Sedlácká omeleta Zdroj: Nina Novák

Sedlácká omeleta Zdroj: Nina Novák

Poctivá bramboračka Zdroj: Nina Novák
Třená bábovka Zdroj: Nina Novák
Podzimní pečený čaj Zdroj: Nina Novák
Vepřová pečeně s kapustovým nákypem Zdroj: Nina Novák
6
Fotogalerie

Podzimní pohoda na chalupě. Vyzkoušejte skvělé recepty

Máloco je i v pozdním podzimu tak příjemné, jako vyrazit s přáteli na víkend na chalupu, zatopit v peci a mezi popíjením domácího pečeného čaje (ideálně s kapkou rumu!) a procházkami v přírodě si uvařit něco dobrého.

Sedlácká omeleta

2 porce - příprava: 15 minut

  • 25 g másla
  • grilovací klobásky
  • pár zbylých vařených brambor od oběda
  • 4 vejce
  • 2 jarní cibulky
  • sůl a pepř
  • 6 cherry rajčátek
  • 50 g čerstvého kozího sýra
  • snítka tymiánu

Na omeletě ke snídani je skvělé to, že do ní můžete zpracovat spoustu věcí zbylých z předešlého dne. Na kousku másla osmažte grilovací klobásky, přidejte a opečte kousky brambor. Vejce prošlehejte s nakrájenými cibulkami, solí a pepřem. Směsí zalijte klobásky a brambory, navrch zamáčkněte poloviny rajčátek a rozdrobte kozí sýr. Vejce nechte ztuhnout (případně na chvíli přiklopte poklicí či vložte na 5 minut do trouby) a posypte čerstvým tymiánem.


Poctivá bramboračka

6 porcí - příprava: 50 minut

  • 500 g brambor
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 cibule
  • 70 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového květu
  • majoránka
  • 200 g čerstvých nebo 2 hrsti sušených hub
  • rostlinný olej

Brambory, mrkev, petržel, celer a cibuli očistěte a nakrájejte na kousky. Ve velkém hrnci na másle zpěňte cibuli, přidejte prolisovaný česnek, nechte ho provonět a přidejte zbylou kořenovou zeleninu. Restujte, dokud nezačnou kraje zlátnout. Zaprašte drceným kmínem. Přidejte trochu hladké mouky a nechte lehce zasmahnout. Zalijte vodou, vmíchejte brambory, osolte a opepřete a vařte doměkka. Před koncem vaření dochuťte muškátovým květem a majoránkou, kterou nechte jen spařit. Podávejte s houbami podušenými na oleji nebo kousku másla.


Třená bábovka

1 menší forma - příprava: 80 minut

  • 170 g másla
  • 4 vejce
  • 175 ml plnotučného mléka
  • 300 g krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • tuk a mouka na formu

Máslo, vejce a mléko vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Máslo za postupného přisypávání cukru vyšlehejte se žloutky do vysoké jemné pěny, trvá to asi 10 minut. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě se 150 ml mléka zašlehejte do másla. Nakonec vařečkou opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Část těsta oddělte, přes sítko k němu prosejte kakao (podle chuti ho můžete přidat víc) a trochu mléka, aby obě těsta měla stejnou konzistenci. Těsta střídavě nalijte do připravené formy, obrácenou stranou lžíce ještě trochu promíchejte a pečte asi 45 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Podzimní pečený čaj

6 porcí - příprava: 60 minut

  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 2 pomeranče
  • 1/2 biocitronu
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 badyány
  • 1/2 vanilkového lusku

Troubu zapněte na 250 °C. Jablka, hrušky a 1 pomeranč očistěte, nakrájejte na kousky a dejte do pekáče. Přidejte i s kůrou nakrájený citron a šťávu z druhého pomeranče. Zasypte cukrem, kořením a semínky se slupkou z vanilky a pečte asi 45 minut. Když cukr na ovoci zkaramelizoval, je hotovo. Čaj podávejte zalitý vroucí vodou.


Vepřová pečeně s kapustovým nákypem

4 porce - příprava: 2–3 hodiny

  • 1 kg vepřové krkovice
  • sůl, pepř a drcený kmín
  • 1 lžíce oleje
  • 2 velké cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce sádla
  • kapustový nákyp
  • 1 menší kapusta
  • 2 cibule
  • 50 g másla
  • drcený kmín
  • 4 vejce
  • 75 g strouhanky
  • sůl a pepř
  • estragon
  • muškátový oříšek
  • tuk a strouhanka do formy

Maso nahoře nožem několikrát nařízněte. Ze všech stran ho osolte, opepřete, pokmínujte a potřete olejem. Můžete ho svázat kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče, poklaďte pokrájenou cibulí, podlijte troškou vody a přidejte bobkový list a sádlo. Za občasného polévání asi hodinu pečte při 220 °C. Pak stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte.

Kapustu zbavte povadlých listů, vykrojte košťál a rozeberte na listy, které zbavte tvrdých řapíků. Vařte asi 20 minut. Cibuli orestujte na másle, před koncem zpěňte kmín. Kapustu slijte, nechte vychladnout, vymačkejte a pokrájejte. Smíchejte ji v míse s cibulí, žloutky, strouhankou a kořením. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Směs naplňte do formiček a 40 minut pečte.


Václavky zavařené nakyselo

5 skleniček - příprava: 2 hodiny

  • 700 g očištěných václavek
  • 2,5 lžíce soli
  • 1 lžíce celého černého pepře (asi 40 kuliček)
  • 8 kuliček nového koření
  • 5 menších bobkových listů
  • 1 očištěný celer

LÁK:

  • 250 ml octa
  • 1 lžíce soli
  • 250 g krupicového cukru
  • 1–2 bobkové listy
  • 1–2 hřebíčky
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 1 lžička plodu koriandru

NA ZAVAŘOVÁNÍ:

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 5 kaparů
  • 1 cibule
  • podle chuti kousek feferonky
  • hořčičné semínko
  • celý pepř
  • bobkový list

Václavky asi 20 minut svařte ve 2,5 litru vody s uvedenými surovinami, celer stačí několikrát překrojit. Během varu sbírejte pěnu. Všechny suroviny na lák svařte asi 10 minut se 750 ml vody. Na dno skleniček dejte očištěnou a pokrájenou zeleninu. Naplňte svařenými houbami, přidejte podle chuti koření a zalijte lákem. Sklenky pevně zavřete, v hrnci do 3 zalijte vodou a asi 25 minut zavařujte. Obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud