Pochutnat si na sladkých letních plodech se dá i trochu jinak. V osvěžující kombinaci s ledovou minerálkou nebo čajem a čerstvými bylinkami se stanou tekutým hitem vašeho prázdninového posezení s rodinou nebo přáteli.
Jahodovo-mangová limonáda
6 skleniček - příprava: 15 minut
- 1/2 šálku krupicového cukru
- 750 ml sektu
- 1 a 1/2 šálku bílého rumu
- 300 g čerstvých jahod
- 2 menší manga
- 1 limetka
- saturejka
V menším hrnci přiveďte k varu 1/2 šálku vody a cukr a pokračujte ve vaření, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup nechte vychladnout.
Smíchejte sekt, rum, nakrájené jahody, mango a limetku, saturejku a dvě hrsti ledu. Přidejte připravený vychlazený sirup a promíchejte. Podávejte v zachlazených skleničkách.
NÁŠ TIP: Saturejku můžete nahradit oblíbenou mátou nebo zkuste třeba bazalku.
Broskvový drink s rozmarýnem
8 skleniček - příprava: 20 minut
- 120 g krupicového cukru
- 4 zralé broskve
- 4 snítky rozmarýnu
- 7 dl růžového vína
- 1 l studené sody
V menším hrnci přiveďte k varu 350 ml vody s cukrem a míchejte tak dlouho, až se rozpustí. Do sirupu přidejte nakrájené broskve s rozmarýnem a opět přiveďte k varu.
Hotový sirup dejte vychladnout stranou, rozmarýn z něj vyjměte. Sirup s ovocem smíchejte s vychlazeným růžovým vínem a sodovkou. Přidejte nasekaný led a hned podávejte.
Rumová sangria
6 skleniček - příprava: 15 minut
- 2 pomeranče, nakrájené na tenké plátky
- 2 citrony, nakrájené na tenké plátky
- 2 limetky, nakrájené na tenké plátky
- 1 kiwi, oloupané a nakrájené
- 60 ml citronové šťávy
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 80 g krupicového cukru
- 120 ml Cointreau nebo jiného pomerančového likéru
- 240 ml bílého rumu
- 80 ml kokosového rumu
- 500 ml pomerančového džusu
- 250 ml sody
Pomeranče, citrony, limetky, kiwi, šťávy a cukr dejte do velké mísy. Na ovoce nalijte Cointreau, bílý rum, kokosový rum a pomerančový džus. Lehce promíchejte, aby se cukr rozpustil. Nechte odležet v ledničce alespoň dvě hodiny.
Před podáváním do sangrie přidejte vychlazenou sodu. Podávejte s ledem, v každé skleničce by mělo být také několik kousků ovoce.
NÁŠ TIP: Sangrii můžete připravit z kteréhokoli vašeho oblíbeného ovoce, skvělá je třeba s vodním či cukrovým melounem.
Kokosový nápoj s rybízem
4 skleničky - příprava: 10 minut
- 250 g čerstvého rybízu
- 200 ml kokosového mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 700 ml sody
Vezměte asi polovinu rybízu bez větviček a rozmačkejte jej, abyste dostali čerstvou šťávu. Kokosové mléko, cukr a sodovku promíchejte. Přidejte rozmačkaný i celý rybíz a opět promíchejte. Nakonec můžete ozdobit větvičkou rybízu. Drink podávejte dobře vychlazený s ledem.
Marocký ledový čaj
4 skleničky - příprava: 30 minut
- 1 svazek čerstvé máty
- 2 sáčky zeleného čaje
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 limetky nakrájené na plátky
V hrnci nebo v rychlovarné konvici přiveďte k varu 800 ml vody. Stranou si odložte menší svazeček máty. Zalijte sáčky zeleného čaje a zbytek čerstvé máty vodou a nechte odstát asi 5–7 minut.
Přidejte cukr a promíchejte. Připravený čaj nechte vychladnout. Před servírováním přidejte na plátky nakrájené limetky, lístky čerstvé máty a led.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.