Farfalle s grilovanou paprikou Zdroj: Stockfood.cz

Farfalle s grilovanou paprikou Zdroj: Stockfood.cz

Špagety s rajčaty, hráškem a pecorinem Zdroj: Stockfood.cz
Conchiglie se špenátem a ricottou Zdroj: Stockfood.cz
Linguine se slaninou a žampiony Zdroj: Stockfood.cz
Penne s jehněčím ragú Zdroj: Stockfood.cz
7
Fotogalerie

Špagety, penne i farfalle - zamilujte se do těstovin!

Těstoviny, jedna z vlajkových lodí itlaské kuchyně, jsou právem velmi oblíbené. Jejich příprava je jednoduchá, často i velmi rychlá a milují je snad všichni.

Farfalle s grilovanou paprikou

4 porce - příprava: 25 minut

  • 450 g farfalle
  • 2 červené papriky
  • 150 g rukoly
  • hrubá mořská sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g pecorina
  • hrst slunečnicových semínek
  • 200 ml olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř

Farfalle uvařte podle návodu na obalu. Papriky připravte stejně jako v receptu na linguine (níže). Do mixéru dejte rukolu, špetku soli, česnek, pecorino a slunečnicová semínka, zalijte olivovým olejem a rozmixujte na pastu. Podle potřeby olej ještě přidejte.

Uvařené těstoviny promíchejte s pestem, přidejte na kousky nakrájené grilované papriky a podávejte ozdobené čerstvě mletým pepřem.


Špagety s rajčaty, hráškem a pecorinem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 450 g špaget
  • 1 větší cibule
  • 4 žampiony
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 25 g másla
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 150 ml rajčatové passaty
  • 1 lžička krupicového cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 hrsti mraženého (čerstvého) hrášku
  • plocholistá petržel na posypání
  • 150 g Pecorina Romana

Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Cibuli nakrájejte nahrubo, žampiony na plátky, česnek najemno. Na olivovém oleji a kousku másla opečte žampiony, cibuli a česnek. Přidejte nakrájená sterilovaná rajčata, nechte zredukovat, podle potřeby přidejte i passatu a opět nechte zredukovat.

Dochuťte solí a cukrem. Přidejte hrášek a nechte změknout. Špagety slijte, vmíchejte do omáčky a na talíři posypejte šupinkami pecorina, mletým pepřem a petrželí.


Conchiglie se špenátem a ricottou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g těstovin „mušlí“
  • 50 g másla
  • 1 šalotka
  • 400 g čerstvého baby špenátu
  • 1 vejce
  • 100 g ricotty
  • sůl, pepř a muškátový oříšek
  • 100 g parmazánu

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Máslo rozpusťte, přidejte nasekanou šalotku a nechte pár minut zpěnit. Vhoďte listy špenátu a nechte ho spařit.

Přidejte vejce, ricottu, vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Do pánve vsypte slité těstoviny a promíchejte. Podávejte posypané parmazánem a nastrouhaným muškátovým oříškem.


Linguine se slaninou a žampiony

4 porce - příprava: 20 minut

  • 3 červené papriky
  • 450 g linguine
  • 120 g anglické slaniny
  • 150 g malých žampionů
  • 75 g másla
  • plocholistá petržel

Papriky očistěte, nakrájejte na čtvrtiny a dejte je lehce ogrilovat do trouby. Vyndejte je, zabalte do igelitového sáčku a nechte zapařit, až se na nich začnou dělat puchýřky. Pak oloupejte slupku.

Linguine dejte vařit podle návodu na obalu. Na silnější plátky nakrájenou slaninu lehce opečte na pánvi, nesmí se ale začít lámat. Žampiony nakrájejte na čtvrtiny a zpěňte je v rozpuštěném másle.

Papriky nakrájejte na kousky, smíchejte se žampiony, nasekanou petrželí a slaninovými chipsy. Nakonec omáčku promíchejte s uvařenými těstovinami a servírujte.


Penne s jehněčím ragú

4 porce - příprava: 45 minut + dušení

  • 450 g penne
  • 500 g jehněčího masa (ramínko)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • olivový olej
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek červeného vína
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • sůl a pepř
  • parmazán na posypání

Maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. Cibuli, česnek a mrkev nakrájejte. Na dně pekáče na oleji opečte maso, trvá to asi 10 minut. Pak přidejte cibuli, stáhněte plamen a opékejte ještě asi 10 minut.

Troubu zapněte na 150 °C. Vhoďte rozmarýn, česnek a mrkev a nechte zpěnit. Přidejte protlak a červené víno a nechte zredukovat na polovinu. Přiklopte a nechte 3 hodiny dusit. Dochuťte solí a pepřem, přidejte plechovku pokrájených rajčat, promíchejte a podávejte s uvařenými penne a parmazánem.

Náš TIP: Ragú se dobře zamrazuje, takže se nebojte ho udělat klidně víc a schovat si jej na příště.


Cannelloni s omáčkou z pečené zeleniny

4 porce - příprava: 25 minut

  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 1/2 lilku
  • olivový olej
  • 400 g cannelloni
  • sůl a pepř
  • 1 plechovka sterilovaných koktejlových rajčátek
  • 12 třešinek baby mozzarelly
  • bazalka

Troubu zapněte na 220 °C. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky, cibuli na osminky. Lilek a cuketu z obou stran osolte, nechte vypotit a otřete utěrkou.

Všechnu zeleninu dejte do pekáčku, okořeňte, zalijte olivovým olejem a dejte asi na 15 minut péct do trouby. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

Upečenou zeleninu smíchejte s plechovkou koktejlových rajčátek pomodorini, přepůlenými třešinkami mozzarelly a těstovinami. Podávejte posypané nahrubo nasekanou bazalkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Boloňské lasagne

4 porce - příprava: 3,5 hodiny

  • 400 g lasagní
  • 500 g hovězího masa (nejlépe ramínka)
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • olivový olej
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 100 ml rajčatové passaty
  • čerstvá bazalka a oregano
  • sůl a pepř
  • 3 velká rajčata
  • 100 g parmazánu

BEŠAMEL:

  • 350 ml smetany na vaření 12%
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • muškátový oříšek

Hovězí maso nakrájejte na kostky a dvakrát namelte, aby ragú bylo opravdu jemné. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji spolu s nahrubo nastrouhanou mrkví na oleji. Přidejte maso a míchejte, dokud se úplně nerozpadne a nebude už dělat hrudky.

Když zredukujete všechnu tekutinu, přidejte oloupaná krájená rajčata i se šťávou, passatu a svazek bylinek (trochu si nechte na závěrečné dochucení). Osolte a opepřete a asi 1,5–2 hodiny duste pod poklicí nebo v troubě při 160 °C.

Pravidelně míchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, hotové maso musí být úplně měkké a křehké, ragú musí být úplně husté. Mezitím si připravte bešamel. Máslo rozpusťte na pánvi, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Do té metličkou vmíchejte smetanu a okořeňte mletým muškátovým oříškem. Troubu zapněte na 180 °C. Zapékací misku vymažte, na dno dejte trochu bešamelu a první vrstvu těstovin – díky spodnímu bešamelu lépe přilne na dno.

Pak přijde na řadu vrstva ragú, bešamelu a opět těstovin. Opakujte ještě dvakrát, úplně navrchu musí být jen bešamel. Ten poklaďte na plátky nakrájenými rajčaty, posypte parmazánem a dejte asi na 40 minut péct. Nechte zchladnout a podávejte zdobené čerstvými bylinkami.


Co také do lasagní

  • ŠPENÁT – vegetariáni ocení špenát spařený s česnekem, solí a pepřem
  • LOSOS – místo ragú použijte na kousky rozebrané maso z lososa, přidejte vrstvu špenátu a zalijte bešamelem
  • MASCARPONE – jíškovou bešamelovou omáčku vyměňte za mascarpone nebo ricottu rozmíchané s mlékem
  • GRILOVANÁ ZELENINA – místo masa dejte do ragú grilovaný lilek či opečený pórek
  • ITALSKÉ UZENINY – pokud nechcete vegetariánské lasagne, přidejte do červené omáčky také pancettu, nakrájené prosciutto crudo či nějakou tu salsicciu
  • PESTO – ochuťte třeba smetanovou omáčku libovolným pestem, ať už bude petrželové, bazalkové nebo rajčatové

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud