Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s evropskými vlivy. Často se zdejší jídla připravují na grilu, což by mohlo být v nadcházející grilovací sezoně zajímavou inspirací.
Salát z bílého zelí a paprik
4–6 porcí, příprava: 30 minut + odležení
- 1 lžička kmínu
- 1 hlávka bílého zelí
- 3 papriky (červená, žlutá, zelená)
- 1 malá červená cibule
- 2 lžíce bílého vinného octa
- šťáva z půlky limetky
- 1–2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 4 lžíce olivového oleje
- 2–3 lžičky harissy
- svazek čerstvé petrželky
Kmín orestujte nasucho na pánvi, aby se rozvoněl. Odstavte a nechte vychladnout. Zelí zbavte vnějších listů a nakrájejte najemno. Papriky omyjte, zbavte jádřinců a nasekejte na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ocet, limetkovou šťávu, cukr, sůl, olej, harissu a orestovaný kmín smíchejte. Směsí zalijte zeleninu a nechte ideálně přes noc v chladu odležet. Petrželku omyjte, nechte okapat a nasekejte. Salát dochuťte a podávejte posypaný petrželkou.
Perlička Piri Piri
4 porce, příprava: 60 minut + marinování
- 1 lžička semínek koriandru
- 1 lžička chilli vloček
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- špetka skořice
- 1–2 lžičky worcesterské omáčky
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvého koriandru
- 1 limetka
- 1–2 lžíce medu
- sůl
- 5 lžic balzamikového octa
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 malé perličky
- 2 menší citrony
Koriandrová semínka a chilli vločky lehce nasucho orestujte a odstavte. Vmíchejte oregano, papriku, skořici a worcesterskou omáčku. Česnek oloupejte a podrťte. Koriandr opláchněte, osušte a nasekejte nahrubo. Limetkovou šťávu smíchejte s medem, solí, balzamikem a asi 70 ml vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte probublávat 10 minut. Odstavte, vmíchejte olej a koriandr, pak rozmixujte. Nechte vychladnout. Perličky opláchněte, osušte a svažte jim nohy. Ze všech stran je potřete omáčkou a nechte nejméně přes noc marinovat v chladničce. Druhý den vyjměte z marinády, nechte okapat a grilujte na rozpáleném grilu 30 až 40 minut za občasného potírání omáčkou. Podávejte s grilovanými citrony. Perličky můžete také vložit do pekáčku a péct v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Pokud neseženete perličky, použijte jarní kuřátka.
Grilované houstičky
8–10 kousků, příprava: 50 minut + odležení
- 25 g másla
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce soli
- 200 ml podmáslí
Máslo rozpusťte na mírném ohni nebo v mikrovlnce. Do mísy od domácího robota dejte mouku s tymiánem, droždím, cukrem a solí. Přilijte vlažné podmáslí, rozpuštěné máslo a 2 lžíce vlažné vody a pomocí hnětacího háku vypracujte hladké nelepivé těsto. To poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, vytvarujte bulky a pečte je na rozpáleném grilu 15 minut z obou stran. Můžete je také upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Nejdříve 5 minut pečte na 200 °C, pak snižte na 180 °C a dopečte dozlatova asi 10 minut.
Jehněčí karé s kukuřičnou kaší
4 porce, příprava: 90 minut
- 2 jehněčí karé po cca 450 g
- 2 lžíce ostřejší hořčice
- olej na gril
KAŠE
- sůl
- 350 g kukuřičné mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
ČATNÍ
- 2 cibule
- 2–3 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 150 g sušených meruněk
- 150 g sušených broskví
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžíce oleje
- 150 ml pomerančové šťávy
- 3–4 lžíce jablečného octa
- 1 lžička třtinového cukru
- sůl
- sušené chilli
Ve větším hrnci přiveďte k varu 750 ml osolené vody, vmíchejte kukuřičnou mouku, přiklopte a 15 minut vařte na mírném plameni. Pak promíchejte, přilijte asi 250 ml vody a vařte zhruba 45 minut. Pokud bude třeba, přidejte ještě trochu vody. Cibuli, zázvor a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Ovoce nakrájejte na kostky. Na oleji opečte cibuli, česnek a zázvor, přidejte ovoce a hořčičné semínko a 3 minuty restujte. Přilijte pomerančovou šťávu a ocet, dochuťte cukrem, solí a chilli, promíchejte a vařte asi 40 minut. Maso opláchněte, osušte a potřete hořčicí. Na rozpáleném grilu opékejte přiklopené 15 minut z každé strany. Kaši dochuťte tymiánem a solí, zakápněte olejem a podávejte společně s jehněčím a čatní.
Kebaby se sušenými meruňkami
4 porce, příprava: 60 minut + marinování
- 600 g jehněčí kýty
- 100 g prorostlé slaniny
- 150 g sušených meruněk
- 16–20 vavřínových větviček
- sůl a pepř
- 1 citron
MARINÁDA
- 1–2 menší cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kari
- 1 lžíce třtinového cukru
- 100 ml vinného octa
- 150 ml suchého sherry
- 4 lžíce mandarinkové marmelády
- sůl a pepř
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a orestujte na oleji. Posypte kari a cukrem, zalijte octem a sherry a vmíchejte marmeládu, sůl a pepř. Přilijte škrob rozmíchaný v 50 ml vody a povařte. Maso nakrájejte na kostky a střídavě se slaninou a meruňkami napíchejte na větvičky, potřete marinádou a nechte odležet. Špízy vyjměte z marinády a grilujte ze všech stran. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s kousky citronu.
Náš TIP: Místo sušených meruněk můžete použít také sušené švestky. Nemáte-li k dispozici vavřínové větvičky, napíchejte špízy na kovové grilovací jehly.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.