Víkendové menu pro chalupáře | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Víkendové menu pro chalupáře

Ať už si suroviny na víkendový oběd přinesete z lesa, nebo z obchodu, víme, co vám bude chutnat. A nezapomeňte ani na koláč ke kávě!

Hříbky na cibulce s topinkou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g čerstvých hub (hříbky)
  • 1 malá cibule
  • 50 g špeku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • sůl a pepř
  • 4 krajíce chleba
  • olej na smažení

Houby očistěte a nakrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky, nasypte do pánve a opékejte, až pustí tuk. Pak přidejte cibulku a osmažte ji, až zesklovatí.

Nakonec vsypte houby. Restujte je, až pustí vodu a pak ještě počkejte, až se voda vydusí a houby se začnou opékat.

Dochuťte kmínem, pažitkou, solí a pepřem a odstavte. Krajíce chleba přepulte a opečte je na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Pak na ně rozdělte houby.

Náš TIP: Chleba můžete jen lehce pokapaný olejem opéct na ohni nebo v troubě a mezitím si připravit houby.


Pstruh s pečenými bramborami a slaninou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 4 velké brambory
  • sůl a pepř
  • 50 g zauzené slaniny
  • 100 g tvrdého tučnějšího sýra
  • libeček
  • 2 velcí pstruzi
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g slaniny
  • 1 citron
  • 2 lžíce nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, majoránka aj.)

Brambory ve slupce zalijte studenou vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut do poloměkka. Zauzenou slaninu nakrájejte na kostičky. Sýr nastrouhejte.

Uvařené brambory vykrojte na horní třetině, aby vznikla lodička. Odkrojenou část brambory nakrájejte na kostičky a smíchejte se slaninou a nastrouhaným sýrem.

Směsí naplňte brambory. Vložte je do pekáčku a zapečte v troubě při 180 °C asi 20 minut. Pstruhy oškrábejte, omyjte a osušte. Pak je osolte a opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Slaninu nakrájejte na kostičky. Asi polovinou naplňte pstruhy.

Druhou část slaniny vsypte do pekáče. Položte na ni pstruhy, posypte bylinkami a pečte je při 180 °C asi 25 minut. Během pečení je jednou až dvakrát přelijte vypečenou slaninou. Hotové pstruhy servírujte s pečenými bramborami plněnými slaninou a sýrem, posypanými libečkem.


Kulatý koláč na plechu

12 kousků - příprava: 70 minut

  • 150 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g mletých mandlí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 400 g lesního ovoce

DROBENKA:

  • 50 g moučkového cukru
  • 60 g polohrubé mouky
  • 25 g másla

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Pak ho s oběma cukry utřete do pěny. Postupně zašlehejte vejce. Přidejte citronovou kůru. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Pak ji střídavě s mlékem a mandlemi vmíchejte do máslové pěny.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Povrch uhlaďte a nasypte na něj dvě třetiny ovoce. Z moučkového cukru, mouky a másla udělejte drobenku a rozprostřete ji na povrch koláče. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout a před podáváním ozdobte zbylým ovocem.


Mleté maso na špejli s okurkovým salátem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • hrst nasekané petržele
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • sůl a pepř

SALÁT:

  • 1 okurka
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • hrst lístků šťavelu
  • sůl a pepř

Maso dejte do mísy. Přidejte vejce, prolisované stroužky česneku, nasekanou petržel, mletou papriku, sůl a pepř. Maso pečlivě promíchejte a rukou prohněťte, až bude držet pohromadě. Pak ho rozdělte na osm stejně velkých kousků. Z každého vytvarujte váleček a do něj vmáčkněte špejli.

Rozpalte gril nebo pánev a válečky masa opékejte ze všech stran 8 až 10 minut. Na okurkový salát omyjte okurku a nakrájejte ji na kolečka. Jogurt smíchejte s česnekem, šťavelem, solí a pepřem. Pak jím přelijte kolečka okurky. Servírujte s masem pečeným na špejli.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud