Blíží se svátek všech zamilovaných - svatý Valentýn. Ať už jste tento svátek přijali za svůj nebo je Vám stále tak trochu proti srsti, všudypřítomná romantika nenechá nikoho chladným. My Vám dnes přinášíme jeden z tipů, čím ve čtvrtek překvapit svého miláčka: Upečte mu dort "Červený samet".
Dort Červený samet
Příprava: 50 minut
Na 1 dort:
- 250 g prosáté hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
- 115 g másla pokojové teploty
- 200–300 g jemného krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 240 ml podmáslí
- 2 lžíce rozpuštěného červeného barviva
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička jedlé sody
1. Suroviny na korpus tohoto známého dortu jsou jednoduché, ale kvalitní. Množství cukru si přizpůsobte vlastní chuti (jelikož jde o americký moučník, je hodně sladký). Na druhé straně použití podmáslí zaručuje, že těsto bude mít svěží chuť a bude krásně nadýchané. Postará se také o vláčnost, podobně jako vinný ocet. Obojí také vyváží sladkost dortu. Máslo se zase postará o hebkost těsta.
2. Troubu předehřejte na 175 °C a dno zvolené formy vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte mouku, sůl a kakao a dejte stranou. V jiné míse utřete máslo a pak postupně zapracovávejte cukr.
Můžete samozřejmě využít elektrický hnětač.
3. Šlehejte dál, až bude směs lehká a nadýchaná. Do utřeného másla s cukrem teď přidejte jedno vejce.
4. Vejce zapracujte postupně, vždy po jednom, aby se dobře spojila se směsí. Opět použijte elektrické šlehací metly, aby vznikla homogenní směs. V odměrném džbánku promíchejte podmáslí s barvivem – pokud máte práškovou barvu, rozmíchejte ji podle návodu na obalu v asi 2 lžících vody.
5. Podmáslí s barvivem postupně zapracovávejte do těsta, střídavě s moukou s kakaem. Obě směsi zapracujte ve třech dávkách, končit byste měli moučnou směsí. V malém hrnku promíchejte ocet a sodu.
6. Až octová směs vyšumí, přidejte ji do těsta a dobře zapracujte. Těsto přesuňte do formy (nebo do menších formiček či důlků formy na muffiny) a povrch uhlaďte stěrkou. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut. Doprostřed vpíchněte špejli, když na ní neulpí vlhké drobky, je upečeno.
Pokud nevlastníte formu ve tvaru srdce, upečte těsto jako plát a vykrojte podle předlohy. Můžete pak snáze vytvořit i vícevrstevný dort!
Na krém:
- 230 g žervé
- 230 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 115 g moučkového cukru, prosátého
- 360 ml smetany ke šlehání typ de luxe (35–40 % tuku), ušlehané
1. Na krém si připravte všechny suroviny. Množství je dostačující jak na potření dortu, tak na spojování jednotlivých vrstev, pokud budete chtít mít dort vyšší.
2. Nejprve promíchejte žervé a mascarpone, postupně zatírejte moučkový cukr. Je důležité, aby byl prosátý, jinak by byl hrudkovitý a hůře by se zpracovával. Máte-li klasický, pravou vanilkou ovoněný cukr, nemusíte používat extrakt.
3. Aby byl krém opravdu jemný a našlehaný a také dobře držel, na závěr do něj zapracujte smetanu a důkladně vše vyšlehejte, nejlépe elektrickými metlami. Krém dejte do chladu.
4. Mezitím si připravte korpus – vyjměte ho z formy, nechte vychladnout a pak vodorovně jednou nebo dvakrát opatrně prořízněte. Pláty k sobě dobře spojte krémem, jeho vrstva by měla být stejná asi jako výška těsta. Když vám krém po stranách vyteče, nic se neděje, protože budete potírat i boky.
5. Na závěr celý dort důkladně potřete krémem a ozdobte podle vlastní fantazie a možností, čerstvou, umělou nebo marcipánovou květinou a podobně.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.