Sbírání hub je zábava, které se s chutí věnují velcí i malí. Milovníci vaření ale mají největší radost, když pak můžou v kuchyni pustit fantazii z uzdy a připravit pravé houbařské hody!
Krémová houbová polévka s nočky
4 porce - příprava: 50 minut
- 300 g lesních hub (např. lišky, hříbky)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- 1 l hovězího vývaru
- sůl a pepř
- libeček a petrželka
NOČKY:
- 1 vejce
- 50 ml plnotučného mléka
- hrst hub
- hrst petrželové natě
- 100 g krupice
- sůl
Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby, menší část si nechte stranou. Polévku vařte přibližně 20 minut.
Mezitím si připravte nočky. Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6 až 8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami.
Topinky se smaženicí
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 lžíce sádla (případně máslo nebo olej)
- 1 červená cibule
- 500 g lesních hub
- 4 jarní cibulky
- sůl a pepř
- 2 lžičky kmínu
- 1 chilli paprička
- 2 vejce
- menší chléb
- olej na osmažení topinek
- petrželka
Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete, vmíchejte kmín a restujte, až houby změknou, asi 10 minut. Podle potřeby můžete podlít troškou vody. Ke konci restování přidejte nasekanou chilli papričku a vmíchejte vejce. Krátce orestujte. Na oleji (můžete i nasucho) osmažte plátky chleba. Ty pak ozdobte smaženicí a zasypte nasekanou petrželkou.
Nakládané houbičky
4 porce - příprava: 30 minut
- 700 g lesních hub
- cibule
- mrkev
- celer
NÁLEV (NA 750 ML VODY):
- 250 ml 8% octa
- 8 lžic krupicového cukru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1/2 lžičky celého pepře
- 1 lžička hořčičných semínek
Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.
Kotlety na liškách
4 porce - příprava: 60 minut
- 4 kotlety s kostí
- sůl a pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 4 jarní cibulky
- 400 g lišek obecných
- 200 ml bílého suchého vína
- 100 ml smetany 33%
- 1 lžička kmínu
BRAMBORY:
- 600 g brambor typu A
- 100 g špeku
- 4 šalotky
- 1 palice česneku
- sůl a pepř
- olivový olej
Brambory i se slupkou nakrájejte na čtvrtky. Přendejte je do pekáče, přidejte nakrájený špek, šalotky a rozpůlenou palici česneku. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 40 minut.
Kotlety osolte a opepřete, obalte zlehka v mouce a zprudka opečte na oleji z obou stran dozlatova. Zabalte je do alobalu. Na výpeku orestujte nasekanou jarní cibulku a očištěné lišky, zalijte vínem, přidejte kmín a nechte redukovat asi 10 minut. Vmíchejte smetanu a poduste. Podávejte s pečenými bramborami.
Hrnkové knedlíky s houbami
4 porce - příprava: 40 minut
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 rohlíky
- 100 g hub
- 2 vejce
- sůl
- petrželka
- 50 g másla
V míse smíchejte mléko, mouku, nakrájené rohlíky a houby. Přidejte žloutky, sůl a petrželku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Hrnky (3 hrnky o objemu 250 ml) vymažte máslem, nalijte do nich ze 3 knedlíkové těsto a na každý z nich dejte plátek másla.
Hrnky ponořte do velkého hrnce ze 3 do vroucí vody tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nesmí plavat ani se potápět. Přiklopte a na mírném ohni vařte přibližně 25 minut. Zda jsou hotové, poznáte, když do knedlíku zapíchnete párátko. Nesmí se lepit. Potom vyklopte a nakrájejte.
Hovězí pečeně s houbami
4 porce - příprava: 140 minut
- 1 kg hovězí pečeně
- 100 g špeku
- sůl a pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 2 lžičky kmínu
- 300 g lesních hub
Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zatáhněte na oleji ze všech stran. Přendejte do pekáče, přidejte zbývající špek, kmín a očištěné a nakrájené houby. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte šťávou či vodou. Pečeni vyjměte, nakrájejte a šťávu dochuťte. Podávejte s knedlíky.
Houbové karbanátky na salátu
4 porce - příprava: 35 minut
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 300 g hříbků a lišek
- 3 jarní cibulky
- sůl a pepř
- 1 lžička kmínu
- 1/4 kapusty
- 500 g mletého masa mix
- hrst majoránky
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- strouhanka
- listové saláty
- zálivka podle chuti
Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte očištěné a na drobné kousky nakrájené houby spolu s jarní cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a restujte doměkka. Vedle v hrnci vařte očištěnou kapustu asi 5 minut, potom ji nasekejte nadrobno, přidejte maso, majoránku, vejce, prolisovaný česnek, popřípadě strouhanku, aby se směs spojila. Vytvarujte malé karbanátky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Podávejte se salátem a zálivkou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.