Křehké a svěže zelené špenátové lístky jsou jedněmi z prvních poslíčků jara. Nabízíme čtyři snadné a rychlé způsoby, jak je upravit tak, aby si na nich pochutnala celá rodina. Bezpochyby a beze zbytku vymažou vzpomínky na školní jídelnu!
Špenátové rolky s lososem
Příprava: 30 minut + chlazení
Na 4 porce:
- 400 g listového špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 vejce
- sůl a pepř na dochucení
- 2 čerstvé smetanové sýry (třeba s bylinkami)
- hrst kaparů
- 150 g uzeného lososa
Oprané a otřepané špenátové lístky nechte krátce zavadnout na rozehřátém oleji. Prochladlé a nahrubo nasekané je pak promíchejte s prošlehanými vejci. Osolte a opepřete a vzniklou hmotu rozetřete dotenka po plechu pokrytém pečicím papírem. Pečte 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Nechte vychladnout. Položte upečenou stranou na pracovní plochu, odstraňte pečicí papír a potřete smetanovým sýrem, poklaďte kapary a plátky lososa a stočte do pevného válečku. Zabalte jej do kuchyňské fólie a nechte asi hodinu v chladu. Poté krájejte na válečky o síle 1 až 2 cm a podávejte jako chuťovku.
Špenátová polévka
Příprava: 30 minut
Na 4 porce:
- 25 g másla
- svazek jarní cibulky, pokrájené
- 1 pórek (o váze asi 120 g), pokrájený
- 2 menší stvoly řapíkatého celeru, pokrájené
- 200 g brambor, oloupaných a pokrájených
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 g zakysané smetany
V kastrolu na rozehřátém másle restujte asi 10 minut za stálého promíchávání pokrájenou zeleninu – jarní cibulku, pórek, celer a kostičky brambor. Zalijte vývarem, přiveďte k bodu varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15 minut, až brambory změknou.
Vsypte opláchnuté lístky špenátu a nechte je chvilku zavadnout v polévkovém základu. Pak vše rozmělněte tyčovým mixérem na hladký krém.
Dochuťte, rozdělte na jednotlivé porce a podávejte se lžičkou zakysané smetany.
Knedlíčky z ricotty se špenátem
Příprava: 30 minut
Na 4 porce:
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 balení (250 g) ricotty
- 2 velká vejce
- hrubá mouka podle potřeby
- rozpuštěné máslo k podávání
- 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
- sůl a pepř na dochucení
Opraný a okapaný špenát nechte zavadnout na rozehřátém oleji. Odstavte a nechte stranou.
Ve větší misce promíchejte lehce osolenou ricottu, prošlehaná vejce a hrubou mouku, aby vzniklo měkké a vláčné těsto podobné bramborovému. Vmíchejte do něj prochladlý špenát a tvořte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě, až vyplavou.
Podávejte přelité rozpuštěným máslem a posypané sýrem jako lehkou večeři. Vhodnou přílohou je oblíbený salát Caprese, tvořený rajčaty, mozzarellou a bazalkou.
Tagliatelle se špenátem
Příprava: 15 minut
Na 4 porce:
400 g tagliatelle
Na špenát:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky másla
- 2 stroužky česneku, oloupaného a nakrájeného na plátky
- 400 g čerstvého špenátu
- 120 ml smetany ke šlehání
- 150 g mascarpone
- 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
- sůl, pepř a špetka muškátového oříšku
Na širší a hlubší pánvi rozehřejte olej a máslo. Vložte na něj plátky česneku a opraný špenát. Jakmile zavadne, osolte ho, přilijte smetanu a mascarpone. Dochuťte pepřem, muškátovým oříškem a sýrem.
Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě na skus. Slijte je, pomocí pinzety stočte do hnízd. Do jejich středu dejte smetanový špenát a můžete nosit na stůl.