Zelí je nabušené vitamíny, obsahuje i řadu cenných minerálů

Zelí je nabušené vitamíny, obsahuje i řadu cenných minerálů

Nejvíce vitamínu C najdete v syrovém zelí, tepelná příprava mu škodí
Udělat si doma vlastní kysané zelí není nic složitého
Polévka s kysaným zelím, klobáskou a bramborami nahradí hlavní jídlo
Co takhle vylepšit hot dog kysaným zelím?
5
Fotogalerie

Nejlevnější zdroj vitamínu C? Kysané zelí. Zkuste recepty na lasagne či placky

Tahle báječná surovina je doslova narvaná zdravím. Zelí je to pravé proti chřipce, únavě, spraví vám žaludek a navíc je šťavnaté, křupavé a jídla z něj budou zárukou úspěchu. Vyzkoušejte kysané zelí v tradičních i moderních receptech!

Bramborové šišky se zelím

POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):

NA ŠIŠKY:
600 g brambor typu C
30 g másla
2 žloutky
50 g bramborového škrobu
mouku na vál
sůl

NA ZELÍ:
2–3 cibule
1 mrkev
3 lžíce másla
3 lžíce cukru
200 ml bílého vína
3 bobkové listy
300 ml vývaru

POSTUP:

Omyté a neloupané brambory pečte volně na plechu při 160 °C po dobu 60 až 70 minut. Pak je ještě horké oloupejte, prolisujte, smíchejte s máslem, žloutky, škrobem a solí. Na pomoučené ploše udělejte z těsta váleček a z něj odkrajujte kousky, které budou po vyválení silné jako prst. Pak je vařte asi 5 minut ve vroucí osolené vodě. Vyjměte je, ihned zchlaďte ve studené vodě a zase vyjměte děrovanou naběračkou.

Zelí propláchněte na cedníku a nechte ho okapat. V hrnci zahřejte máslo a zvolna na něm opečte na kostičky nakrájenou cibuli. Posypte ji cukrem a ten nechte zkaramelizovat. Zalijte ho vínem, přidejte bobkový list, vývar, nastrouhanou mrkev a prohřejte. Zelí a obsah pánve přesuňte do pekáčku a nechte ho při 180 °C dusit a karamelizovat asi 80 minut, občas promíchejte. Před podáváním opečte šišky na másle a podávejte je s lahodným zelím.

TIP: Takové jídlo si vystačí samo o sobě, ale můžete ho podávat i k uzenému masu.

Pokračování 2 / 8

Zelné placky s tvarohem

POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):

NA PLACKY:
50 g slaniny
1 větší cibuli
4–5 lžic oleje
500 g kysaného zelí (okapaného)
200 g romaduru
2 vejce
2 žloutky
4–5 lžic hladké mouky

NA TVAROH:
250 g tučného tvarohu
2 lžíce majonézy
1 lžičku sladké papriky
1 malou červenou papriku
2 jarní cibulky
sůl, pepř,
citronovou šťávu

POSTUP:

Na 2 lžících oleje opečte dozlatova na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli a pánev dejte stranou. Scezené pokrájené zelí dejte do mísy, přidejte slaninu s cibulí, na kostičky nakrájený sýr, vejce, žloutky, mouku a podle chuti osolte. V pánvi zahřejte olej a lžící do něj klaďte hromádky těsta, roztírejte je do placek a opékejte po obou stranách dozlatova. Než se upečou, smíchejte tvaroh s majonézou, sladkou paprikou, na kostičky nakrájenou paprikou a s větší částí cibulky nakrájené na kolečka. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte citron. Tvaroh v misce ozdobte zbylou pokrájenou cibulkou nebo paprikou.

TIP: Pokud je na vás kysané zelí moc kyselé, propláchněte ho nejdřív ve studené vodě a pořádně z něj vymačkejte vodu. Ztratíte tak ale část vitamínů a minerálů.

Pokračování 3 / 8

Eintopf s uzeným bůčkem

POTŘEBUJETE (NA 6 PORCÍ):

250 g uzeného bůčku 
2 nožičky paprikové klobásy
1–2 lžíce sádla dle potřeby
350 g šalotek
1 cibuli
1 stroužek česneku
500 g kysaného zelí
1 lžíci protlaku
1 lžíci cukru
1 lžíci sladké papriky
1/2 lžičky kmínu
750 ml vývaru
2 bobkové listy
6 kuliček jalovce
špetku pálivé papriky
2 jablka
sůl, pepř
ocet
cukr

POSTUP:

Bůček pokrájený na kousky dejte s pokrájenými klobásami do velkého hrnce, a pokud nepustí dost tuku, přidejte sádlo. Pak vložte celé oloupané šalotky (velké podélně přepulte), a až začnou zlátnout, vsypte nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidejte vymačkané pokrájené zelí a duste asi 5 minut, často míchejte na mírnějším plameni. Doplňte protlak, cukr, papriku a kmín a duste další 2 minuty. Zalijte vývarem, přidejte zbývající koření a na kostičky nakrájená jablka. Zakryté nechte zvolna vařit 1 hodinu, během vaření dochuťte solí, pepřem, případně dolaďte octem a cukrem.

TIP: Do základu můžete ještě přidat na kostky nakrájenou krkovici.

Pokračování 4 / 8

Hot dog s kysaným zelím

POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):

4 vídeňské párky
300 g okapaného kysaného zelí
4 semínkové podlouhlé housky
4 plátky čedaru
4 lžíce kečupu, 2 lžičky hořčice
pár lístků rukoly

POSTUP:

V hrnci přiveďte k varu vodu, odstavte a vložte párky. Za 8 minut budou hotové. Mezitím nahřejte při 160 °C na 3 minuty v troubě housky, nakrojte je (ale neprořízněte!), do každé vložte plátek sýra a párek a nechte je hřát další 3 minuty nebo než se sýr rozteče. Nakonec pokapejte párky kečupem a hořčicí, navršte na ně zelí a ozdobte je rukolou.

TIP: Vylepšete si fastfoodovou rychlovku zelím. A hot dogy ozdobte ještě smaženými kolečky cibule.

Pokračování 5 / 8

Sytý salát s klobásou 

POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):

400 g polosuchého salámu nebo jemnější klobásy
1–2 lžíce sádla
2 jablka
1 lžičku citronové šťávy
4 krajíce slunečnicového nebo semínkového chleba
500 g kysaného zelí
sůl, pepř
cukr
pažitku na ozdobu

POSTUP:

Na sádle opečte na špalíčky pokrájený salám a opékejte ho tak dlouho, až mu začnou křupat okraje. Jablka neloupejte, jen je zbavte jádřince, nakrájejte na osminky a ještě každé přepulte. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Plátky chleba nakrájejte na čtverečky. Dobře vyždímané zelí pokrájejte, smíchejte s jablky a klobásou, dochuťte solí, pepřem a cukrem a rozložte do misek. Naaranžujte kousky chleba a posypte nasekanou pažitkou.

TIP: Když do salátu přidáte brambory, už je to kompletní vydatná večeře.

Pokračování 6 / 8

Koláč s fenyklem a sýrem

POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):

NA TĚSTO:
200 g hladké mouky + na vál
100 g lučiny
75 g másla
1 vejce
sůl
tymián

NA NÁPLŇ:
1 fenykl
1 malou cibuli
1 sáček kysaného zelí (500 g)
125 g blaťáckého zlata
100 g lučiny
3 vejce
100 ml plnotučného mléka
sůl, pepř
tymián

POSTUP:

Suroviny na těsto nechte dojít na pokojovou teplotu a pak z nich vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice. Očištěný fenykl a cibuli nakrájejte na co nejtenčí proužky a smíchejte je s důkladně okapaným zelím. Vejce prošlehejte se strouhaným i smetanovým sýrem, vmíchejte je k zelenině a podle chuti osolte a opepřete. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na průměr 32–34 cm, vložte ho do formy o průměru 28 cm, poklaďte náplní a posypte tymiánem. Při 200 °C pečte 45 až 50 minut. Před krájením nechte aspoň minutu odpočinout.

TIP: Ideální sýr do koláče bude aromatický horský – má oranžovou kůru a sladce štiplavou chuť.

Pokračování 7 / 8

Zapečené zelí s bramborami a jablky

POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):

700 g brambor
2 cibule
1 lžíci másla
500 g kysaného zelí
150 ml jablečného džusu
2 bobkové listy
sůl, pepř
tymián
2 menší jablka
200 ml smetany na šlehání
3 krajíce toustového chleba
2 lžíce strouhaného sýra
2 lžíce másla

POSTUP:

Brambory vařte ve slupce asi 25 minut (měly by být téměř, ale ne dokonale uvařené). Oloupejte je a nakrájejte na plátky. Na másle nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte vymačkané a pokrájené zelí, jablečný džus, koření, sůl a nechte pod pokličkou dusit 15 minut. Jablka nakrájejte na plátky nebo úzké klínky, vmíchejte je k zelí a duste dalších 5 minut. Směs z hrnce dejte do pekáčku nebo zapékací formy, poklaďte plátky brambor, zalijte smetanou a posypte drobenkou umixovanou ze sýra a toustového chleba. Poklaďte plátky másla a nechte při 200 °C péct asi 25 minut nebo až povrch zezlátne a brambory změknou.

TIP: Brambory na „čepici“ můžete také po uvaření rozmačkat s mlékem a máslem na kaši a zapéct.

Pokračování 8 / 8

Lasagne s houbami

Je to trochu nezvyklá forma, ale spojení zelí s houbami je prověřené.

POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):

70 g slaniny + na ozdobu
2 cibule
2–3 lžíce oleje
350 g hub (lišky, hříbky)
sůl, pepř
špetku cukru
1 lžičku majoránky
1/2 lžičky kmínu
1 bobkový list
300 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
máslo na formu
350 g okapaného kysaného zelí
200 g tučnějšího sýra
9 plátků lasagní
čerstvou pažitku na ozdobu

POSTUP:

Několik plátků slaniny si nechte stranou, 70 g nakrájejte na kostičky. V pánvi na oleji opékejte slaninu a nahrubo nakrájenou cibuli, a až zesklovatí, přidejte na čtvrtky nakrájené houby. Nechte je zezlátnout, pak je poprašte kořením, solí a cukrem, přidejte bobkový list a promíchejte. Vlijte vývar a smetanu a přiveďte k varu. Do máslem vymazané formy dejte část zelí a hub z pánve i s omáčkou, na ně položte pláty lasagní a takto postupujte, nahoře by měly končit těstoviny. Lasagne trochu přitlačte tak, aby se všechny pláty dotýkaly omáčky a surovin a nebyly po upečení suché. Vlijte zbylou omáčku, povrch posypte nastrouhaným sýrem a při 200 °C pečte asi 40 minut. Na pánvi nasucho opražte slaninu a spolu s pokrájenou pažitkou lasagne ozdobte.

Doporučujeme

Články odjinud