V zimě můžete použít ovoce z mrazáku, v létě čerstvé  Foto: iStock, Food

V zimě můžete použít ovoce z mrazáku, v létě čerstvé  Foto: iStock, Food

Roláda je slavnostním pohoštěním Foto: iStock, Food
Po rychlé buchtě se rychle zapráší Foto: iStock, Food
Rybíz bude pikantní, višně zajímavé, meruňky lahodné Foto: iStock, Food
Jahody a maliny se postarají o pořádný efekt Foto: iStock, Food
7
Fotogalerie

Rychlovky z kefíru nejen na víkend: Blesková buchta na plech, roláda i muffiny

Kefírové moučníky jsou zpravidla vláčné, není to žádná suchá buchta, která by drhla v krku. Navíc jejich příprava bývá nenáročná. Zkuste muffiny, bábovičky, kakaovou roládu či buchtu na plech.

Kakaová roláda

Doba přípravy: 45 minut, doba pečení: 12–15 minut

Potřebujete na 1 roládu
4 vejce
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
120 g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
2 lžičky kakaa

Na náplň:
250 ml smetany ke šlehání
200 ml kefíru
1 balíček želatinového ztužovače
100 ml vlažné vody 
2 banány 

Postup:

Vejce rozklepněte do mísy, přidejte prosetý moučkový a vanilkový cukr a vyšlehejte do pěny. Hladkou mouku promíchejte s kakaovým práškem a práškem do pečiva a prosejte do vyšlehané vaječné pěny. Vše dobře promíchejte. Těsto naneste pomocí stěrky na plech vyložený pečicím papírem a vložte do dobře vyhřáté trouby. Pečte asi 12 minut při 175 °C. Upečený piškot ihned vyklopte z plechu na moučkovým cukrem posypaný pečicí papír nebo podložku, papír z vrchní strany stáhněte a horkou roládu opatrně stočte.

Připravte si náplň: 

Smetanu vyšlehejte do tuha. Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu na obalu (jednotlivé druhy se mohou lišit), přilijte kefír a nakonec vmíchejte šlehačku. Roládu opatrně rozevřete, potřete náplní a na ni rozložte dva banány (za sebe). Roládu znovu zatočte a uložte do chladničky. Před podáváním roládu ozdobte šlehačkou nebo bílkovou polevou.

Tady na videu najdete návod, jak udělat rychlé borůvkové muffiny: 

Blesková buchta na plech 

Doba přípravy: 15 minut, doba pečení 35 minut

Potřebujete (na asi 20 kusů): 
150 g hladké mouky (možno nahradit špaldovou)
50 g polohrubé mouky
200 ml kefíru
3 vejce
1 vanilkový cukr
140 g moučkového cukru
100 g másla
1 balíček prášku do pečiva
mražené nebo kompotované ovoce (jahody, třešně)
máslo na vymazání plechu
krupici nebo hrubou mouku na vysypání plechu 

Postup: 

Máslo rozehřejte ve vodní lázni, nechte mírně zchladnout a ušlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci a kefírem. Potom přidejte do hmoty mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše společně dobře promíchejte. Plech vymažte máslem nebo jiným vhodným tukem a vysypte krupicí nebo hrubou moukou. Připravené těsto nalijte na plech, posypte ovocem podle chuti a buchtu pečte v dobře vyhřáté troubě při 160 °C asi půl hodiny. 

Kokosové bábovičky

Doba přípravy: 15 minut, doba pečení 25 minut

Potřebujete: (na 3–4 bábovičky): 
160 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce
300 ml kefíru
300 g polohrubé mouky
100 g másla
80 g jemně strouhaného kokosu
1 balíček prášku do pečiva 

Postup: 

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny, z bílků ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkové pěně přilijte kefír, přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo a dobře promíchejte. Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kokos. Nakonec zlehka zapracujte sníh z bílků. Těsto nalijte do tukem vymazaných (použít můžete třeba kokosový olej) a hrubou moukou nebo strouhankou vysypaných formiček na mini bábovičky a pečte v dobře vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova. 

Nadýchaná hrnková roláda

​Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 8–10 minut 

Potřebujete (na 1 roládu): 
1,5 hrnku polohrubé mouky
2 vejce
1 hrnek kefíru
1 hrnek cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíci prášku do pečiva

Na náplň: 
500 ml smetany ke šlehání 
2 balíčky ztužovače šlehačky
250 g mascarpone
60 g cukru moučka
jahody nebo maliny
moučkový cukr na posypání rolády
džem 

Postup: 

Předehřejte si troubu. Vejce rozklepněte a v míse vyšlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny. Pak přidejte kefír a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše společně jemně promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem a na něj nalijte hotové těsto. Zlehka rozetřete stěrkou a vložte do trouby. Pečte při 175 °C asi 8 minut dorůžova. Během pečení průběžně kontrolujte a mezitím si připravte náplň.

Mascarpone vymíchejte s moučkovým cukrem dohladka, smetanu vyšlehejte se ztužovačem dotuha. Poté do šlehačky postupně vmíchejte mascarpone. Hotové upečené těsto sundejte z plechu i s pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak ho namažte džemem a potřete šlehačkovou náplní, na kterou poklaďte na kousky nakrájené jahody nebo celé maliny. Opatrně srolujte do rolády. Na závěr roládu posypejte prosetým moučkovým cukrem nebo můžete lehce potřít zbytkem krému a dozdobit podle fantazie ovocem a rozpuštěnou čokoládou.

Plněné muffiny

​Doba přípravy: 25 minut, doba pečení 2530 minut

Potřebujete (na 12 kusů): 
120 g hladké mouky
250 g másla nebo Hery
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 ml kefíru
150 ml mléka
1 balíček prášku do pečiva

Na náplň:
borůvky
rybíz
marmeládu či nutellu 

Postup: 

Ve větší míse smíchejte veškeré sypké suroviny – mouku s práškem do pečiva a krupicový i vanilkový cukr. V druhé míse pak vyšlehejte vejce se změklým máslem nebo Herou, kefírem a mlékem. Tekutou směs vlijte k té sypké a společně dobře vyšlehejte do hladkého polotekutého těsta. Těstem pak pomocí lžíce naplňte papírové košíčky nebo formičky na muffiny (silikonové nebo teflonové nemusíte vymazávat tukem a vysypávat moukou). Postupujte tak, že dáte lžíci těsta, pak lžíci náplně a nakonec opět lžíci těsta navrch. Muffiny pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. 

Doporučujeme

Články odjinud