Jíme i pro chuť
Přestože někteří výživoví specialisté říkají, že při dietě je lepší na dochucovadla, jako je kečup či tatarská omáčka, raději zapomenout, odborníci ze STOBu nejsou tak přísní. Obvykle totiž tato dochucovadla přijímáme jen v množství několika gramů, a proto i energie z nich se pohybuje v desítkách kJ. Nijak výrazně tak nezvedají energetickou hodnotu pokrmu.
Kolik mám správně vážit? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 7
„Bezpečná“ dochucovadla existují
Konzumovat při dietě jídla, která jsou chuťově nevýrazná, časem omrzí, proto se nezřídka stává, že lidé i při nejlepší vůli sklouznou opět ke starým stravovacím návykům. Vykouzlit zdravé a chutné jídlo ovšem není tak těžké, existují totiž dochucovadla, kterými dietu rozhodně nezkazíte. Rozhodně je snazší dodržovat taková dietní předsevzetí, při kterých si budete jídlo užívat a bude vám chutnat. Omezení kalorií nemusí nutně znamenat omezení chuti.
Markéta Žídková
24. září 2021
Pokračování 3 / 7
Koření a bylinky pomáhají hubnout
Přidáním koření či bylinek do pokrmů jejich kalorickou hodnotu nezvýšíte, navíc dodáte jídlu specifickou chuť. Používat byste měli čerstvé bylinky, takže je kupujte v menším množství. Ani koření si nekupujte do zásoby, aby bylo co nejčerstvější. Navíc koření pomáhá i hubnout. Vhodnými dochucovadly jsou kmín (podle studií jedna polévková lžíce kmínu pomáhá spálit třikrát více tuku), kurkuma (i ta pomáhá spalovat tuky, protože patří mezi takzvané zahřívací koření, které zvyšují tělesné teplo, což zrychluje metabolismus), skořice (potlačuje hlad a kontroluje hladinu cukru v krvi a lze ji přidat třeba do ovesné kaše nebo přimíchat do jogurtu, ale hodí se i k masu). Zapomínat byste neměli ani na kajenský pepř (přidání tohoto koření do jídla pomáhá spálit až 100 kalorií na jeden pokrm, přidat ho můžete do polévky či dipů). Mezi další vhodné bylinky či koření patří rozmarýn, bazalka, majoránka či tymián. Podle odborníků ze STOBu mají například sušené bylinky v průměru maximálně 20 kJ na jeden pokrm, čerstvé 10 kJ.
Markéta Žídková
3. ledna 2023
Pokračování 4 / 7
Majonézy, kečup, tatarská omáčka
Při použití těchto dochucovadel musíte být opatrnější než v případě bylinek a koření. Majonézy a tatarky často obsahují hodně tuku, kečupy zase hodně cukru. Proto musíte výrazně omezit množství a sledovat především kvalitu. Existují totiž kečupy s nízkým obsahem cukru, stejně tak majonézy. 100 gramů kečupu obsahuje v průměru 450 kJ, 100 g plnotučné hořčice 430 kJ, majonéza 2800 kJ, tatarská omáčka pak 1700 kJ. Pokud si přidáte do pokrmu 1 polévkovou lžíci těchto ochucovadel, jde zhruba o 20 gramů, v případě kečupu zvyšujete kalorickou hodnotu jídla o 90 kJ, v případě majonézy už o 560 kJ.
Markéta Žídková
4. září 2022
Pokračování 5 / 7
Ocet, citron a sójová omáčka
Citron ochutí téměř každé jídlo a bez jakýchkoli kalorií. Můžete si ho nakoupit do zásoby, nastrouhat a zamrazit kůru a šťávu, vydrží i půl roku. Ocet a pro mnohé možná překvapivě i sójová omáčka jsou z hlediska příjmu energie bezpečné, navíc díky nim dostanete do těla i vitaminy, minerály a antioxidanty. Vinný ocet obsahuje ve 100 g 470 kJ, ale obvykle do pokrmu přidáte maximálně čajovou lžičku, která obsahuje 25 kJ.
Marta Pušová
15. ledna 2021
Pokračování 6 / 7
Umeocet
Kaloricky ještě vhodnější je pak umeocet, což je tekuté ochucovadlo, které vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestiček umeboši. Nejde vlastně o ocet, místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou a má výrazně slano-kyselou chuť. Čajová lžička umeoctu obsahuje pouhé 4 kJ. Klasický lihový ocet pak obsahuje v jedné lžičce 5 kJ. Balzamiko už je kaloričtější – 100 g obsahuje 500 kJ, ale pokud si dáte do salátu čajovou lžičku (5 g), pak je její obsah 25 kJ, a to není zase taková tragédie.
Simona Procházková
5. července 2013
Pokračování 7 / 7
Sójovka
V případě sójové omáčky vybírejte kvalitní japonské, při jejichž výrobě se používají jen sójové boby, pšenice, sůl a voda. 100 gramů kvalitní „sójovky“ pak obsahuje 330 kJ, čajová lžička 20 kJ. Podle odborníků navíc dokážou sójové omáčky, přestože jsou chuťově slané, snížit celkový příjem soli, když je při vaření použijete místo soli.