Podzimní vegetariánské menu | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Podzimní vegetariánské menu

Možná máte po letních grilovačkách dost steaků a klobásek nebo se jen snažíte odlehčit jídelníček. I tak si můžete ale dokonale pochutnat a potěšit i oko!

Sýrové koláčky se salsou

12 kousků - příprava: 75 minut

  • 400 g cream cheese
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • špetka soli
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 180 g nastrouhaného aromatického tvrdého sýra
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

SALSA:

  • 500 g malých rajčátek
  • 2 jarní cibulky
  • šalotka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Sýr se žloutky vyšlehejte dohladka. Přidejte mletou papriku, kajenský pepř, kmín a sůl a promíchejte. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou kůru a asi 150 g strouhaného sýra a pečlivě promíchejte. Těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy na muffiny. Povrch koláčků posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut.

Mezitím si připravte salsu. Rajčátka nakrájejte na poloviny. Jarní cibulku a šalotku nadrobno. V kastrůlku zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Lehce osolte, opepřete a na velmi mírném ohni vařte asi 5 minut. Pak odstavte z ohně a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s pečenými sýrovými koláčky.


Krémová polévka z červené čočky

4 porce - příprava: 45 minut

  • 100 g sušených rajčat
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g syrové červené čočky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 limetka
  • 100 g zakysané smetany
  • 4 snítky zelené petrželky
  • sůl

Sušená rajčata předem zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat. Pak je slijte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Čočku propláchněte a nechte okapat. V hrnci zahřejte olej. Vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až zesklovatí.

Pak přidejte česnek a velmi krátce orestujte. Vsypte koření, čočku a nakrájená rajčata a opět krátce osmažte. Zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň a vařte 20 minut. Povařenou polévku rozmixujte. Dochuťte limetkovou šťávou a solí. Rozdělte do talířů. Doplňte zakysanou smetanou a ozdobte petrželkou.

NÁŠ TIP: Do polévky můžete pro změnu přidat krájená rajčata nebo ji zkuste dochutit kari kořením.


Šafránové rizoto s mrkvičkami

4 porce - příprava: 30 minut

  • 2 šalotky
  • 2 řapíky celeru
  • 1 pomeranč
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • špetka šafránu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 300 g rýže na rizoto
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

KARAMELIZOVANÉ MRKVIČKY:

  • 800 g malých mrkviček
  • 1 citron
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř

Šalotku a celer nakrájejte nadrobno. Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj segmenty. Vývar zahřejte a vsypte do něj šafrán. V kastrolu zahřejte olej a vsypte na něj šalotku a celer. Na mírném plameni duste doměkka. Pak vsypte rýži a krátce ji orestujte. Zalijte vínem a nechte vyvařit.

Potom přilévejte po částech vývar se šafránem a míchejte. Vařte asi 10 minut. Přidejte pomeranč a vařte, až bude rýže téměř měkká. Sundejte z plotýnky a vmíchejte máslo. Podle chuti dosolte.

Mrkvičky oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Z citronu vymačkejte šťávu. Na oleji s máslem restujte mrkev 3 minuty. Pak přidejte med a opět krátce restujte. Vlijte vývar a duste, až bude mrkev měkká a šťáva zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se šafránovým rizotem.


Dortík z kešú ořechů a pomeranče

4 porce - příprava: 30 minut + tuhnutí

  • 250 g nepražených nesolených kešú ořechů
  • 200 g vypeckovaných datlí
  • 3 pomeranče
  • 2 lžíce raw kakaa
  • 100 g kokosového oleje
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • pomerančová kůra a plátky mandlí na zdobení

Kešú ořechy den předem namočte do studené vody. Pak je slijte a propláchněte. Vsypte je do kutru. Přidejte datle nakrájené na velmi drobné kousky. Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu a přidejte ji k ořechům s datlemi. Směs začněte mixovat.

Až bude téměř hladká, přidejte kakao a kokosový olej a opět pořádně promixujte. Ořechovou hmotu rozdělte do silikonových formiček a povrch uhlaďte. Vložte do ledničky a nechte do druhého dne tuhnout.

Zbylý pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zatuhlé dortíky vyklopte z formiček. Povrch každého dortíku potřete sirupem a položte na něj kolečko pomeranče. Pomeranč potřete sirupem a ještě ozdobte pomerančovou kůrou a plátky mandlí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud