Co dát na víkendový stůl? | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Co dát na víkendový stůl?

Jedny z nejpříjemnějších chvil, které spolu stráví rodinní příslušníci, bývají u společného stolu. Dobrou chuť!

Květáková polévka s parmazánem

Příprava: 30 minut

4 porce:

  • 1/2 většího květáku
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • špetka muškátového květu
  • 150 ml smetany
  • 15 g parmazánu
  • 1 lžíce petrželky
  • sůl na dochucení

Očistěný a omytý květák rozeberte na růžičky. Vařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě do poloměkka. Z poloviny másla a mouky připravte světle žlutou jíšku. Uvařený květák vyndejte na talíř. Odkrájejte velké košťály. Do vody, ve které se vařil, vmíchejte připravenou jíšku a velké košťály. Na mírném ohni vařte ještě asi 15 minut.

Pak polévku ochuťte muškátovým květem a rozmixujte na hladký krém. Zbylé povařené růžičky překrájejte. Na pánvi rozpusťte zbylé máslo, květák na něm opečte a přidejte do polévky. Nakonec přilejte smetanu a asi pět minut provařte na mírném ohni.

Rozdělte do talířů, posypte plátky sýra a najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.

Žampionové hlavičky plněné bylinkami

Příprava: 30 minut

4 porce:

  • 12 středně velkých žampionů
  • 1 šalotka
  • 10 g másla
  • 1 plátek toastového chleba
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 snítky petržele
  • 1 žloutek
  • sůl a pepř

Žampiony očistěte. Oddělte nožičky a nakrájejte je nadrobno. V kastrůlku nechte na rozpuštěném másle zesklovatět najemno nasekanou šalotku. Přidejte nakrájené žampiony a asi 2 minuty je restujte.

Z toastového chleba odkrojte kůrky a rozdrobte ho k houbám. Přilejte smetanu a duste další tři minuty, až směs zhoustne. Sundejte z ohně a přisypte najemno nasekanou petrželku. Přidejte žloutek, osolte, opepřete a promíchejte.

Směsí naplňte hlavičky žampionů. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací mísy a zapečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Kotletka v bylinkové strouhance s hráškem

Příprava: 40 minut

4 porce:

  • 4 kotlety s kostí
  • 150 g strouhanky
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžička lístků tymiánu
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • 50 g másla
  • 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř

Maso lehce naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Strouhanku smíchejte s bylinkami. Kotlety obalujte v mouce, pak v prošlehaných vejcích a v bylinkové strouhance. Obalené maso smažte asi 4 minuty na mírném ohni. Pak je obraťte a smažte další 4 minuty, až budou upečené hezky dozlatova. Přemístěte je na papírový kuchyňský ubrousek a nechte okapat.

Na rozpuštěné máslo vsypte hrášek. Podlejte dvěma lžícemi horké vody, osolte a zakryté duste asi 3 minuty. Podávejte s hráškem a strouhaným sýrem.

Jahodová zemlbába

Příprava: 35 minut

6–8 porcí:

  • 1 vánočka
  • 10 g másla na vymazání formy
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 200 g jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Vánočku nakrájejte na plátky. Pekáček nebo zapékací formu vymažte máslem. Troubu předehřejte na 200 °C. Jeden žloutek rozšlehejte s mlékem v misce, do směsi namáčejte plátky vánočky a ty pak klaďte do zapékací mísy.

Další vrstvu bude tvořit tvaroh rozmíchaný s cukrem, 4 lžícemi mléka a zbylými žloutky. Poklaďte kousky jahod prosypanými cukrem. Pokračujte opět vrstvou namočené vánočky, tvarohem a jahodami tak, aby vršek tvořila vánočka.

Pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a je pěkně křupavý. Nechte lehce vychladnout a pak noste na stůl.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Doporučujeme

Články odjinud