Rychlovka na víkend i na večeři | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Rychlovka na víkend i na večeři

Jednoduchých, rychlých a vydatných jídel, která chutnají všem a nestojí moc peněz, není nikdy dost. Zkuste tyhle kuřecí paličky marinované v medu a k nim tři druhy salátu!

Marinované kuřecí paličky

4 porce - příprava: 45 minut + marinování

  • 16 kuřecích paliček
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sladké papriky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • mleté chilli
  • sůl

Kuřecí paličky očistěte a osušte. Olej smíchejte se sójovou omáčkou a medem. Vmíchejte mletou papriku, citronovou šťávu a podle chuti špetku chilli. Promíchejte s paličkami a nechte asi 2 hodiny odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Paličky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Marinádu smíchejte se solí a během pečení maso pravidelně potírejte. Hotovo je asi za 30 minut.

NÁŠ TIP: Do marinády přidejte trochu nadrceného jalovce, dodá paličkám decentní kořenitost.


Salát Coleslaw

4 porce - příprava: 20 minut + odležení

  • 2–3 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 400 g bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky

Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Zelí nakrouhejte na tenké nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo, případně použijte škrabku na zeleninu julienne. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Všechnu zeleninu promíchejte se zálivkou a nechte odležet.


Bramborový salát s okurkou nebo červenou cibulí

4 porce - příprava: 35 minut

  • 1 kg brambor typu A
  • sůl a pepř
  • 200 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce majonézy
  • 2–3 lžíce bílého vinného octa
  • 4–5 lžic horkého láku z okurek
  • 4 kyselé okurky
  • hrst kerblíku
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 červená cibule
  • hrst kopru

Brambory omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte mírně zchladnout a oloupejte. Nakrájejte na kostičky. Jogurt smíchejte s majonézou, octem, lákem, špetkou soli a pepřem. Promíchejte s teplými bramborami a nechte chvíli odležet. Okurky nakrájejte nadrobno a smíchejte s nahrubo nasekaným kerblíkem (nebo plocholistou petrželí) a kapary. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Promíchejte s jemně nasekaným čerstvým koprem. Základ salátu rozdělte na poloviny – jednu smíchejte s okurkami, druhou s cibulí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud