Zdravá snídaně do každé rodiny | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Zdravá snídaně do každé rodiny

Připravili jsme pro vás čtyři tipy na zdravé pochoutky. A pozor, jsou návykové!

Makové müsli placičky

6–8 kousků - příprava: 30 minut

  • 110 g másla
  • 3 lžíce medu nebo agávového sirupu
  • 175 g třtinového cukru
  • 250 g ovesných vloček
  • 85 g nemletého máku

Máslo rozehřejte v hlubší pánvi a promíchejte s medem a s cukrem, který nechte rozpustit. Přimíchejte vločky a třetinu máku. Pomocí lžíce tvořte na plechu s pečicím papírem placičky a posypte je zbytkem máku. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova.

Pohankové cereální sušenky

8 porcí - příprava: 35 minut

  • 2 hrnky pohankových vloček
  • 100 g měkkého másla
  • 3/4 hrnku agávového sirupu
  • špetka soli
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • slunečnicová semínka na ozdobu

Smíchejte vločky, máslo, agávový sirup a sůl. Postupně do směsi zadělejte i prosátou mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a posypte slunečnicovými semínky, mírně je do těsta zatlačte. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Vychladlé sušenky krájejte na kostičky.


Tip na svačinku

Snídaně jako první jídlo dne je velmi důležitá, bohužel si na ni čím dál méně lidí dovede udělat čas – snídaně podle našich receptů si ale snadno zabalíte i s sebou na svačinu. Kromě námi vybraného domácího pečiva je skvělé také zapečené müsli nebo domácí müsli tyčinky. V těch kupovaných je často spousta zbytečného cukru, čokoládová poleva má k dobré čokoládě mnohdy také dost daleko.

Na nějakou tu malou svačinku v kabelce ani dětské aktovce nezapomínejte. Pokud takový „malý hlad” nezastavíte včas, po návratu domů vyjíte vy (nebo potomek) celou lednici. Výbornou volbou, jak doplnit cereální snídani, je sušené ovoce nebo džus z čerstvého ovoce. Vynechat byste neměli bílkoviny, ať už v podobě jogurtu nebo mléka v kávě.


Zázvorový chlebíček s vločkami

6 porcí - příprava: 50 minut

  • 150 g celozrnné mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 175 g třtinového cukru
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 75 g másla
  • 1 velké vejce
  • * 3 lžíce medu nebo golden sirupu
  • máslo a mouka na formu

Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte a vysypte. Smíchejte mouku, vločky, prášek do pečiva, zázvor a skořici, pak do směsi zapracujte máslo, cukr a nakonec i vejce, med a 220 ml horké vody. Pečte v připravené formě asi 35 minut dozlatova, hotový chlebíček je na dotek trochu pružný. Krájejte až po částečném vychladnutí, aby se těsto nesrazilo!

Bezlepkové briošky s rozinkami

8 porcí - příprava: 2 hodiny

  • 250 g bezlepkové hladké mouky
  • 110 g studeného másla
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 g rozinek
  • máslo na vymazání formiček

Z mouky a studeného másla připravte drobenku. Do té zapracujte cukr a droždí a nakonec všlehejte tři celá vejce ohřátá na pokojovou teplotu. Když je těsto po asi 4 minutách úplně hladké, zapracujte i rozinky. Těsto rozdělte na osm částí, vypracujte z nich kuličky a ty pak dejte do jednotlivých formiček. Překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Mezitím troubu zapněte na 190 °C. Briošky, které zdvojnásobily objem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte 20 minut dozlatova.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud