Právě dnes slaví tradiční japonský pokrm sushi svůj mezinárodní den. V České republice se toto jídlo pohybuje na 5. Příčce v oblíbenosti, hned za tradiční českou, mezinárodní či italskou kuchyní. Toužíte si sushi udělat ve vlastní kuchyni? Zkuste recepty mistrů v sushi z těch nejlepších restaurací!
Historie „kyselé rýže“
Kořeny tradičního japonského pokrmu sushi, které v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“, sahají až do roku 718 n. l. V této době rybáři ukládali ryby do nasolené rýže, kde se ulovené dary moře měly zakonzervovat, rýže však ke konzumaci nesloužila. Později lidé zjistili, že kombinace ryb a rýže, je velmi chutná. Hned poté sushi poprvé spatřilo světlo světa a stalo se japonským oblíbeným pokrmem. Na jeho přípravě však mohli do roku 1999 pracovat jen muži. Podle Japonců prý žena rybu znehodnotí.
RECEPTY
Foie gras nigiri
(Recept japonského šéfkuchaře Hiro z restaurace Yoshihashi)
Ingredience: plátek foie gras, rýže, omáčka kabayaki
Postup: Uvaříme rýži a zlehka ji umačkáme do podlouhlého pruhu. Na pánvi zlehka ugrilujeme fois gras a položíme na umačkanou rýži, polijeme omáčkou kabayaki a podáváme.
Wagyu nigiri
(Recept japonského šéfkuchaře Hiro z restaurace Yoshihashi)
Ingredience: Plátek wagyu (japonské maso), rýže, lanýžová ponzu (ponzu omáčka smíchaná s lanýži)
Postup: Uvaříme rýži a zlehka ji umačkáme do podlouhlého pruhu. Zprudka ugrilujeme z jedné strany plátek wagyu (japonské maso), položíme na umačkanou rýži velikosti nigiri a polijeme lanýžovým ponzu (ponzu omáčka smíchaná s lanýži).
Sushi s lahodným tuňákem Ahi Maguro
(Recept šéfkuchaře Miroslava Máši z restaurace Yoshihashi)
Ingredience: 100g tuňáka, čaj. Lžička sojové omáčky, 3g wasabi, sezam mix, 30 ml rostlinného oleje, 30g salátové směsi, 3 ks cherry rajčat, 10g salátové okurky, 30g zázvorového dresinku, 45g unagi omáčky, 15g japonské majonézy
Postup: Tuňáka nakrájejte na 2 ks 6x2cm. Dejte do sojové omáčky na cca 30 vteřin. Vyndejte a nechte okapat, potřete wasabi. Vyndejte a nechte okapat, potřete wasabi. Rozpalte pánev a přidejte olej. Do horkého oleje dejte obaleného tuňáka. Restujte z každé strany cca 20 vteřin. Opečeného tuňáka osušte od oleje. Salátovou směs dejte na talíř, přidejte daikon mix, okurku, překrojené cherry rajčata. Směs přelijte dresinkem. Tuňáka překrojte na celkem 6 ks. Vyskládejte tuňáka kolem salátové směsi. Přidejte unagi omáčku do prázdné části talíře, přidejte majonézu.
Hotategai roll
(KOBE RESTAURANT)
Ingredience: řasa nori 1/2ks, japonská kulatozrnná rýže (např. Yumy Nishiki 160g), rýžový ocet 2cl, cukr 3g, sůl 1g, mušle svatého Jakuba 3ks, japonská majonéza 5g, jarní cibulka 10g, kimchi pasta 3g, citrónová kůra 1/6ks, sezamová semínka 1,5g
Postup: Na řasu nori vložíme uvařenou japonskou rýži, kterou jsme po uvaření smíchali s japonským ocet, cukrem a solí. Dále naneseme všechny zmiňované ingredience a zamotáme pomocí bambusové rohože.
Podáváme společně se sojovou omáčkou, například kikoman, nakládaným zázvorem a japonským křenem wasabi.