V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře odlehčení. Spolu s ním přichází ideální čas pro nový začátek. Právě v téhle době máme šanci zbavit se všeho starého, co už do života nepotřebujeme. Jaro má v sobě obrovskou sílu. Malé klíčky prorazí i asfalt, aby mohly ke slunci. Stejné je to s námi.
Klíčené je nejlepší
Nejlepší, co na jaře můžete udělat, je vyrazit do co nejčistší přírody a natrhat si všechno, co začíná rašit ze země, a přidávat to do jídla – mladé listy pampelišek, sedmikrásky, listy kopřiv, ředkvičky a saláty nebo si doma nechat naklíčit vlastní dobroty (čočku, hrách, řeřichu).
Velkou sílu budou mít kopřivy – na čaj, coby odvar na spláchnutí vlasů po umytí, do velikonoční nádivky; do polévek, omelet a karbanátků můžeme přidat ptačinec žabinec, kozlíček polníček a další zelené poklady z přírody.
Pokračování 2 / 9
Co na zažívání
Na jaře, v březnu a dubnu je také ta nejlepší doba na regeneraci jater a žlučníku. Že je očista těchto dvou orgánů potřeba, poznáte nejen na stavu pokožky, ale hlavně podle potíží se zažíváním a pálením žáhy, se záněty, tlakem pod hrudní kostí a v břiše po jídle...
Pro stimulaci jater se doporučuje pití šťávy z červené řepy, extrakt z ostropestřce mariánského, lichořeřišnice, grepové kapky. „Šťávu z červené řepy doporučuji vypít po výkonu aktivním lidem, sportovcům (vrcholovým i rekreačním) či lidem s náročnou fyzickou prací. Regenerace po výkonu bude rychlejší,“ říká Milan Merva, specialista na zdravý životní styl.
Pro správnou funkci ledvin bychom měli pít hlavně čistou pramenitou vodu. Pokud máme chuť na něco teplého, dejte si bylinný čaj, který pročistí játra: čekankový, pampeliškový, kopřivový, přesličkový, vřesový, z černého bezu, šípkový, měsíčkový…
Čaj si můžeme udělat také z pupenů rakytníku, maliníku, ostružiníku, černého rybízu a šípku. Bude jich stačit malé množství – mají totiž velkou sílu. Nejlepší je vzít si pupeny z větví odřezaných při prořezávání.
Pokračování 3 / 9
Co jíst a proč?
Zařaďte do jídelníčku čočku, fazole, hrách, cizrnu, zeleninu (domácí kysané zelí a šťávu z kysaného zelí, česnek, baby špenát) a zeleninové šťávy (již zmiňovaná šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (například borůvky), semínka (chia, lněná) a za studena lisované oleje (lněný, konopný olej), ryby, obilné kaše (jáhlová, pohanková).
„Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění,“ říká odborník s tím, že luštěniny by měly být pravidelnou součástí jídelníčku nejen na jaře a měli bychom je konzumovat alespoň jednou týdně.
Pokračování 4 / 9
Co nejíst
Ne nadarmo je začátek jara spojen s obdobím půstu. I odborníci na výživu doporučují nejíst maso a vyhnout se mléčným výrobkům. Pokud ale bez masa nevydržíte, jezte jen krůtí nebo králičí maso, z mléčných výrobků vybírejte ty zakysané. Vynechte také lepek a obiloviny podléhající plísním (pšenici, žito, oves), sladkosti, cukrovinky, slazené nápoje, uzeniny, polotovary a toxické látky (alkohol, nikotin apod.).
Ivana Štědrá
27. dubna 2017
Pokračování 5 / 9
Tohle jedli předkové
Základem jídelníčku před Velikonoci bylo tradičně vařené obilí, luštěniny a také velmi oblíbená pučálka – naklíčený a osmažený hrách, brambory vařené s kmínem, kvašené zelí, domácí kořenová zelenina, tvaroh, jogurty, zákysy… Recepty na kvašené potraviny najdete například zde:
Pokračování 6 / 9
Čím posílit imunitu
Pomoct tělu můžeme také například betaglukany, jejichž úkolem je aktivovat buňky tvořící první obrannou linii organismu (a kromě toho také pomáhají ke správné funkci metabolismu). Najdeme je v houbách, kvasinkách a také obilninách, jako jsou ječmen nebo oves. „Betaglukany prokazatelně patří mezi nejúčinnější přírodní prostředky na podporu imunity, které máme k dispozici,“ uvádí biolog Václav Větvička. „V důsledku průmyslového zpracování potravin ale o ně přicházíme. Můžeme je ale tělu dodat kvalitními doplňky stravy,“ dodává. Nám Evropanům je z genetického a historického hlediska nejbližší betaglukan z kvasinek, které se po staletí využívaly při pečení chleba nebo výrobě piva.
Pokračování 7 / 9
Stokrát díky bříze
Asi všichni známe skvělé čistící vlastnosti kopřiv, ale podobně funguje i bříza. Pokud si nevyrobíte březovou šťávu z mladých březových lístků sami, určitě si kupte nějakou v bio kvalitě. Podporuje totiž (zevnitř) vylučování toxinů z těla, zvenku zase společně s masáží pomáhá vyhladit na kůži celulitické dolíčky. Nejúčinnější je extrakt ze sušených mladých březových lístků, ne z mízy stromů. „Bříza je odedávna pokládaná za strom ochrany, životní energie, štěstí a lásky!“ říká herečka Ivana Jirešová, která na léčivé i magické účinky břízy nedá dopustit. Stejný názor měli i svatá Hildegarda z Bingenu nebo lékař Ondřej Mathioli, který o ní napsal: „Moc její jest lámati kámen v ledví a v měchýři.“
Šťáva břízy napomáhá očišťování organismu vyplavováním usazenin z těla přirozenou cestou. Flavonoidy obsažené v březových listech působí mírně močopudně a podporují tak očistnou kúru, která se projeví zdravou a odpočatě vyhlížející pletí.
Mgr. Pavla Kurková
2. června 2013
Pokračování 8 / 9
Jarní výživa pro zářivou pleť
Možná vás to překvapí, ale na pleť by měly mít skvělý účinek sedmikrásky. Obsahují cenné minerální látky, ovocné kyseliny, proteiny i aminokyseliny, antioxidační flavonoidy, hydratační polysacharidy a další látky. Už v renesanci si ženy sedmikráskami macerovanými v levandulovém oleji potíraly obličej. Chtěly mít totiž klidnou, hydratovanou, rozjasněnou a mladě vyhlížející pleť. Byly považovány za všelék a lidé věřili, že nosí štěstí. Jedna z legend praví, že se zrodily ze slz Máří Magdalény. Na trhu najdete řadu přípravků ze sedmikrásek.
Pokračování 9 / 9
Tohle doporučuje čínská medicína
Jaro je podle čínské teorie pěti prvků obdobím dřeva, kyselé chuti, jater, zelené barvy a větru, který má schopnost otevírat povrch těla. Doporučuje se odlehčená strava například v podobě jedno až dvoutýdenní rýžové kúry, jejíž součástí je i jarní zelenina (čekanka, řapíkatý celer, jarní cibulka, salát polníček atd…) a dostatek tekutin.
Dále je dobré jíst kyselé potraviny, doporučují se nepasterizovaný jablečný ocet, kyselé ovoce a nepasterizované pšeničné pivo, kvašené zelí, červená řepa, která dobře čistí játra, vaření s kmínem, pepřem, kurkumou nebo tymiánem a koriandrem, které zlepšují zažívání.
Chcete si bylinky vypěstovat sami?
10 druhů rostlin, které vám na zahrádce nesmí chybět, najdete zde.
Jak pečovat na zahradě o drobné ovoce bez chemie, se dozvíte zde.