Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte to sami.
Šťavnatý steak s máslovou hruškou
4 porce - příprava: 25 minut
- 4 hovězí steaky
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř
- 2 velké hrušky (ne příliš zralé)
- sterilované houby a čerstvé bylinky na ozdobu
NA OMÁČKU:
- 1 lžíce másla
- 1 šalotka
- 1 lžička nahrubo nadrceného pepře (černý nebo barevný)
- 2 dl smetany na vaření
Steaky vyndejte z ledničky a nechte před přípravou ležet nejméně hodinu při pokojové teplotě. Připravte si omáčku: na pánvičce na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku dosklovata, přidejte pepř a po chvíli zalijte smetanou a vše nechte asi 20 minut provařit, až ztratí část objemu.
Steaky vložte na hodně rozpálenou pánev (nejlépe litinovou) a opečte je zprudka 3–4 minuty z každé strany.
Pokud máte rádi nepříliš propečené steaky, zakryjte je a nechte pár minut „dojít“. Jestli máte raději propečenější maso, dejte steaky do pekáčku, na každý vložte kousek másla a nechte je dojít v troubě na nízkou teplotu asi 10–15 minut.
Mezitím nakrájejte omyté hrušky na plátky a opečte je na másle. Hotové steaky osolte a opepřete a podávejte s plátky hrušek, sterilovanými houbami, bylinkami a přelité pepřovou omáčkou.
Hruškové koláčky s ořechy
25 koláčků (ø asi 8 cm) - příprava: 45 minut
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 žloutek
- 250 g polotučného tvarohu
- kůra z poloviny citronu
- smetana 33% podle potřeby
- 1 balení listového těsta (ne předem rozváleného)
- hladká mouka na vál
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 kg menších hrušek
- vejce na potření
- hotová čokoládová poleva
Oba cukry a žloutek utřete do pěny. Přidejte tvaroh, najemno nastrouhanou citronovou kůru a náplň zřeďte a zjemněte trochou smetany. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 6–7 mm. Z těsta vykrájejte sklenkou koláčky, na každý dejte trochu tvarohové náplně, posypejte ji nasekanými ořechy a nahoru položte vždy polovinu hrušky (zbavené jádřince a ozdobně podélně prokrájené).
Koláčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe, volné okraje potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Hotové koláčky nechte vychladnout a teprve potom je ozdobte hotovou čokoládovou polevou.
NÁŠ TIP: Koláčky budou vítaným dezertem ke kávě s trochou vanilkové zmrzliny.
Košíčky s hruškami a kozím sýrem
4 košíčky - příprava: 45 minut + odležení
- 170 g hladké mouky
- špetka soli
- 120 g másla, nakrájeného na kostky
NA NÁPLŇ:
- 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 100 g zrajícího kozího sýra
- 0,5 dl smetany 12%
- 200 g mascarpone
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 hrušky, oloupané a nakrájené
Smíchejte mouku a sůl do mísy a vpracujte prsty máslo, až vznikne drobenka. Do ní nožem zapracujte 2 lžíce studené vody, rukama vypracujte těsto a uložte je na 30 minut do ledničky.
Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na vyšší košíčky vyložte pečicím papírem, těsto rozdělte na čtvrtiny, každou rozválejte, vyložte jimi připravené formy a propíchejte na několika místech dna těsta vidličkou. Vložte do trouby a pečte 10 minut.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte dotuha. Žloutky utřete do světlé pěny, přidejte nakrájený sýr, smetanu a mascarpone. Přidejte hrušky a vmíchejte sníh. Náplň rozdělte do forem a pečte ještě 10 minut. Podávejte horké nebo studené.
Strouhaný koláč s tvarohem a hruškami
1 koláčová forma (ø 26 cm) - příprava: 60 minut + odležení
- 400 g hladké mouky
- 120 g krupicového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1 hera
- 2 lžíce kakaa
- tuk a hrubá mouka na plech
NA NÁPLŇ:
- 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 měkký tvaroh
- 1 lžíce tuzemáku
- 4 hrušky bez jádřinců
Na vál nasypte mouku, cukr a prášek do pečiva, udělejte důlek a do něho vyklepněte vejce, pokrájejte heru a těsto rychle zpracujte nožem. Oddělte z něj třetinu, důkladně ji propracujte rukama do vláčného těsta, zabalte do fólie a dejte na hodinu do ledničky.
Do zbývajícího těsta zapracujte kakao, vypracujte opět vláčné těsto a dejte je zabalené do ledničky. Připravte si náplň: Žloutek utřete s cukrem do pěny, přidejte tvaroh a tuzemák a zlehka zapracujte sníh z bílku.
Do vymazané a vysypané formy nastrouhejte na hrubém struhadle všechno tmavé těsto. Na ně rozprostřete tvarohovou náplň, poklaďte ji hruškami a na ně nastrouhejte světlé těsto. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.
Skryté léčitelky
CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…
O mnohých druzích ovoce je všeobecně známé, jak moc prospívají našemu organismu. V případě hrušek se o zdravotních benefi tech moc nemluví. Jejich konzumace přitom například:
- příznivě ovlivňuje krevní oběh a snižuje krevní tlak
- podporuje trávení a působí příznivě také při žaludečních obtížích
- je osvědčeným prostředkem rovněž proti zácpě
- pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
- posiluje kosti a působí proti revmatismu a artritidě
- je vhodná i při redukční dietě
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.