Dort - postup (1.) Zdroj: Johana Pošová

Dort - postup (1.) Zdroj: Johana Pošová

Dort - postup (2.) Zdroj: Johana Pošová
Dort - postup (3.) Zdroj: Johana Pošová
Dort - postup (4.) Zdroj: Johana Pošová
Dort - postup (5.) Zdroj: Johana Pošová
12
Fotogalerie

Dort Červený samet

Blíží se svátek všech zamilovaných - svatý Valentýn. Ať už jste tento svátek přijali za svůj nebo je Vám stále tak trochu proti srsti, všudypřítomná romantika nenechá nikoho chladným. My Vám dnes přinášíme jeden z tipů, čím ve čtvrtek překvapit svého miláčka: Upečte mu dort "Červený samet".

Dort Červený samet

Příprava: 50 minut

Na 1 dort:

  • 250 g prosáté hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
  • 115 g másla pokojové teploty
  • 200–300 g jemného krupicového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml podmáslí
  • 2 lžíce rozpuštěného červeného barviva
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička jedlé sody

1. Suroviny na korpus tohoto známého dortu jsou jednoduché, ale kvalitní. Množství cukru si přizpůsobte vlastní chuti (jelikož jde o americký moučník, je hodně sladký). Na druhé straně použití podmáslí zaručuje, že těsto bude mít svěží chuť a bude krásně nadýchané. Postará se také o vláčnost, podobně jako vinný ocet. Obojí také vyváží sladkost dortu. Máslo se zase postará o hebkost těsta.

2. Troubu předehřejte na 175 °C a dno zvolené formy vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte mouku, sůl a kakao a dejte stranou. V jiné míse utřete máslo a pak postupně zapracovávejte cukr. Můžete samozřejmě využít elektrický hnětač.

3. Šlehejte dál, až bude směs lehká a nadýchaná. Do utřeného másla s cukrem teď přidejte jedno vejce.

4. Vejce zapracujte postupně, vždy po jednom, aby se dobře spojila se směsí. Opět použijte elektrické šlehací metly, aby vznikla homogenní směs. V odměrném džbánku promíchejte podmáslí s barvivem – pokud máte práškovou barvu, rozmíchejte ji podle návodu na obalu v asi 2 lžících vody.

5. Podmáslí s barvivem postupně zapracovávejte do těsta, střídavě s moukou s kakaem. Obě směsi zapracujte ve třech dávkách, končit byste měli moučnou směsí. V malém hrnku promíchejte ocet a sodu.

6. Až octová směs vyšumí, přidejte ji do těsta a dobře zapracujte. Těsto přesuňte do formy (nebo do menších formiček či důlků formy na muffiny) a povrch uhlaďte stěrkou. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut. Doprostřed vpíchněte špejli, když na ní neulpí vlhké drobky, je upečeno.

Pokud nevlastníte formu ve tvaru srdce, upečte těsto jako plát a vykrojte podle předlohy. Můžete pak snáze vytvořit i vícevrstevný dort!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na krém:

  • 230 g žervé
  • 230 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 115 g moučkového cukru, prosátého
  • 360 ml smetany ke šlehání typ de luxe (35–40 % tuku), ušlehané

1. Na krém si připravte všechny suroviny. Množství je dostačující jak na potření dortu, tak na spojování jednotlivých vrstev, pokud budete chtít mít dort vyšší.

2. Nejprve promíchejte žervé a mascarpone, postupně zatírejte moučkový cukr. Je důležité, aby byl prosátý, jinak by byl hrudkovitý a hůře by se zpracovával. Máte-li klasický, pravou vanilkou ovoněný cukr, nemusíte používat extrakt.

3. Aby byl krém opravdu jemný a našlehaný a také dobře držel, na závěr do něj zapracujte smetanu a důkladně vše vyšlehejte, nejlépe elektrickými metlami. Krém dejte do chladu.

4. Mezitím si připravte korpus – vyjměte ho z formy, nechte vychladnout a pak vodorovně jednou nebo dvakrát opatrně prořízněte. Pláty k sobě dobře spojte krémem, jeho vrstva by měla být stejná asi jako výška těsta. Když vám krém po stranách vyteče, nic se neděje, protože budete potírat i boky.

5. Na závěr celý dort důkladně potřete krémem a ozdobte podle vlastní fantazie a možností, čerstvou, umělou nebo marcipánovou květinou a podobně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Doporučujeme

Články odjinud