Aby váš školák netrpěl o přestávce hlady, zabalte mu do tašky obložený chléb, který mu dodá energii. Nebo víte co? Připravte rovnou další i pro sebe a pro partnera...
Bagety s grilovaným kuřetem
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 velké nebo 4 malé bagety
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce kvalitní majonézy
- 2 prolisované stroužky česneku
- sůl
- pár listů salátu frisée
- 2 grilovaná (nebo pečená) kuřecí prsa
- 1 zelené jablko nakrájené na plátky
Bagety rozpulte (pokud jsou velké) a prořízněte. Smetanu, majonézu, česnek a sůl smíchejte a směsí potřete všechny vnitřní strany baget. Na spodní poloviny poklaďte vždy opraný salát, nakrájená kuřecí prsa a plátky jablka. Přiklopte zbylými půlkami baget a trochu přimáčkněte.
Tmavé toasty s lososem
4 porce - příprava: 15 minut
- 8 plátků tmavého toastového chleba
- 2 lžíce pomazánkového másla
- 200 g uzeného lososa
- 1/2 salátové okurky
- kopr (množství podle chuti)
- sůl
Polovinu plátků chleba potřete pomazánkovým máslem. Na ně položte kousek uzeného lososa, část nahrubo nastrouhané okurky a nasekaný kopr. Osolte a překryjte druhou polovinou plátků chleba.
Bochníčky s mrkví a pomazánkou
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 vejce
- 100 g měkkého polotučného tvarohu
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- 4 malé bagetky
- pár listů římského salátu
- 1 střední mrkev
- citronová šťáva (podle chuti)
Natvrdo uvařená zchladlá vejce posekejte nadrobno, přidejte tvaroh, majonézu, hořčici, špetku soli a promíchejte. Bagetky rozkrojte a obložte spodní poloviny opraným salátem, vaječnou pomazánkou a nastrouhanou mrkví ochucenou citronovou šťávou. Obložené bagetky přiklopte druhou polovinou.
Sladké toasty
4 porce - příprava: 20 minut
- 8 plátků světlého toastového chleba
- oříšek másla
- 2 jablka
- hnědý cukr (podle chuti)
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce nasekaných lískových oříšků
- 1 lžička mleté skořice
Polovinu plátků chleba potřete máslem. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem, přidejte rozinky, ořechy a skořici. Směs navršte na plátky chleba s máslem a zbylé plátky přiklopte. Opečte v toastovači nebo na troše másla zlehka na pánvi.
Chléb s uzeným a zelím
4 porce - příprava: 35 minut
- 4 krajíce chleba
- 4 lžíce kvalitní majonézy
- 4 plátky dobrého uzeného masa
- 4 plátky sýra (ementál)
- oříšek másla
NA ZELÍ:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 4 lžíce kysaného zelí
- 2 lžíce krupicového cukru
Krajíce chleba rozkrojte napůl, polovinu potřete majonézou, na ni položte plátek masa a plátek sýra. Přidejte vychladlé zelí, které připravíte tak, že na oleji osmažíte nakrájenou cibuli a zelí, chvilku orestujete a nakonec zasypete cukrem, který necháte zkaramelizovat. Přikryjte druhou polovinou krajíčků, z vnějších stran sendviče potřete trochou másla, vložte je na rozehřátou pánev a zlehka opečte.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.