Říjnová tabule může být veselejší - 4 barevné recepty pro vás | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Říjnová tabule může být veselejší - 4 barevné recepty pro vás

Dejte v kuchyni slovo červené čekance, oranžové dýni nebo zelené kapustě. Říjnová tabule může být mnohem veselejší, než jste čekali.

Kuře v bylinkové strouhance na kapustových listech

4 porce - příprava: 35 minut

  • 1 hlávky kapusty
  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 lžička lístků tymiánu
  • 1 lžička posekaného rozmarýnu
  • olej na smažení
  • 1 lžíce másla
  • kerblík

Listy kapusty vložte do vroucí vody a 5 minut je povařte. Pak je vyndejte, zchlaďte a nakrájejte na kousky. Kuřecí prsa lehce naklepejte, osolte a opepřete. Rozšlehejte vejce, připravte si hladkou mouku a strouhanku, do které přidejte lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Připravené kuřecí plátky obalujte v hladké mouce, vejcích a bylinkové strouhance.

V hluboké pánvi zahřejte vrstvu oleje a obalené kuřecí plátky v něm smažte dozlatova. V druhé pánvi rozpusťte máslo. Vložte do něj předvařené listy kapusty a krátce je poduste. Dochuťte solí a pepřem. Na talíř naskládejte kapustu, přidejte překrojené osmažené kuřecí plátky, posypte lístky kerblíku a pokapejte máslem.

Náš TIP: Do strouhanky zkuste přidat i jiné bylinky, třeba jen petrželku. Kapustu zase můžete nakrájet na jemné nudličky a lehce okyselit citronem.

Rizoto s červenou čekankou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 2 šalotky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 400 g rýže arborio
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 2 malé čekankové puky
  • 2 snítky tymiánu
  • 100 g parmazánu
  • 20 g másla
  • sůl a pepř

Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a nechte ji na něm zesklovatět. Pak vsypte rýži a promíchejte. Vlijte víno a za stálého míchání nechte svařit. Potom postupně přilévejte vývar, vařte a míchejte.

Čekanku nakrájejte na nudličky a vmíchejte ji do rizota s poslední dávkou vývaru. Vsypte lístky tymiánu a krátce provařte. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a máslo a pečlivě promíchejte, aby bylo rizoto husté a krémové. Dochuťte solí a pepřem. Navrch můžete přidat zbylé listy čekanky orestované na oleji.

Dýňové suflé

6 formiček o Ø 8 cm - příprava: 75 minut

  • 1 dýně hokkaidó
  • špetka skořice
  • špetka sušeného zázvoru
  • špetka muškátového květu
  • 4 lžíce másla + kousek na vymazání formiček
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 1 hrnku krystalového cukru

Dýni rozpulte, lžící vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky.Ty vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly potopené, přidejte koření a vařte asi 20 minut doměkka. Pak sceďte a dýni rozmixujte nebo propasírujte. Získáte tak zhruba 200 g hladkého dýňového pyré. Nechte ho vychladnout.

Předehřejte troubu na 200 °C. Zapékací formičky na suflé vymažte máslem a vyložte proužky pečicího papíru. Připravte si hluboký plech, do kterého formičky vyskládáte.

V kastrolu rozpusťte máslo. Když se rozpustí, prosejte do něj mouku se solí a krátce orestujte, jako když připravujete světlou jíšku. Vlijte mléko, rozmíchejte metličkou a zhruba 3 minuty vařte. Sundejte z ohně a vmíchejte připravené dýňové pyré a hnědý cukr.

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vmíchejte do dýňového těsta. Z bílků s krystalovým cukrem ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do směsi. Těsto rozdělte do formiček a vyskládejte je na plech. Potom do něj vlijte vodu, aby sahala zhruba do poloviny formiček. Dejte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C asi 30 minut.

Houbové ragú s nudlemi

4 porce - příprava: 40 minut + odležení

NA NUDLE:

  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rostlinného oleje

NA RAGÚ:

  • 200 g čerstvých hub
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany 12%
  • hrst lístků petrželky

Připravte si těsto na nudle. Mouku, špetku soli, vejce a olej zpracujte na hladké těsto a nechte ho alespoň hodinu odležet zabalené ve fólii. Po odležení těsto rozválejte. Nakrájejte ho na široké nudle a dejte je vařit do vroucí osolené vody.

Houby očistěte, šalotku nakrájejte nadrobno, česnek podrťte. V pánvi zahřejte olej a orestujte na něm houby. Pak přidejte šalotku a česnek a krátce opečte. Podlijte vínem a nechte ho vydusit. Zalijte vývarem a krátce provařte.

Nakonec přilijte smetanu, prohřejte a sundejte z ohně. Dochuťte solí a pepřem. Do pánve přidejte uvařené nudle a promíchejte. Na talíři posypte nasekanou petrželkou.

Náš TIP: Nudle si můžete koupit už hotové nebo je připravit z plátů na lasagne. Houby použijte jakékoli. Když přijdete z lesa s prázdnou, zkuste třeba hlívu nebo šitake.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.

Doporučujeme

Články odjinud