Máloco je i v pozdním podzimu tak příjemné, jako vyrazit s přáteli na víkend na chalupu, zatopit v peci a mezi popíjením domácího pečeného čaje (ideálně s kapkou rumu!) a procházkami v přírodě si uvařit něco dobrého.
Sedlácká omeleta
2 porce - příprava: 15 minut
- 25 g másla
- grilovací klobásky
- pár zbylých vařených brambor od oběda
- 4 vejce
- 2 jarní cibulky
- sůl a pepř
- 6 cherry rajčátek
- 50 g čerstvého kozího sýra
- snítka tymiánu
Na omeletě ke snídani je skvělé to, že do ní můžete zpracovat spoustu věcí zbylých z předešlého dne. Na kousku másla osmažte grilovací klobásky, přidejte a opečte kousky brambor. Vejce prošlehejte s nakrájenými cibulkami, solí a pepřem. Směsí zalijte klobásky a brambory, navrch zamáčkněte poloviny rajčátek a rozdrobte kozí sýr. Vejce nechte ztuhnout (případně na chvíli přiklopte poklicí či vložte na 5 minut do trouby) a posypte čerstvým tymiánem.
Poctivá bramboračka
6 porcí - příprava: 50 minut
- 500 g brambor
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 menšího celeru
- 2 cibule
- 70 g másla
- 4 stroužky česneku
- drcený kmín
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- špetka muškátového květu
- majoránka
- 200 g čerstvých nebo 2 hrsti sušených hub
- rostlinný olej
Brambory, mrkev, petržel, celer a cibuli očistěte a nakrájejte na kousky. Ve velkém hrnci na másle zpěňte cibuli, přidejte prolisovaný česnek, nechte ho provonět a přidejte zbylou kořenovou zeleninu. Restujte, dokud nezačnou kraje zlátnout. Zaprašte drceným kmínem. Přidejte trochu hladké mouky a nechte lehce zasmahnout. Zalijte vodou, vmíchejte brambory, osolte a opepřete a vařte doměkka. Před koncem vaření dochuťte muškátovým květem a majoránkou, kterou nechte jen spařit. Podávejte s houbami podušenými na oleji nebo kousku másla.
Třená bábovka
1 menší forma - příprava: 80 minut
- 170 g másla
- 4 vejce
- 175 ml plnotučného mléka
- 300 g krupicového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- tuk a mouka na formu
Máslo, vejce a mléko vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Máslo za postupného přisypávání cukru vyšlehejte se žloutky do vysoké jemné pěny, trvá to asi 10 minut. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě se 150 ml mléka zašlehejte do másla. Nakonec vařečkou opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Část těsta oddělte, přes sítko k němu prosejte kakao (podle chuti ho můžete přidat víc) a trochu mléka, aby obě těsta měla stejnou konzistenci. Těsta střídavě nalijte do připravené formy, obrácenou stranou lžíce ještě trochu promíchejte a pečte asi 45 minut.
Podzimní pečený čaj
6 porcí - příprava: 60 minut
- 2 jablka
- 2 hrušky
- 2 pomeranče
- 1/2 biocitronu
- 250 g krupicového cukru
- 1 tyčinka skořice
- 2 badyány
- 1/2 vanilkového lusku
Troubu zapněte na 250 °C. Jablka, hrušky a 1 pomeranč očistěte, nakrájejte na kousky a dejte do pekáče. Přidejte i s kůrou nakrájený citron a šťávu z druhého pomeranče. Zasypte cukrem, kořením a semínky se slupkou z vanilky a pečte asi 45 minut. Když cukr na ovoci zkaramelizoval, je hotovo. Čaj podávejte zalitý vroucí vodou.
Vepřová pečeně s kapustovým nákypem
4 porce - příprava: 2–3 hodiny
- 1 kg vepřové krkovice
- sůl, pepř a drcený kmín
- 1 lžíce oleje
- 2 velké cibule
- 1 bobkový list
- 2 lžíce sádla
- kapustový nákyp
- 1 menší kapusta
- 2 cibule
- 50 g másla
- drcený kmín
- 4 vejce
- 75 g strouhanky
- sůl a pepř
- estragon
- muškátový oříšek
- tuk a strouhanka do formy
Maso nahoře nožem několikrát nařízněte. Ze všech stran ho osolte, opepřete, pokmínujte a potřete olejem. Můžete ho svázat kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče, poklaďte pokrájenou cibulí, podlijte troškou vody a přidejte bobkový list a sádlo. Za občasného polévání asi hodinu pečte při 220 °C. Pak stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte.
Kapustu zbavte povadlých listů, vykrojte košťál a rozeberte na listy, které zbavte tvrdých řapíků. Vařte asi 20 minut. Cibuli orestujte na másle, před koncem zpěňte kmín. Kapustu slijte, nechte vychladnout, vymačkejte a pokrájejte. Smíchejte ji v míse s cibulí, žloutky, strouhankou a kořením. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Směs naplňte do formiček a 40 minut pečte.
Václavky zavařené nakyselo
5 skleniček - příprava: 2 hodiny
- 700 g očištěných václavek
- 2,5 lžíce soli
- 1 lžíce celého černého pepře (asi 40 kuliček)
- 8 kuliček nového koření
- 5 menších bobkových listů
- 1 očištěný celer
LÁK:
- 250 ml octa
- 1 lžíce soli
- 250 g krupicového cukru
- 1–2 bobkové listy
- 1–2 hřebíčky
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička celého černého pepře
- 2 lžičky hořčičného semínka
- 1 lžička plodu koriandru
NA ZAVAŘOVÁNÍ:
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 5 kaparů
- 1 cibule
- podle chuti kousek feferonky
- hořčičné semínko
- celý pepř
- bobkový list
Václavky asi 20 minut svařte ve 2,5 litru vody s uvedenými surovinami, celer stačí několikrát překrojit. Během varu sbírejte pěnu. Všechny suroviny na lák svařte asi 10 minut se 750 ml vody. Na dno skleniček dejte očištěnou a pokrájenou zeleninu. Naplňte svařenými houbami, přidejte podle chuti koření a zalijte lákem. Sklenky pevně zavřete, v hrnci do 3 zalijte vodou a asi 25 minut zavařujte. Obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.