitaminu A, využívá se i při hubnutí.

Rybízový koláč

  • asi 12 kousků
  • příprava: 60 minut
  • 5 vajec
  • 125 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 400 g červeného rybízu
  • 2 lžíce máslových sušenek
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání pekáče
  • moučkový cukr

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do šlehače se změklým máslem nakrájeným na kousky a krupicovým cukrem a šlehejte do pěny. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Mléko ohřejte, mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva.

Do žloutkové pěny vmíchejte mléko a mouku s práškem do pečiva. Pak zapracujte bílkový sníh. Do vymazaného a vysypaného pekáče rozetřete polovinu těsta. Rybíz obalte rozdrobenými sušenkami s vanilkovým cukrem. Dvě třetiny rybízu nasypte na těsto a zakryjte ho druhou polovinou těsta. Zbylý rybíz nasypte na povrch koláče.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Špejlí vyzkoušejte, jestli je koláč hotový, a vyndejte jej z trouby. Nechte vychladnout. Sypejte moučkovým cukrem.

Rybíz

Někoho sice může odrazovat štiplavě kyselá chuť, ale rybíz prostě patří k prázdninám. Skvělý je do rychlých koláčů i ke zmrzlině, uchovat si jej můžete na zimu jako marmeládu. Vyzkoušejte i kompotovaný coby alternativu brusinek. Rybíz je zdrojem vitaminu C, zlepšuje imunitu i zažívání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.

Doporučujeme

Články odjinud