Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

 Zdroj: Shutterstock
 Zdroj: Shutterstock
 Zdroj: Shutterstock
 Zdroj: Shutterstock
6
Fotogalerie

Ořechy - výborná antistresová svačinka

Ořechy jsou sice zdrojem tuku, ale našemu tělu dokážou hodně pomoci. Obsahují řadu prospěšných látek a umějí zatočit i s únavou a nervozitou.

Věděli jste, že mezi rizikové faktory vzniku srdečních onemocnění patří kromě vysokého krevního tlaku či cholesterolu také stres? Ten sice není dobré zajídat, ale existují potraviny, které vám pomůžou se s ním lépe „poprat“. Do jídelníčku se vyplatí zařadit i ořechy a semínka. Nedávná studie totiž prokázala, že lidé, kteří minimálně 3x denně konzumovali jídla obsahující vlašské ořechy nebo lněné semínko, měli podstatně nižší krevní tlak, a to i po vyvolání stresu.


MANDLE

Jako jediné z ořechů jsou zásadotvorné. Daly by se považovat i za královnu ořechů, neboť jsou pro naše tělo velkými pomocníky. Z minerálních látek jsou bohaté hlavně na hořčík a vápník (toho obsahují dokonce více než mléko). Najdete v nich také draslík, selen nebo železo. Mandle jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu E, obsahují i B2 a biotin, který je důležitý pro krásné vlasy a nehty. Spolu s vlašskými ořechy patří mandle mezi ořechy s nejvyšším obsahem antioxidantů. Bílkoviny z nich jsou velmi dobře stravitelné. Díky obsahu hořčíku posilují nervovou soustavu, ochraňují i naše srdce, cévy a řadí se mezi superpotraviny, jež mají protirakovinné účinky. Vyloženě léčebné účinky mohou mandle mít, pokud budeme po dobu dvou měsíců jíst denně deset loupaných mandlí.

1 porce (10 g) obsahuje: 263 kJ/63 kcal, 2 g bílkovin, 2 g sacharidů, 5,2 g tuku

Klepněte pro větší obrázek

MAKADAMOVÉ OŘECHY

Zřejmě nejdražší ořechy na trhu. Mají jemnou máslovou chuť a ze všech ořechů obsahují nejvíce prospěšných mononenasycených kyselin, které mohou při pravidelné konzumaci pomáhat snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění. Kromě antioxidantů a vitaminu B1 nebo manganu jsou bohaté i na omega-7 nenasycenou mastnou kyselinu, která dokáže vyživovat pokožku. Olej z makadamových ořechů je jeden z nejrychleji se vstřebávajících do pokožky a využívá se při léčbě strií a jizev.

1 porce (10 g) obsahuje: 311 kJ/74 kcal, 0,7 g bílkovin, 1,3 g sacharidů, 7,5 g tuku

Klepněte pro větší obrázek

VLAŠSKÉ OŘECHY

Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají chránit srdce a snižovat cholesterol. Několik studií dokonce prokázalo, že vlašské ořechy umějí nejen zatočit se špatným cholesterolem, ale dokážou zvýšit i ten dobrý a současně normalizují zvýšený krevní tlak. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů, vlákniny, vitaminů, minerálů a bílkovin.

1 porce (10 g) obsahuje: 278 kJ/66 kcal, 1,6 g bílkovin, 1,6 g sacharidů, 6,2 g tuku

Klepněte pro větší obrázek

LÍSKOVÉ OŘECHY

Pěstují se u nás už od středověku. Ceněné jsou hlavně pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin a vitaminu E, jenž je významný v boji proti civilizačním chorobám, jako je rakovina nebo ateroskleróza. Nedostatek tohoto vitaminu může způsobit poruchy svalového metabolismu, pocit únavy a drobné nervové poruchy. Lískové ořechy jsou bohaté i na vlákninu, vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin.

1 porce (10 g) obsahuje: 276 kJ/66 kcal, 1,2 g bílkovin, 1 g sacharidů, 6 g tuku

Klepněte pro větší obrázek

KEŠÚ OŘECHY

Ořechy velmi bohaté na hořčík, který je velice důležitý pro správnou činnost svalů, nervů a stavbu kostí. Je také prevencí infarktu a udržuje zdravý oběhový systém. Hořčík působí i jako přirozený uklidňující prostředek. Vzhledem k tomu, že kešú ořechy obsahují i vitaminy B1 a B2, jejich konzumace se doporučuje zvláště v případech nervozity, depresí či při únavě. Celkově mají velmi kladný vliv na nervový systém. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin pomáhají lidem s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

1 porce (10 g) obsahuje: 232 kJ/55 kcal, 1,8 g bílkovin, 3,3 g sacharidů, 4,4 g tuku

Klepněte pro větší obrázek

PARA OŘECHY

Kromě jiného obsahují významné množství vitaminu B1, dokonce víc, než se nachází v mase či vejcích. Tomuto vitaminu se někdy také říká „duševní vitamin“, neboť má pozitivní vliv na nervový systém. Vitamin B1 je nutné tělu dodávat pravidelně, protože organismus si dokáže udržet postačující zásobu jen po období čtyř, maximálně deseti dní. V případě, že jste vystaveni dlouhodobému stresu nebo velké fyzické zátěži, se jeho potřeba zvyšuje. Para ořechy jsou jeho dobrým přírodním zdrojem. Kromě pozitivního vlivu na psychiku pomáhá i k posílení paměti a chuti k jídlu.

1 porce (10 g) obsahuje: 286 kJ/68 kcal, 1,5 g bílkovin, 0,8 g sacharidů, 6,8 g tuku

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise Dieta.

Doporučujeme

Články odjinud