Máneska - Praha 2 Zdroj: David Raub

Máneska - Praha 2 Zdroj: David Raub

Máneska - Praha 2 Zdroj: David Raub
Máneska - Praha 2 Zdroj: David Raub
Borneo - Mladé Buky Zdroj: David Raub
Borneo - Mladé Buky Zdroj: David Raub
8
Fotogalerie

Tři restaurace s vůní dálek - jak chutná exotika?

Přinášíme jarní tipy na podniky, kde vám nabídka jídel může přiblížit argentinskou pampu, vůni Středomoří i indonéskou exotiku.

1. Argentinská pampa v Mánesce

Samotný název restaurace Máneska je poněkud matoucí. Navozuje atmosféru hostince sousedského charakteru. Ve skutečnosti jde o podnik s vybranou kuchyní, ale naštěstí v duchu jména restaurantu v Mánesově ulici v Praze se chová personál. Nijak vtíravě, ale velmi přátelsky - úsměv je tady součástí povolání.

Menu podle zámořských not

Hlavním lákadlem restaurantu jsou jídla v americkém a tex-mex stylu. Prim hraje především maso z jihoamerických býčků Aberdeen Angus. Jejich jasně deklarovaný původ zaručuje, že hosté si zde pochutnají skutečně na výborně připravených steacích. Mohou si objednat i jednotlivé pokrmy, ale prubířským kamenem místní kvality je Angus párty - trojkombinace hned tří stogramových masitých porcí: flap steak (z břišního svalu), oyster blade (loupaná plec) a entrecote (vysoký roštěnec). K tomu jemné i ostřejší omáčky podle naladěných chuťových receptorů hosta, to vše s fazolovými lusky zabalenými ve slanině.

K výběru k této kreaci je i stylové víno s býčím názvem: Cabernet Sauvignon, Centenario Aberdeen Angus. Hrozny na toto hutné víno vyzrávají na břehu řeky Mendozy, tedy v kraji, kde se prohání polodivoká angusí stáda.

Křidýlka i žebírka

Máneska nenutí pouze k fixaci na hovězí. Jestliže ve svém štítu nese i odkaz na tex-mex, pak samozřejmě nesmějí chybět ani žebírka a křidýlka. V nabídce jsou žebra, která se odvolávají na vyhlášený způsob přípravy v americkém Clevelandu. Asi nejsou zcela ve stylu jedné z nejlepších clevelandských restaurací Freddie‘s Southern Style Rib House, ale mají svou nezaměnitelnou chuť, která zve k návratu. Křehkému masu výrazně prospívá omáčka z manga a chilli, podle chuti ještě lehce zjemněná zakysanou smetanou.

I tady dobře funguje již vyzkoušená formule „párty pro dva“, která kombinuje žebírka s křidélky, která se pro změnu odvolávají na recepty z Jižní Karolíny. K nim mohu vřele doporučit ochutnat výborný domácí chléb, který zde pečou hned v několika variantách.

Výběr z jídelního lístku

Smažené olivy plněné sýrem 135 Kč
Oyster blade steak (200 g) 376 Kč
Centenario Aberdeen Angus (0,7 l) 594 Kč
Corona 88 Kč
Espresso 49 Kč
Mattoni 48 Kč

2. Zasněžené Borneo

Zimní sezona letos ne a ne skončit, a tak jsou krkonošská střediska stále cílem tisíce vyznavačů zimních sportů. Chlad, který táhne z hřebenů našeho největšího pohoří, ale můžete zahnat žárem indonéských ostrovů.

V obci Mladé Buky, která leží jen pár kilometrů od Pece pod Sněžkou a Janských Lázní, leží totiž Borneo. Restauraci s penzionem zařízeným v tropickém stylu zde otevřel Luboš Valenta. Na začátku tisíciletí se vydal se svou partnerkou na dovolenou na Bali a zůstali tam téměř deset let. Kromě cenných vzpomínek si přivezli i bohaté zkušenosti s tamní gastronomií a cestovním ruchem. Ty nyní využívají v restaurantu, jehož nezvyklý charakter tvoří desítky dekorací z Bornea, Bali, Sulawesi, Timoru, Papuy a mnoha dalších.

Pro některé mohou být indonéská jídla vzpomínkou na pobyt ve vzdálené exotice, pro druhé zase pozvánkou. Host si může z jídelního lístku vybrat například soto ayam - pikantní kuřecí polévku, sate madura - špízy z vepřové panenky připravené na maduránský způsob nebo další jídla v ostré i sladké úpravě.

Lyžařům, kteří sem sjedou ze Ski Parku Mladé Buky, přijdou vhod i vydatná jídla domácí kuchyně, ať již je to grilované koleno, steaky, nebo špízy s kombinací různých mas. Především k nim se čepuje plzeňský ležák, Gambrinus i tmavý Kozel.

Výběr z jídelního lístku

Polévka soto ayam 35 Kč
Špíz z vepřové panenky sate madura 155 Kč
Smažené banány v těstíčku s medem 45 Kč
Vepřový steak na tříbarevném pepři 140 Kč
Tatarák z hovězího masa 195 Kč
Plzeň (0,5 l) 30 Kč
Bonaqua 18 Kč
Espresso 24 Kč

3. Úroda na budějovickém olivovníku

U zrodu nové budějovické restaurace byla idea přinést k jihočeským rybníkům závan atmosféry Středomoří. To provozovatele inspirovalo také k idylickému jménu Olivier (francouzsky olivovník).

Olivovník se hned po otevření v minulém roce hodně rozkošatil, a tak může nabídnout skutečně mimořádnou gastronomickou sklizeň. Velkou zásluhu má na ní zdejší šéfkuchař Robert Burian. Chuťové rozpětí je potěšením pro ty, kteří rádi objevují. Carpaccio z chobotnice je určitě dobrou volbou, pokud se chcete projít rybím menu. Pak může následovat středomořská rybí polévka, z těstovin vlastní výroby spaghetti alla Chitarra s plody moře a pak si můžete smlsnout na některé z ryb, které byly právě dodány přímo od Jaderského či Středozemního moře.

Charakteru kuchyně odpovídá také úměrná nabídka vín i nealko nápojů. V letní sezoně je velkým trumfem „olivovníku“ krásně upravená zahrada, která je přívětivá také k rodičům s dětmi. Restaurační provoz doplňuje také prodej delikates.

Výběr z jídelního lístku

Italská zeleninová polévka 49 Kč
carpaccio z chobotnice 159 Kč
tagliatelle s plody moře 195 Kč
kuřecí prsíčko s omáčkou z pečených paprik 139 Kč
rozlévané Pinot grigio (0,2 l) 29 Kč
kroužkovaný Budvar (0,5 l) 35 Kč
espresso 35 Kč

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud