Odpalované těsto krok za krokem (1.)

Odpalované těsto krok za krokem (1.)

Odpalované těsto krok za krokem (2.)
Odpalované těsto krok za krokem (3.)
Odpalované těsto krok za krokem (4.)
Odpalované těsto krok za krokem (5.)
10
Fotogalerie

Odpalované těsto krok za krokem

Větrníky, věnečky, profiterolky a mnohé další laskominy spojuje stejný základ: odpalované těsto. Ať už se rozhodnete vyzkoušet výše jmenované, nebo nápady od cukrářky Ivety Fabešové, budou se vám hodit její rady.

Ivetě Fabešové se podařilo prorazit díky TV soutěži Na nože! Od té doby vydala už čtyři sladké kuchařky, otevřela si cukrárnu IF Café na pražských Vinohradech a letos v zimě se jí narodila dcera Natálka. A protože Iveta nikdy nezahálí, plánuje letos v říjnu otevřít i druhou kavárnu a cukrárnu. www.ivetafabesova.cz

Základní odpalované těsto

na 1 plech - příprava: 70 minut

  • 240 ml plnotučného mléka
  • 125 g másla
  • 170 g hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • 5 vajec

1.+2. Troubu Iveta zapnula na 180 °C. Vejce nechala ohřát na pokojovou teplotu. Mléko s máslem přivedla k varu a vařila, dokud se máslo nerozpustilo.

3. Do horkého mléka vsypala mouku, špetku soli a cukru. Míchala a stále vařila (těsto se takto „odpaluje“ ode dna hrnce). Jakmile se těsto přestalo lepit, odstavila ho z plotny.

4. Pak Iveta nechala těsto trochu zchladnout a nato do něj pomalu zašlehala jedno po druhém všechna vejce. Každé nejdřív v těstě prošlehala, teprve potom přidala další.

5. Těsto naplnila do cukrářského sáčku.

6. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořila různé tvary.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

NÁŠ TIP: Zkuste gougères ! Do těsta vmíchejte 60 g sýra Gruyere a zdobičkou tvořte bochánky. Ty posypte ještě trochou sýra a pečte. Můžete je plnit třeba bešamelem nebo využít na minisendviče apod.

Klepněte pro větší obrázek

Věnečky se žloutkovým krémem

asi 20 kousků - příprava: 75 minut

  • 1 dávka základního těsta
  • 600 ml plnotučného mléka
  • 8 žloutků
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 45 g škrobu
  • 100 g fondánu

Připravte si těsto podle základního receptu a na plech zdobičkou tvořte věnečky (dva kroužky přes sebe a uzavřít). Dejte péct a pusťte se do krému. Mléko přiveďte k varu. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte semínka z vanilkového lusku a prosátým škrobem. Za stálého míchání zalijte opatrně horkým mlékem, ale pozor, ať se žloutky nesrazí! Celou směs znovu přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout. Věnečky prořízněte a naplňte krémem. Vršek namočte do rozpuštěného fondánu.


Paris–Brest

asi 20 kousků - příprava: 75 minut

  • 1 dávka základního těsta
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 dávka žloutkového krému (viz recept na věnečky)
  • 60 g tmavého nugátu
  • moučkový cukr na posypání

Připravte si základní těsto a na plech zdobítkem s hvězdičkovou špičkou nastříkejte kolečka o průměru asi 4 cm a ta jemně posypte trochou krupicového cukru. Mezitím si připravte vanilkový krém, ve kterém rozpusťte nugát a nechte vychladnout. Kolečka prořízněte, naplňte teď už tmavým krémem a přiklopte. Podávejte jemně poprášené moučkovým cukrem.


Éclairs s čokoládou

asi 25 kousků - příprava: 75 minut

  • 1 dávka základního těsta
  • 1 dávka žloutkového krému (viz recept na věnečky)
  • 150 ml smetany 33%

POLEVA:

  • 100 g smetany
  • 100 g hořké čokolády

Ze základního těsta tvořte na plech zdobítkem s hvězdičkovou špičkou banánky o délce asi 10 cm. Dejte péct a připravte si vanilkový krém, který vychladlý smíchejte navíc s vyšlehanou smetanou. Upečené banánky nechte zchladnout a zespodu udělejte třeba nožem tři dírky. Těmi je pak naplňte. Čokoládu zalijte vroucí smetanou, nechte rozpustit a vymíchejte dohladka. Ve vzniklé polevě máčejte horní část banánků – a „éclairsky“ jsou na světě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud