Granátový Valentýn | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Granátový Valentýn

Plod stromu marhaníku se nazývá granátové jablko a bývá - zřejmě kvůli množství zrníček uvnitř - symbolem úrodnosti, plodnosti a blahobytu. Šťávě, která se ze zrníček vyrábí, dali Francouzi název Grenadine. Využívá se v mnoha kuchyních světa a je nezbytnou ingrediencí spousty koktejlů.

Přestože granátové jablko pochází z ostrova Sokotra v Indickém oceánu, postupně se toto ovoce rozšířilo téměř do celého světa. Především díky výtečné šťávě s blahodárnými účinky. Obsahuje velké množství antioxidantů, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík. Z vitaminů pak ty skupiny B, vitaminy C a v menším množství A. Kromě zdraví granátové jablko podle tradice povzbuzuje také sexuální apetit jak u mužů, tak u žen.


Pomegranate cru

1 porce - příprava: 5 minut

  • 2 cl světlého rumu
  • 1dl bílého vína
  • 0,5–1 cl cukrového sirupu
  • 2–3 cl citronové šťávy
  • 1 cl grenadiny
  • led
  • máta, citron, zrnka granátového jablka na zdobení

Šejkr naplňte ledem, přidejte všechny ingredience, dobře protřepejte a nalévejte přes strainer na led do vyšších sklenek nebo skleněných dezertních pohárů. Zdobte ovocem a mátou. Podávejte s brčkem.

Náš TIP: Jako víno se hodí polosuchý Sauvignon či Rulandské šedé.


Sunset Dream

1 porce - příprava: 5 minut

  • 5 cl vodky
  • 100 ml ananasového džusu
  • 100 ml pomerančového džusu
  • 1 cl grenadiny
  • led
  • ovoce na zdobení

Na led nalijte všechny ingredience, grenadinu si nechte na konec. Tu vlijte podle stěny sklenice, aby se s obsahem moc nesmíchala. Doporučujeme použít sklenici typu Highball. Zdobte plátky ovoce.

Náš TIP: Místo vodky můžete použít světlý rum.


Pomegranate Martini

1 porce - příprava: 5 minut

  • 4 cl tequily
  • 2 cl Grand Marnier
  • 2 cl šťávy z limetky
  • 1 cl cukrového sirupu
  • 1 cl grenadiny
  • led
  • zrnka granátového jablka

Všechny ingredience nalijte do šejkru na led a protřepejte. Nalévejte do vychlazené sklenice typu Martini přes strainer, zdobte zrnky granátového jablka.

Náš TIP: Místo tequily můžete použít vodku, ale koktejl nebude mít tak výraznou chuť. V tom případě před jeho přípravou přejeďte okraj sklenky plátkem pomeranče a pak jej ponořte do cukru (ovoněného třeba hřebíčkem), aby se na něm udělala krusta.


Sparkling Grand Pomegranate

1 porce - příprava: 5 minut

  • 0,4 cl Grand Marnier
  • 200 ml suchého sektu
  • 1–2 cl grenadiny
  • pomeranč, kompotovaná broskev
  • led

Do sklenice na nožce nebo tenkostěnné pivní třetinky plzeňského typu vložte několik kostek ledu, vlijte Grand Marnier a grenadinu, doplňte nasekanými oloupanými kousky pomeranče (můžete nahradit kompotovanou broskví), dolijte sektem a ozdobte vrtulkou z plátku pomeranče.

Náš TIP: Můžete opatrně promíchat, nikoli protřepat, v šejkru. Sekt by se při protřepání choval jako bomba.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Základní potřeby do domácího baru

  • bostonský šejkr
  • evropský šejkr (třídílný)
  • míchací sklenice
  • strainer
  • muddler
  • odměrka 2/4 cl (popř. 2,5/5 cl)
  • nalévátka
  • nůž na ovoce
  • prkénko na krájení
  • lis na citrusy
  • dvoufázová vývrtka
  • otvírák

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Doporučujeme

Články odjinud