Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte to sami.
Salát s hruškami, parmazánem a kuřetem
4 porce - příprava: 20 minut
- 200 g směsi zelených salátových listů
- 200 g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa
- 2 hrušky bez jádřinců, nakrájené na tenké plátky
- 50 g parmazánových hoblinek
NA ZÁLIVKU:
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- 2 lžičky krupicového cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1–2 lžíce panenského olivového oleje
Listy salátu operte, osušte a natrhejte na menší kousky. Maso rozdělte na kousky a vmíchejte je do salátu.
Přidejte hrušky a nakonec parmazánové hoblinky. Všechny ingredience na zálivku smíchejte, až se dokonale spojí. Salát zakapejte dresinkem a podávejte například s opečenými toasty.
Náš TIP: Pokud dáváte salát na stůl k průběžnému servírování, ponechte zálivku vedle, aby zelené listy neovadaly.
Clafoutis s hruškami a švestkami
1 koláčová forma (ø 26 cm) - příprava: 60 minut
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 dl polotučného mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 2 větší hrušky bez jádřinců, podélně nakrájené na osminky
- 200 g vypeckovaných švestek
- máslo na vymazání formy
- krystalový cukr na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Polohrubou mouku prosejte s moučkovým cukrem do mísy a s mlékem prošlehejte dohladka. Pak vmíchejte vanilkový cukr a nakonec rozšlehaná vejce. Připravené ovoce rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy vymazané máslem a vysypané krystalovým cukrem. Na ně nalijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový moučník posypejte moučkovým cukrem.
Náš TIP: Spíš nákyp než koláč jménem clafoutis pochází z francouzského Limousinu. Původně do něj zapékali třešně, ale můžete je zkusit i s jinými druhy ovoce podle vaší fantazie a momentální úrody.
Hrušky plněné modrým sýrem s medovým dresinkem
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 hrušky
- 200 g gorgonzoly
- 2 lžíce nasekaných ořechů (vlašských nebo pekanových)
DRESINK:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1–2 lžíce panenského olivového oleje
Hrušky příčně nařežte na silnější plátky a opatrně z nich vyřízněte jádřince. Sýr nakrájejte na plátky. Všechny ingredience na dresink smíchejte v misce, až se dokonale spojí v hladkou směs. Hrušky zase složte tak, že mezi plátky dáte vždy kousek sýra a lžičku zálivky. Podávejte s ořechy po hlavním chodu jako neobvyklý dezert.
Vepřová pečeně s hruškami a nivou
4 porce - příprava: 120 minut
- 1 kg vepřového masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 hlavička česneku, rozkrojená na polovinu
- 4 hrušky na čtvrtky
- 1/2 lžičky kari koření
- 120 g nivy
Do masa vetřete sůl a pepř, dejte je do pekáče a potřete polovinou oleje s česnekem. Přidejte hlavičku česneku, zakryjte, podlijte a pečte při 170 °C asi 1,5 hodiny. Odstraňte poklici a pečte ještě 20 minut.
Přepněte na gril. Hrušky vložte do zapékací misky, zakapejte je zbývajícím olejem smíchaným s kari a 10 minut je grilujte doměkka. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s hruškami a sýrem.
Skryté léčitelky
CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…
O mnohých druzích ovoce je všeobecně známé, jak moc prospívají našemu organismu. V případě hrušek se o zdravotních benefitech moc nemluví. Jejich konzumace přitom například:
- příznivě ovlivňuje krevní oběh a snižuje krevní tlak
- podporuje trávení a působí příznivě také při žaludečních obtížích
- je osvědčeným prostředkem rovněž proti zácpě
- pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
- posiluje kosti a působí proti revmatismu a artritidě
- je vhodná i při redukční dietě
Další hruškové specialitky vám přineseme už v pondělí!
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.