5
Fotogalerie

Velikonoce – jak si zamlsat a nepřibrat. Zdravější velikonoční recepty

Dobře, uznávám, titulek je poněkud zavádějící. Mlsat a nepřibrat, ten, kdo vymyslí jak na to, je stoprocentním laureátem Nobelovy ceny. Ale Velikonoce a řada lákadel už klepou na dveře a my se pro změnu klepeme na dobroty, které si často děláme jen jednou za rok – beránek, mazanec, nádivka. Jak to vyřešit, abychom po Velikonocích v pohodě zapnuly knoflík na sukni? Zeptali jsme se na radu výživové poradkyně, Ing. Anny Jermářové.

Malé porce

„Budete-li si dávat klasického beránka nebo nádivku, dejte si jen malou porci. Nejsem příliš zastánce názoru: „Jez cokoliv, když to pak vyběháš“. Zdraví a štíhlost si vybudujete pouze každodenním zdravým jídelníčkem, přičemž si klidně můžete jednou za čas dopřát kousek něčeho, co vám chutná, ale není prototypem zdravého jídelníčku.

Pozor ale, zdravý jídelníček vypadá pravděpodobně jinak, než si myslíte. Celozrnné pečivo do této kategorie nepatří,“ upozorňuje a vysvětluje dále: „Jestliže tato jídla jíte jen na svátky, jste štíhlí, sportujete a ostatní dny jíte zdravě, žádné velké drama se konat nebude. Problém nastává, jestli jste zvyklé jíst běžně pečivo, těstoviny, zákusky, pizzu a podobné potraviny a pokrmy.“

Pokračování 2 / 7

====Velikonoce – svátky vajec====

Nezapomeňte, že vajíčka a cholesterol už dávno nejsou strašák. Naopak, žloutky patří mezi velice zdravou součást jídelníčku. Je ale důležité používat vajíčka z volných chovů, kde mají slepičky přístup na dvorek a na přirozené denní světlo. Vejce z podestýlky (bez výběhu) nebo klecí nepoužívejte.

Pokračování 3 / 7

====Znáte největší úskalí jídelníčku?====

„Největší problém není energetická hodnota, ale přemíra cukrů a špatně používané tuky. Nebojte se tradičních tuků – másla, sádla, dobrý je i kokosový olej v biokvalitě, výborný do salátů je olivový olej lisovaný za studena. Margarínu se prosím úplně vyhněte, nadělá více škody než užitku,“ překvapuje na závěr tato sympatická nutriční terapeutka.

Užijte si svátky jara

Ať už zůstanete věrné klasice, nebo se necháte zlákat novými recepty, pamatujte, že pokud ukočírujete množství, bude vše v pořádku. Navíc, letošní pozdní termín Velikonoc přímo provokuje ke sportu všeho druhu – ať už popadnete do ruky nordic walkingové hole, nazujete inline brusle či půjdete propotit tričko do tělocvičny. Rozhýbejte svou po zimě spící energii a užijte si krásné svátky jara!

Pokračování 4 / 7

**Velikonoční sekaná**

Porce pro 7 osob

Ingredience :

• 750 g libového vepřového masa • 250 g libového uzeného masa • 2 celozrnné housky • 1 hrnek plnotučného mléka • 5 stroužků česneku, drceného • 1 cibule, nasekaná najemno • 2 vejce • 2 žloutky • 2 hrsti bylinek – mladé kopřivy, pažitka, petrželka

Postup :

Housky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Maso pomeleme na masovém strojku, společně s namočenými houskami. K masu přidáme cibuli a česnek. Pomletou směs dáme do mísy, přidáme vejce, žloutky a nadrobno nasekané zelené bylinky. Osolíme, opepříme a prohněteme. Pokud je směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky nebo krupice. Pečeme v pekáčku s nepřilnavým povrchem při 180 stupních minimálně půl až tři čtvrtě hodiny. Při pečení lehce podléváme výpekem z masa.

Tip: Podávejte s bramborami a jarním salátem.

Pokračování 5 / 7

**Hovězí vývar s játrovými knedlíčky**

Porce pro 5 osob

Ingredience:

• 1,5 l vody • 1 kg hovězího masa (hrudí, maso z krku nebo plec) • 250 g kostí (křížové) • 1 lžička soli • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) • 1 menší cibule • 5 kuliček černého pepře

na knedlíčky: • 100 g mletých biojater • 1 vejce • sůl • pepř • 1 malá cibulka • asi 100 g strouhanky

Postup:

Maso nakrájíme na menší kousky, zalijeme studenou vodou a postavíme na mírný oheň. Polévku vaříme asi 2 hodiny. Musíme-li přilít vodu, pak jen vařící, abychom nepřerušili var. Před koncem varu přidáme sůl, kuličky pepře, celou oloupanou cibuli a očištěnou celou zeleninu a vaříme, dokud nezměkne. Aby byl bujon čistý, přidáme do vlažné polévky 2–3 syrové bílky,které jsme předtím dobře rozšlehali vidličkou. Až se bílek srazí, nabalí na sebe kal i mastnotu.

Nyní povařené kosti, cibuli a pepř vyhodíme, vývar přecedíme přes sítko a maso a zeleninu nakrájíme na drobné kostičky. Suroviny na knedlíčky smícháme, dokud nevznikne hustější hmota. Z ní tvoříme lžící knedlíčky, které necháme zavařit ve vývaru (nejlépe v menším množství v menším hrnci, aby nám rozvařená hmota knedlíčků opět nezakalila vývar). Polévku servírujeme s masem, zeleninou a knedlíčky.

Tip: Pokud jde o opravdu sváteční příležitost, můžete do polévky ještě přidat domácí vlasové nudle. Zdobte zelenou nasekanou petrželkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokračování 6 / 7

**Jehněčí kotletky s petrželkou**

Porce pro 4 osoby

Ingredience:

• 4–6 jehněčích kotletek • trocha soli • špetka pepře • 1 lžíce sekané zelené petrželky • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Jehněčí kotletky očistíme od viditelného tuku, osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče, podlijeme troškou vařící vody a pečeme asi 45 minut při 180 stupních pod pokličkou. Pak poklici sundáme a necháme ještě chvíli dopéct, aby maso zezlátlo. Maso vyndáme a do výpeku přidáme lžíci jemně usekané petrželky a poté citronové šťávy. Promícháme.

Tip: Podávejte s novými bramborami a hlávkovým salátem.

Pokračování 7 / 7

**Velikonoční beránek**

Porce pro 8 osob

Ingredience:

• 180 g jemného třtinového cukru • 2 vejce • lžička citronové šťávy • vanilkový lusk • 250 g polohrubé mouky • 50 g rezistentního škrobu • 5 bílků • 30 g másla na vymazání a 30 g hrubé mouky na vysypání

Postup:

Mouku důkladně promícháme se škrobem. Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku se škrobem a zlehka promícháme. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova asi 45 minut. Upečeného beránka opatrně vyklopímea podle zvyklosti ozdobíme.

Tip: Můžete lehce pocukrovat.

Převzato z knihy- Hezky česky, hravě a zdravě! Aneb česká klasika ve zdravém kabátku

Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud