16
Fotogalerie

Mezinárodní den SUSHI: Vyzkoušejte recepty šéfkuchařů!

Právě dnes slaví tradiční japonský pokrm sushi svůj mezinárodní den. V České republice se toto jídlo pohybuje na 5. Příčce v oblíbenosti, hned za tradiční českou, mezinárodní či italskou kuchyní. Toužíte si sushi udělat ve vlastní kuchyni? Zkuste recepty mistrů v sushi z těch nejlepších restaurací!

Historie „kyselé rýže“

Kořeny tradičního japonského pokrmu sushi, které v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“, sahají až do roku 718 n. l. V této době rybáři ukládali ryby do nasolené rýže, kde se ulovené dary moře měly zakonzervovat, rýže však ke konzumaci nesloužila. Později lidé zjistili, že kombinace ryb a rýže, je velmi chutná. Hned poté sushi poprvé spatřilo světlo světa a stalo se japonským oblíbeným pokrmem. Na jeho přípravě však mohli do roku 1999 pracovat jen muži. Podle Japonců prý žena rybu znehodnotí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

RECEPTY

Foie gras nigiri (Recept japonského šéfkuchaře Hiro z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: plátek foie gras, rýže, omáčka kabayaki Postup: Uvaříme rýži a zlehka ji umačkáme do podlouhlého pruhu. Na pánvi zlehka ugrilujeme fois gras a položíme na umačkanou rýži, polijeme omáčkou kabayaki a podáváme.

Klepněte pro větší obrázek

Wagyu nigiri (Recept japonského šéfkuchaře Hiro z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: Plátek wagyu (japonské maso), rýže, lanýžová ponzu (ponzu omáčka smíchaná s lanýži) Postup: Uvaříme rýži a zlehka ji umačkáme do podlouhlého pruhu. Zprudka ugrilujeme z jedné strany plátek wagyu (japonské maso), položíme na umačkanou rýži velikosti nigiri a polijeme lanýžovým ponzu (ponzu omáčka smíchaná s lanýži).

Klepněte pro větší obrázek

Sushi s lahodným tuňákem Ahi Maguro (Recept šéfkuchaře Miroslava Máši z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: 100g tuňáka, čaj. Lžička sojové omáčky, 3g wasabi, sezam mix, 30 ml rostlinného oleje, 30g salátové směsi, 3 ks cherry rajčat, 10g salátové okurky, 30g zázvorového dresinku, 45g unagi omáčky, 15g japonské majonézy Postup: Tuňáka nakrájejte na 2 ks 6x2cm. Dejte do sojové omáčky na cca 30 vteřin. Vyndejte a nechte okapat, potřete wasabi. Vyndejte a nechte okapat, potřete wasabi. Rozpalte pánev a přidejte olej. Do horkého oleje dejte obaleného tuňáka. Restujte z každé strany cca 20 vteřin. Opečeného tuňáka osušte od oleje. Salátovou směs dejte na talíř, přidejte daikon mix, okurku, překrojené cherry rajčata. Směs přelijte dresinkem. Tuňáka překrojte na celkem 6 ks. Vyskládejte tuňáka kolem salátové směsi. Přidejte unagi omáčku do prázdné části talíře, přidejte majonézu.

Klepněte pro větší obrázek

Hotategai roll (KOBE RESTAURANT)

Ingredience: řasa nori 1/2ks, japonská kulatozrnná rýže (např. Yumy Nishiki 160g), rýžový ocet 2cl, cukr 3g, sůl 1g, mušle svatého Jakuba 3ks, japonská majonéza 5g, jarní cibulka 10g, kimchi pasta 3g, citrónová kůra 1/6ks, sezamová semínka 1,5g Postup: Na řasu nori vložíme uvařenou japonskou rýži, kterou jsme po uvaření smíchali s japonským ocet, cukrem a solí. Dále naneseme všechny zmiňované ingredience a zamotáme pomocí bambusové rohože. Podáváme společně se sojovou omáčkou, například kikoman, nakládaným zázvorem a japonským křenem wasabi.

Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud