Pro každou vytíženou ženu se hodí zajímavé recepty na rychlé večeře pro všední dny i víkendy. Každý z nás přece občas zatouží po změně.
Pondělí
Obalované sýrové kuličky se salátem
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 balení čerstvého sýra
- hrst vlašských ořechů a lněných semínek
- 1 balení slaných sušenek
- 2 červené řepy, předvařené
- rukola
- balzamikový ocet
- olivový olej
- sůl a pepř
Do sýra zapracujte část směsi z namletých oříšků, semínek a krekrů a vytvarujte kuličky. Ve zbytku je obalte. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na tenčí plátky. Přendejte je na talíře, ozdobte rukolou, zakapejte balzamikovým octem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Obložte obalenými kuličkami.
Úterý
Kuskus s krůtím masem a zeleninou
4 porce - příprava: 30 minut
- 250 g kuskusu
- olivový olej
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 g krůtích prsou
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- sůl a pepř
- 1 celá skořice
- 1 pomeranč
- čerstvý koriandr nebo petrželka
Kuskus připravte podle návodu (nasypte do misky, zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 10 minut bobtnat; lépe se oddělí, když přidáte kapku olivového oleje). Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na malé kousky nakrájené krůtí maso a nakrájenou zeleninu. Orestujte, pak dochuťte solí, pepřem, přidejte celou skořici a podlijte troškou vody. Duste doměkka, ke konci vmíchejte šťávu z pomeranče. Hotovou směs promíchejte s kuskusem, ozdobte koriandrem nebo petrželkou a podávejte.
Středa
Penne s pečenou dýní
4 porce - příprava: 25 minut
- 400 g těstovin
- 150 g dýně hokkaidó
- 50 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 100 g hlávkové kapusty
- 100 g čerstvého sýra
- 50 g slunečnicových semínek
Těstoviny uvařte na skus. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli s česnekem, přidejte dýni, osolte a opepřete. Opékejte dozlatova. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou kapustu a slunečnicová semínka. Krátce orestujte. Ještě teplou směs smíchejte s uvařenými těstovinami. Můžete zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami a čerstvým sýrem.
Čtvrtek
Sendvič s marinovaným kuřecím masem
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 kuřecí prsa
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 limetka
- 1 chilli paprička
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý koriandr
- 4 bagety
Kuřecí prsa v celku marinujte ve směsi sójové omáčky, šťávy a kůry z 1 limetky, nasekané chilli papričky, soli a pepře. Nechte chvíli odležet. Potom je orestujte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Na prkénku nakrájejte na tenčí plátky, ty vložte do rozkrojených baget a ozdobte koriandrem.
NÁŠ TIP: Nebojte se sendvič zakapat majonézou nebo hořčicí.
Pátek
Hráškové pyré s lososem na grilu
4 porce - příprava: 30 minut
- 300 g brambor typu B
- 300 g zmraženého hrášku
- 4 filety lososa
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 100 ml plnotučného mléka
- petrželka
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Přendejte do osolené vody a vařte téměř doměkka, na posledních 5 minut přidejte hrášek. Mezitím očistěte rybu, osolte ji a opepřete. Krátce ogrilujte filety na trošce olivového oleje ze všech stran dozlatova. Hrášek s bramborami slijte. Rozmixujte s máslem a zahřátým mlékem. Lososa podávejte s hráškovým pyré. Zakápněte ještě troškou oleje a ozdobte petrželkou, můžete i sezonní zeleninou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.