Dejte v kuchyni slovo červené čekance, oranžové dýni nebo zelené kapustě. Říjnová tabule může být mnohem veselejší, než jste čekali.
Kuře v bylinkové strouhance na kapustových listech
4 porce - příprava: 35 minut
- 1 hlávky kapusty
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 2 vejce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek strouhanky
- 1 lžička lístků tymiánu
- 1 lžička posekaného rozmarýnu
- olej na smažení
- 1 lžíce másla
- kerblík
Listy kapusty vložte do vroucí vody a 5 minut je povařte. Pak je vyndejte, zchlaďte a nakrájejte na kousky. Kuřecí prsa lehce naklepejte, osolte a opepřete. Rozšlehejte vejce, připravte si hladkou mouku a strouhanku, do které přidejte lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Připravené kuřecí plátky obalujte v hladké mouce, vejcích a bylinkové strouhance.
V hluboké pánvi zahřejte vrstvu oleje a obalené kuřecí plátky v něm smažte dozlatova. V druhé pánvi rozpusťte máslo. Vložte do něj předvařené listy kapusty a krátce je poduste. Dochuťte solí a pepřem. Na talíř naskládejte kapustu, přidejte překrojené osmažené kuřecí plátky, posypte lístky kerblíku a pokapejte máslem.
Náš TIP: Do strouhanky zkuste přidat i jiné bylinky, třeba jen petrželku. Kapustu zase můžete nakrájet na jemné nudličky a lehce okyselit citronem.
Rizoto s červenou čekankou
4 porce - příprava: 40 minut
- 2 šalotky
- 4 lžíce olivového oleje
- 400 g rýže arborio
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 l drůbežího vývaru
- 2 malé čekankové puky
- 2 snítky tymiánu
- 100 g parmazánu
- 20 g másla
- sůl a pepř
Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a nechte ji na něm zesklovatět. Pak vsypte rýži a promíchejte. Vlijte víno a za stálého míchání nechte svařit. Potom postupně přilévejte vývar, vařte a míchejte.
Čekanku nakrájejte na nudličky a vmíchejte ji do rizota s poslední dávkou vývaru. Vsypte lístky tymiánu a krátce provařte. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a máslo a pečlivě promíchejte, aby bylo rizoto husté a krémové. Dochuťte solí a pepřem. Navrch můžete přidat zbylé listy čekanky orestované na oleji.
Dýňové suflé
6 formiček o Ø 8 cm - příprava: 75 minut
- 1 dýně hokkaidó
- špetka skořice
- špetka sušeného zázvoru
- špetka muškátového květu
- 4 lžíce másla + kousek na vymazání formiček
- 1/4 hrnku hladké mouky
- špetka soli
- 1 hrnek polotučného mléka
- 2 lžíce hnědého cukru
- 4 vejce
- 1 hrnku krystalového cukru
Dýni rozpulte, lžící vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky.Ty vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly potopené, přidejte koření a vařte asi 20 minut doměkka. Pak sceďte a dýni rozmixujte nebo propasírujte. Získáte tak zhruba 200 g hladkého dýňového pyré. Nechte ho vychladnout.
Předehřejte troubu na 200 °C. Zapékací formičky na suflé vymažte máslem a vyložte proužky pečicího papíru. Připravte si hluboký plech, do kterého formičky vyskládáte.
V kastrolu rozpusťte máslo. Když se rozpustí, prosejte do něj mouku se solí a krátce orestujte, jako když připravujete světlou jíšku. Vlijte mléko, rozmíchejte metličkou a zhruba 3 minuty vařte. Sundejte z ohně a vmíchejte připravené dýňové pyré a hnědý cukr.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vmíchejte do dýňového těsta. Z bílků s krystalovým cukrem ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do směsi. Těsto rozdělte do formiček a vyskládejte je na plech. Potom do něj vlijte vodu, aby sahala zhruba do poloviny formiček. Dejte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C asi 30 minut.
Houbové ragú s nudlemi
4 porce - příprava: 40 minut + odležení
NA NUDLE:
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 lžíce rostlinného oleje
NA RAGÚ:
- 200 g čerstvých hub
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 ml bílého vína
- 50 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany 12%
- hrst lístků petrželky
Připravte si těsto na nudle. Mouku, špetku soli, vejce a olej zpracujte na hladké těsto a nechte ho alespoň hodinu odležet zabalené ve fólii. Po odležení těsto rozválejte. Nakrájejte ho na široké nudle a dejte je vařit do vroucí osolené vody.
Houby očistěte, šalotku nakrájejte nadrobno, česnek podrťte. V pánvi zahřejte olej a orestujte na něm houby. Pak přidejte šalotku a česnek a krátce opečte. Podlijte vínem a nechte ho vydusit. Zalijte vývarem a krátce provařte.
Nakonec přilijte smetanu, prohřejte a sundejte z ohně. Dochuťte solí a pepřem. Do pánve přidejte uvařené nudle a promíchejte. Na talíři posypte nasekanou petrželkou.
Náš TIP: Nudle si můžete koupit už hotové nebo je připravit z plátů na lasagne. Houby použijte jakékoli. Když přijdete z lesa s prázdnou, zkuste třeba hlívu nebo šitake.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.