Bagety s grilovaným kuřetem Zdroj: David Turecký

Bagety s grilovaným kuřetem Zdroj: David Turecký

Tmavé toasty s lososem Zdroj: David Turecký
Bochníčky s mrkví a pomazánkou Zdroj: David Turecký
Sladké toasty Zdroj: David Turecký
Chléb s uzeným a zelím Zdroj: David Turecký
5
Fotogalerie

Připravte sobě i dětem lahodné a zdravé sendviče

Aby váš školák netrpěl o přestávce hlady, zabalte mu do tašky obložený chléb, který mu dodá energii. Nebo víte co? Připravte rovnou další i pro sebe a pro partnera...

Bagety s grilovaným kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 velké nebo 4 malé bagety
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce kvalitní majonézy
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • sůl
  • pár listů salátu frisée
  • 2 grilovaná (nebo pečená) kuřecí prsa
  • 1 zelené jablko nakrájené na plátky

Bagety rozpulte (pokud jsou velké) a prořízněte. Smetanu, majonézu, česnek a sůl smíchejte a směsí potřete všechny vnitřní strany baget. Na spodní poloviny poklaďte vždy opraný salát, nakrájená kuřecí prsa a plátky jablka. Přiklopte zbylými půlkami baget a trochu přimáčkněte.


Tmavé toasty s lososem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 8 plátků tmavého toastového chleba
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • 200 g uzeného lososa
  • 1/2 salátové okurky
  • kopr (množství podle chuti)
  • sůl

Polovinu plátků chleba potřete pomazánkovým máslem. Na ně položte kousek uzeného lososa, část nahrubo nastrouhané okurky a nasekaný kopr. Osolte a překryjte druhou polovinou plátků chleba.


Bochníčky s mrkví a pomazánkou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 vejce
  • 100 g měkkého polotučného tvarohu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • 4 malé bagetky
  • pár listů římského salátu
  • 1 střední mrkev
  • citronová šťáva (podle chuti)

Natvrdo uvařená zchladlá vejce posekejte nadrobno, přidejte tvaroh, majonézu, hořčici, špetku soli a promíchejte. Bagetky rozkrojte a obložte spodní poloviny opraným salátem, vaječnou pomazánkou a nastrouhanou mrkví ochucenou citronovou šťávou. Obložené bagetky přiklopte druhou polovinou.


Sladké toasty

4 porce - příprava: 20 minut

  • 8 plátků světlého toastového chleba
  • oříšek másla
  • 2 jablka
  • hnědý cukr (podle chuti)
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce nasekaných lískových oříšků
  • 1 lžička mleté skořice

Polovinu plátků chleba potřete máslem. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem, přidejte rozinky, ořechy a skořici. Směs navršte na plátky chleba s máslem a zbylé plátky přiklopte. Opečte v toastovači nebo na troše másla zlehka na pánvi.


Chléb s uzeným a zelím

4 porce - příprava: 35 minut

  • 4 krajíce chleba
  • 4 lžíce kvalitní majonézy
  • 4 plátky dobrého uzeného masa
  • 4 plátky sýra (ementál)
  • oříšek másla

NA ZELÍ:

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 4 lžíce kysaného zelí
  • 2 lžíce krupicového cukru

Krajíce chleba rozkrojte napůl, polovinu potřete majonézou, na ni položte plátek masa a plátek sýra. Přidejte vychladlé zelí, které připravíte tak, že na oleji osmažíte nakrájenou cibuli a zelí, chvilku orestujete a nakonec zasypete cukrem, který necháte zkaramelizovat. Přikryjte druhou polovinou krajíčků, z vnějších stran sendviče potřete trochou másla, vložte je na rozehřátou pánev a zlehka opečte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Doporučujeme

Články odjinud