Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do přírody či posezení na zahradě. Pusťte si Itálii k tělu a nechte se hýčkat jejími chutěmi.
Zeleninové ragú s rajčaty
4 porce - příprava: 40 minut
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1–2 cukety
- 2 červené papriky
- 1 cibule
- olivový olej
- 2 bobkové listy
- 100 ml bílého vína
- 1 plechovka bílých fazolí v tomatě
- 1 plechovka rajčat
- sůl a pepř
Očištěnou zeleninu nakrájejte. V pánvi rozehřejte olej a začněte s restováním – nejdřív přijde na řadu mrkev a petržel, po asi 3 až 4 minutách přidejte zbytek zeleniny a bobkový list. Krátce orestujte, podlijte vínem a nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Přidejte fazole a rajčata, ochuťte solí a pepřem, případně bylinkami. Podle potřeby ještě chvíli povařte, aby se odpařila voda.
Domácí sušená rajčata
láhev o obsahu 600 ml - příprava: 20 minut + sušení
- 3 kg zralých masitých rajčat
- 2 lžičky soli
- čerstvé bylinky
- kapary
- 4–5 stroužků česneku
- 300–400 ml olivového oleje
Rajčata omyjte a osušte. Přepulte je. Vyjměte semínka, jinak se budou rajčata sušit opravdu dlouho, a sušte v troubě nebo na slunci. Usušená rajčata naložte s bylinkami, kapary nebo rozříznutými stroužky česneku a zalijte olivovým olejem. Místo nakládání je můžete uložit do vzduchotěsného sáčku.
SUŠENÍ V TROUBĚ – 12 hodin
Plechy vyložte pečicím papírem a rajčata narovnejte řeznou stranou nahoru. Při 70 °C pečte asi 3 hodiny, ideálně s pootevřenými dvířky od trouby, aby pára mohla unikat. Pak rajčata otočte a trochu rozmáčkněte. Takto pokračujte ještě asi 6 hodin, až budete s mírou vysušení spokojení.
SUŠENÍ NA SLUNCI – 3 dny
Rajčata narovnejte řeznou stranou nahoru a vystavte na přímé slunce. Plechy nezapomeňte překrýt síťkou, aby na rajčata nesedaly mouchy! Asi po 1,5 dni rajčata otočte a dosušte.
Piadina romagnola
4–6 porcí - příprava: 50 minut
- 2 lžičky sušeného droždí
- 150 g sádla
- sůl
- 500 g hladké mouky označené „00“ + na podsypávání
- 1 lžička jedlé sody
V asi 200 ml vody rozmíchejte sušené droždí a přidejte rozpuštěné sádlo. Osolte a začněte zadělávat s moukou prosátou s jedlou sodou (díky ní bude těsto i po upečení vláčné, někdy se zase používá místo vody sodovka). Podle potřeby přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto překryjte čistou utěrkou a nechte asi 30 minut odležet a mírně nakynout.
Těsto rozválejte na pomoučněné pracovní podložce na tenký plát a vykrájejte z něj velké kruhy. Jednoduše to jde třeba obrácenou mísou s pevnými hranami. Ty nasucho opečte z obou stran na tálu nebo na pánvi. Jedna z nejčastějších verzí je piadina s parmskou šunkou, mozzarellou a rukolou, vložit do ní ale můžete v podstatě cokoli.
Náš TIP: Aby se placky během pečení nekroutily a nevznikaly v nich bubliny, propíchejte je vidličkou, aby měla kudy unikat pára – stejně jako u křehkého nebo lineckého těsta.
Marinované papriky
4 porce - příprava: 60 minut + marinování
- 12 tlustostěnných paprik
- 6–8 stroužků česneku
- 2–3 lžíce kaparů
- sůl a pepř
- 120 ml olivového oleje
Troubu zapněte na 180 °C. Papriky omyjte a pečte asi 30 minut. Smíchejte prolisovaný česnek, kapary, sůl a pepř a olivový olej. Papriky vložte do sáčku a nechte zapařit. Pak je oloupejte, půjde to snadno. Dužninu nakrájejte, smíchejte s marinádou a šťávou z pekáčku. Nechte 30 minut marinovat a podávejte.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.