Šťavnaté hruškové speciality - 1. díl | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Šťavnaté hruškové speciality - 1. díl

Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte to sami.

Salát s hruškami, parmazánem a kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 200 g směsi zelených salátových listů
  • 200 g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa
  • 2 hrušky bez jádřinců, nakrájené na tenké plátky
  • 50 g parmazánových hoblinek

NA ZÁLIVKU:

  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1–2 lžíce panenského olivového oleje

Listy salátu operte, osušte a natrhejte na menší kousky. Maso rozdělte na kousky a vmíchejte je do salátu. Přidejte hrušky a nakonec parmazánové hoblinky. Všechny ingredience na zálivku smíchejte, až se dokonale spojí. Salát zakapejte dresinkem a podávejte například s opečenými toasty.

Náš TIP: Pokud dáváte salát na stůl k průběžnému servírování, ponechte zálivku vedle, aby zelené listy neovadaly.

Clafoutis s hruškami a švestkami

1 koláčová forma (ø 26 cm) - příprava: 60 minut

  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 dl polotučného mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 2 větší hrušky bez jádřinců, podélně nakrájené na osminky
  • 200 g vypeckovaných švestek
  • máslo na vymazání formy
  • krystalový cukr na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Polohrubou mouku prosejte s moučkovým cukrem do mísy a s mlékem prošlehejte dohladka. Pak vmíchejte vanilkový cukr a nakonec rozšlehaná vejce. Připravené ovoce rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy vymazané máslem a vysypané krystalovým cukrem. Na ně nalijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový moučník posypejte moučkovým cukrem.

Náš TIP: Spíš nákyp než koláč jménem clafoutis pochází z francouzského Limousinu. Původně do něj zapékali třešně, ale můžete je zkusit i s jinými druhy ovoce podle vaší fantazie a momentální úrody.

Hrušky plněné modrým sýrem s medovým dresinkem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 hrušky
  • 200 g gorgonzoly
  • 2 lžíce nasekaných ořechů (vlašských nebo pekanových)

DRESINK:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1–2 lžíce panenského olivového oleje

Hrušky příčně nařežte na silnější plátky a opatrně z nich vyřízněte jádřince. Sýr nakrájejte na plátky. Všechny ingredience na dresink smíchejte v misce, až se dokonale spojí v hladkou směs. Hrušky zase složte tak, že mezi plátky dáte vždy kousek sýra a lžičku zálivky. Podávejte s ořechy po hlavním chodu jako neobvyklý dezert.

Vepřová pečeně s hruškami a nivou

4 porce - příprava: 120 minut

  • 1 kg vepřového masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 hlavička česneku, rozkrojená na polovinu
  • 4 hrušky na čtvrtky
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 120 g nivy

Do masa vetřete sůl a pepř, dejte je do pekáče a potřete polovinou oleje s česnekem. Přidejte hlavičku česneku, zakryjte, podlijte a pečte při 170 °C asi 1,5 hodiny. Odstraňte poklici a pečte ještě 20 minut.

Přepněte na gril. Hrušky vložte do zapékací misky, zakapejte je zbývajícím olejem smíchaným s kari a 10 minut je grilujte doměkka. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s hruškami a sýrem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Skryté léčitelky

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…

O mnohých druzích ovoce je všeobecně známé, jak moc prospívají našemu organismu. V případě hrušek se o zdravotních benefitech moc nemluví. Jejich konzumace přitom například:

  • příznivě ovlivňuje krevní oběh a snižuje krevní tlak
  • podporuje trávení a působí příznivě také při žaludečních obtížích
  • je osvědčeným prostředkem rovněž proti zácpě
  • pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje kosti a působí proti revmatismu a artritidě
  • je vhodná i při redukční dietě

Další hruškové specialitky vám přineseme už v pondělí!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Doporučujeme

Články odjinud