Tahle krásná a barevná země letos neurčuje trendy jen v módě, ale také v gastronomii. Ochutnejte stálice brazilského kulinárního nebe a už při vaření se nalaďte klasickým aperitivem s osvěžující vůní limetky.
Caipirinha s melounem
1 porce - příprava: 5 minut
- 1/2 limetky
- 2 lžičky krystalového cukru
- 5 cl cachacy
- plátky melounu galia nebo cantaloupe na ozdobu
- ledová tříšť
Do šejkru dejte nakrájenou limetku, cukr a cachacu, důkladně rozdrťte muddlerem a protřepejte. Pak přes strainer přeceďte do vyšší skleničky s ledovou tříští, přidejte plátky melounu a podávejte s brčkem.
Náš TIP: Můžete přidat také lžíci melounového likéru.
Moqueca de camarão
4 porce - příprava: 30 minut
- 500 g krevet bez hlaviček
- 3 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
- 1 cibule
- 1 rajče
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mleté chilli papričky
- 400 ml kokosového mléka
- sůl a pepř
- čerstvý koriandr
- citron a divoká rýže k podávání
Očištěné krevety smíchejte v míse s jedním rozdrceným stroužkem česneku a citronovou šťávou a nechte 15 minut odležet. Cibuli nakrájejte najemno, zbývající dva stroužky česneku nasekejte najemno, rajče oloupejte, zbavte semínek a pokrájejte.
Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli, pak přidejte česnek a ještě chvíli opékejte. Vmíchejte chilli, rajčata a kokosové mléko. Pomalu za stálého míchání přiveďte k varu, osolte, opepřete a vmíchejte připravené krevety. Povařte 5 až 8 minut doměkka.
Rozdělte na talíře a ozdobte nasekaným koriandrem. Podávejte s čtvrtinou citronu a dušenou divokou rýží.
Salát z červeného zelí
4 porce - příprava: 15 minut + chlazení
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 1/2 lžičky soli
- 1–2 červené papriky
- 1 granátové jablko
- 80 g para ořechů
DRESINK:
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce avokádového oleje
- 2 lžíce džusu z granátových jablek
- sůl a pepř
Zelí nakrouhejte a v míse je rukama promíchejte se solí. Dejte do chladu.
Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Z granátového jablka vyloupejte zrníčka. Ořechy nasekejte.
V misce smíchejte ocet, olej a džus, osolte a opepřete. Zelí a papriku rozdělte na talíře, přelijte zálivkou a posypte zrníčky a para ořechy.
Feijoada
4–6 porcí - příprava: 3–4 hodiny + namáčení
- 500 g černých fazolí
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 450 g vepřového masa
- 100 g klobásy (například chorizo)
- 100 g anglické slaniny
- 200 g uzených vepřových žeber
- rostlinný olej
- 2 bobkové listy
- 1–2 rajčata
- chilli paprička (nemusí být)
- 2 pomeranče
- pepř a sůl
- 1 svazek koriandru
Fazole několikrát propláchněte, zalijte v hrnci vodou a nechte přes noc bobtnat. Druhý den nakrájejte cibuli na kostičky, česnek na plátky a maso, klobásu i slaninu na kousky.
V kastrolu na oleji orestujte cibuli, česnek a slaninu. Po 2 minutách přisypte maso a chvíli opékejte ze všech stran. Pak přidejte žebra, fazole a bobkový list, zalijte vodou nebo vývarem a duste asi hodinu. Občas promíchejte, případně zřeďte.
Rajčata ponořte do horké vody, oloupejte a nakrájejte. Vmíchejte je do hrnce i s klobásou nakrájenou na kolečka, přidejte nasekanou chilli papričku a šťávu z jednoho pomeranče, podle chuti osolte a duste tak dlouho, až maso úplně změkne. Žebra oberte a maso přidejte do směsi. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Podávejte s dušenou rýží, každou porci ozdobte nasekaným koriandrem a kouskem pomeranče (odstraňte kromě slupky i všechny bílé části).
Mousse de maracujá
6–8 porcí - příprava: 15 minut + chlazení
- 1 větší maracuja
- 5 plátků želatiny
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce krupicového cukru
- 100 ml džusu z maracuji
- 380 g neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 limetka
Maracuju rozpulte, vydlabejte dužninu a nechte stranou na ozdobu. Mísu a šlehací metly vychlaďte. Želatinu nechte změknout v misce s vlažnou vodou podle návodu.
V míse ušlehejte smetanu s cukrem dotuha, pak zašlehejte maracujový džus, kondenzované mléko a změklou želatinu. Dobře promíchejte a rozdělte do misek nebo skleniček.
Nechte chladit asi 2 hodiny a podávejte ozdobené maracujovou dužninou a kouskem limetky.
Chuť Brazílie
- RYBY A MOŘSKÉ PLODY – jsou základem jídelníčku na pobřeží, ale také v Amazonii, kde je zase dostatek těch sladkovodních
- TROPICKÉ OVOCE – ananas, avokádo, maracuja a další skvělé plody dávají zdejším pokrmům chuť i barvu
- KOKOSOVÉ MLÉKO – používá se do dezertů i tradičního jídla moqueca
- CUKROVÁ TŘTINA – šťáva z ní je mimo jiné základem alkoholického nápoje cachaca
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.