Také už jste se nemohla dočkat, až přijdou na trh čerstvé brambory z nové sklizně? Ukážeme vám, že se z nich dají vykouzlit skvělá hlavní jídla!
Nové brambory pečené po provensálsku
Suroviny (pro 4 osoby):
800 g brambor
3 až 4 stroužky česneku
4 snítky čerstvého tymiánu
6 snítek čerstvého rozmarýnu
hrubá mořská sůl
mletý pepř
olivový olej
POSTUP:
Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory pečlivě omyjte a nakrájejte na měsíčky. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte olejem a rozložte do ní brambory. Posypejte je nasekaným česnekem a lístky tymiánu (větvičky rozemněte mezi prsty), podle chuti osolte a opepřete.
Na brambory dále rozdělte snítky rozmarýnu a na závěr vše pokapejte olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C asi 30 minut, dokud brambory nezezlátnou. Ihned servírujte. Jako příloha se skvěle hodí zeleninový salát s dresinkem z olivového oleje, medu a vinného octa.
Kristina Hamplová
20. října 2021
Bramborové placky s koriandrem po indicku
Suroviny (pro 4 osoby):
1 kg brambor
2 vejce
1 menší cibule
100 ml smetany na vaření
hrst nasekaného čerstvého koriandru
3 lžíce hrubé mouky nebo krupice
špetka drceného kmínu
sůl
mletý bílý pepř
olej
POSTUP:
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a nahrubo rozšťouchejte. Do rozšťouchaných brambor rozklepněte vejce, přilijte smetanu a přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný koriandr, drcený kmín, sůl a mletý pepř. Pečlivě promíchejte a podle hustoty těsta přisypejte hrubou mouku nebo krupici. Těsto nesmí být příliš tuhé. Navlhčenou rukou pak tvořte placičky, které smažte na rozpáleném oleji na pánvi z obou stran dozlatova. Podávejte s čerstvým listovým salátem.
NÁŠ TIP: Podávejte s omáčkou ze zakysané smetany, bílého jogurtu, prolisovaného česneku a nasekaného čerstvého koriandru.
F.O.O.D.
1. listopadu 2021
Brambory plněné šunkou a pórkem
Suroviny (pro 4 osoby):
4 větší nebo 8 menších brambor
1 malý pórek
100 g kvalitní šunky
2 stroužky česneku
1 lžička sušené majoránky
kousek čerstvého křenu
150 ml smetany ke šlehání
80 g tvrdého sýra (eidam, gouda)
pár snítek tymiánu
sůl
mletý bílý pepř
2 lžíce sádla
POSTUP:
Brambory omyjte pod studenou tekoucí vodou a i se slupkou je uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím si připravte náplň. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, šunku nakrájejte na kostičky, pórek na půlkolečka. Na pánvi rozpalte sádlo a orestujte na něm šunku společně s česnekem a pórkem, přidejte najemno nastrouhaný křen a trochu majoránky. Vše krátce opečte a zalijte smetanou. Podle chuti osolte a opepřete, promíchejte a odstavte z plamene.
Zchladlé brambory překrojte na poloviny a vydlabejte z nich vnitřky. Ty můžete přimíchat k šunkové směsi. Hmotou naplňte půlky brambor, přeložte je na plech nebo do pekáčku vyloženého papírem na pečení nebo vymazaného sádlem. Na každou bramboru položte snítku tymiánu, pokapejte studenou vodou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po této době posypejte brambory nastrouhaným tvrdým sýrem a ještě asi pět minut dopečte, dokud se sýr neroztaví. Servírujte s listovým salátem.
Brambory zapečené se dvěma druhy sýra
Suroviny (pro 4 osoby):
1 kg menších brambor
300 ml smetany ke šlehání
80 g sýru gouda
80 g sýru ementál
1 vejce
2 lžičky sušených provensálských bylinek
sůl
mletý pepř
1 lžíce oleje nebo másla
POSTUP:
Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a osušte. Zapékací mísu vymažte olejem nebo máslem. Do hlubší misky nebo kastrolku nalijte smetanu, přidejte rozklepnuté vejce a vidličkou ho ve smetaně rozšlehejte. Pak přidejte najemno nastrouhané oba druhy sýra, provensálské bylinky, osolte a opepřete. Brambory naskládejte ve dvou vrstvách do zapékací mísy a každou přelijte smetanovou omáčkou.
Pečte zvolna v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova. Jako přílohu si připravte okurkový nebo rajčatový salát, případně grilovanou zeleninu (cuketu, cibuli, papriku).
Markéta Žídková
2. února 2022
Salát s bylinkovým sýrem
Suroviny (pro 4 osoby):
750 g menších brambor
2 až 3 menší červené cibule
2 jarní cibulky
150 g měkkého čerstvého sýra
hrst najemno nasekaných bylinek podle chuti (pažitka, petržel, šalvěj, bazalka…)
sůl a mletý pepř
olej
na zálivku:
3 lžíce panenského olivového oleje
4 lžíce jemného vinného octa
1 lžíce hořčice
1 lžíce třtinového cukru nebo medu
2 snítky čerstvého tymiánu
1 až 2 lžíce zelené petrželky
sůl a bílý mletý pepř
POSTUP:
Brambory neloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Když zchladnou, nakrájejte je na čtvrtinky. Červenou cibuli i jarní cibulku očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Všechny suroviny přemístěte do větší mísy a připravte si dresink. Olivový olej smíchejte s vinným octem, hořčicí a třtinovým cukrem nebo medem. Přidejte lístky tymiánu, které rozemněte mezi prsty, nadrobno nasekanou zelenou petrželku a nakonec podle chuti osolte a opepřete.
Měkký čerstvý sýr (může být kravský nebo třeba kozí) utřete s nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami a přidejte ho do mísy k bramborám a cibuli. Na závěr vše přelijte zálivkou a promíchejte. Podávejte například s grilovanými rajčaty nebo paprikami.
Kristina Hamplová
17. ledna 2022
Pečené brambory s tvarohovou omáčkou
Suroviny (pro 4 osoby):
800 g menších brambor
8 až 10 stroužků česneku
sůl a mletý pepř
na omáčku:
300 g měkkého tvarohu (z vaničky)
150 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany
5 ředkviček
1 jarní cibulka
hrst nasekané pažitky
sůl a mletý bílý pepř
POSTUP:
Brambory důkladně omyjte a osušte, neloupejte. Každou bramboru nožem rozkrájejte na tenké plátky „do vějíře“, potřete je olejem a naskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Zlehka osolte a na plech rozložte očištěné, ale neoloupané stroužky česneku. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 175 °C asi 25 až 30 minut.
Mezitím si připravte omáčku. Měkký tvaroh utřete s bílým jogurtem nebo kysanou smetanou, přidejte nadrobno pokrájené ředkvičky, najemno nasekanou jarní cibulku a pažitku. Nakonec podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem.
Gratinované brambory se slaninou
Suroviny (pro 4 osoby):
800 g malých brambor
80 g slaniny nebo uzeného masa
1 lžíce másla
1 cibule
2 stroužky česneku
350 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
špetka muškátového oříšku
sůl a mletý pepř
POSTUP:
Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka, česnek prolisujte. Brambory omyjte a osušte, neloupejte. Nakrájejte je na tenké plátky. Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem. Smetanu ke šlehání, mléko a čtvrt lžičky muškátového oříšku vložte do malého kastrůlku a na mírném ohni přiveďte k varu. Pak hned odstavte z plotny.
Plátky brambor, kostičky slaniny, nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek navrstvěte do máslem vymazané mísy nebo pekáče, osolte a opepřete. Zalejte horkou smetanovou omáčkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50 minut při 175 °C.
Křupavé česnekové chipsy
Suroviny (pro 4 osoby):
800 g menších brambor
4 stroužky česneku
hrubozrnná mořská sůl
mletý bílý pepř
POSTUP:
Brambory důkladně omyjte ve studené vodě, osušte je a nakrájejte na tenké plátky. Česnek oloupejte a nasekejte nožem nadrobno. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a rozložte na něj plátky brambor. Zlehka je osolte a opepřete a nakonec posypejte nasekaným česnekem. Pečte v dobře předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Podávejte s kečupem, rajčatovou omáčkou nebo barbecue dresinkem. Hodí se také dip z jogurtu, zakysané smetany a čerstvých bylinek podle chuti.
Kristina Hamplová
13. října 2021