Pikantní pečený bůček Zdroj: Ondřej Košík

Pikantní pečený bůček Zdroj: Ondřej Košík

Bůčková pomazánka Zdroj: Ondřej Košík
Roláda z panenky s hruškou Zdroj: Ondřej Košík
Ostré řízky z krkovice Zdroj: Ondřej Košík
Vepřové koleno s křenem a jablkem Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Tip na víkend: Oblíbené vepřové maso

Co by to bylo za podzimní kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo lehce pálivý řízek z krkovičky.

Pikantní pečený bůček

4 porce - příprava: 2 hodiny

  • 800 g vepřového bůčku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mleté maďarské papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • tymián

Bůček nakrájejte na menší kousky, ty obalte ve směsi z utřeného česneku, soli, pepře, papriky, drceného kmínu a tymiánu. Přendejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě při 180 °C přiklopené asi hodinu a půl. Poté odklopte, podle potřeby podlijte troškou vody a pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut. Podávejte s chlebem.


Bůčková pomazánka

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g upečeného bůčku (viz recept výše)
  • 1 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 větší cibule
  • 1 vejce
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • jarní cibulka na ozdobu

Upečený bůček smíchejte s na oleji nebo sádle orestovanou cibulí a spolu s natvrdo uvařeným vejcem rozemelte v mlýnku na maso. Dochuťte kmínem, solí a pepřem a důkladně promíchejte. Podávejte na chlebu zasypané nasekanou jarní cibulkou. Zbytek pomazánky uložte do uzavíratelné sklenice a skladujte maximálně 3 dny v ledničce.


Roláda z panenky s hruškou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 2 špičky vepřové panenky (800 g)
  • sůl a pepř
  • 80 g nivy
  • 2 hrušky
  • rozmarýn
  • 1 lžíce olivového oleje

Panenky nakrojte nahoře do dvou třetin, rozloží se na kapsu. Maso osolte a opepřete. Doprostřed rozložte nakrájenou nivu, plátky hrušek a snítky rozmarýnu. Zabalte pomocí provázku do rolády (můžete ji pospojovat i párátky). Na pánvi rozehřejte olej, zabalené panenky na něm zprudka orestujte ze všech stran dozlatova. Přendejte do pekáčku, zalijte výpekem z pánve podlitým troškou vody a pečte v troubě při 180 °C dozlatova asi 15 minut, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté.

NÁŠ TIP: Do rolády můžete zabalit cokoli, co máte rádi: skvělé jsou i brusinky, švestky nebo ořechové pesto.


Ostré řízky z krkovice

4 porce - příprava: 50 minut

  • 800 g vepřové krkovice
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 chilli paprička
  • koriandr
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 50 ml plnotučného mléka
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • rukola a citron

Vepřovou krkovici nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. Osolte a opepřete, potřete z obou stran hořčicí a zasypte nasekanou chilli papričkou a koriandrem. Nechte alespoň 15 minut odležet. Poté krkovici obalte v trojobalu: v hladké mouce, pak ve vejcích rozšlehaných s mlékem a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran dozlatova. Řízky podávejte s řezem citronu a s rukolou.


Vepřové koleno s křenem a jablkem

4 porce - příprava: 100 minut

  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • hrst petrželky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a pepř
  • 2 vepřová kolena
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 menší kořen křenu
  • 1 jablko

Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte rozpůlenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkové listy, petrželku, kmín, papriku, sůl a pepř. Přiveďte k varu a pak do vzniklého láku vložte kolena. Vařte asi 40 minut. Uvařené maso vyndejte, potřete hořčicí ze všech stran, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C dalších 40 minut. Podávejte se směsí z nastrouhaného křenu a jablka a s chlebem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud