Ke slovu se dostalo nejkrásnější roční období a to se projevuje i v kuchyni. Podívejte se, jak se dá kouzlit třeba se špenátem, vejci, jogurtem či mletým masem.
Jarní závitky na špenátě
4 porce - příprava: 35 minut
- 500 g špenátových listů
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl
JARNÍ ZÁVITKY:
- 1 mrkev
- 4 ředkvičky
- 8 rýžových papírů
- 16 listů baby špenátu
- 8 listů bazalky
- 100 g hráškových výhonků
- hrst výhonků řeřichy
- sladká chilli omáčka
Špenátové listy propláchněte studenou vodou. Otrhejte tuhé stonky a nechte okapat na sítu. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. V pánvi zahřejte olej a šalotku s česnekem na něm nechte změknout. Pak přidejte špenát. Na pánvi duste, dokud se nevypaří tekutina, osolte. Na závitky nakrájejte mrkev na nudličky a ředkvičky na kolečka. Na pracovní desku dejte vlhkou utěrku. Na ni položte rýžový papír a lehce ho navlhčete. Položte na něj dva listy baby špenátu, lístek bazalky, část nakrájené mrkve a pár hráškových výhonků. Zabalte do závitku. Opakujte ještě sedmkrát. Podávejte na špenátovém lůžku s chilli omáčkou.
Špenát
Neobsahuje sice tak velké množství železa, jak se dříve mylně předpokládalo, přesto je špenát zdravou a zajímavou zeleninou, která je mimo jiné zdrojem luteinu a dalších antioxidantů.
Kuře v marinádě
4 porce - příprava: 40 minut + marinování
- 600 g kuřecích prsou
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 salátová okurka
MARINÁDA:
- 500 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 1 chilli paprička
DRESINK:
- 150 g bílého plnotučného jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce nasekané máty
- sůl a pepř
Kuřecí maso opláchněte a osušte. Nakrájejte ho na proužky. Česnek nadrťte. V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu a kousky kuřecího masa do ní naložte nejméně na 2 hodiny. Nejlépe ale přes noc. Potom maso vyndejte z marinády a jenom lehce ji z něj otřete. Maso osolte a opepřete, rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Mezitím si připravte dresink z jogurtu, nastrouhaného česneku, citronové šťávy, nasekané máty a špetky soli. Okurku omyjte a nakrájejte na kolečka. Vše podávejte společně s upečenými kousky kuřecího masa. Pokud máte raději dresink pikantnější, můžete do něj nasekat jednu chilli papričku.
Bílý jogurt
Je základem především řecké a všeobecně balkánské kuchyně. Nejzdravější je jogurt vyrobený pouze z mléka a jogurtových kultur. Pokud máte raději ochucený, přidejte si do něj čerstvé ovoce.
Vaječná pizza z pita chleba
4 porce - příprava: 25 minut
- 4 chlebové placky pita
- 100 g rajčatového protlaku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 8 plátků slaniny
- 200 g cherry rajčátek (červené a žluté)
- 150 g sýra
- 4 vejce
- 2 lžíce nasekané pažitky
- sůl a pepř
Troubu předehřejte na 220 °C. Placky rozložte na plech s pečicím papírem. Potřete je protlakem se lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem. Na potřené placky rozdělte nakrájenou slaninu a rozložte pokrájená rajčátka. Posypte nastrouhaným sýrem. Na každý chléb vyklepněte vejce. Osolte a opepřete. Pečte 12 minut. Zbylý olej smíchejte s pažitkou a pokapejte upečené pizzy.
Vejce
Obavy z cholesterolu (ve žloutku) způsobily pokles spotřeby vajec v Evropě. Není ale třeba je proto zatracovat. Jsou totiž dobře stravitelná, a navíc jsou zdrojem bílkovin, vitaminů a také minerálních látek.
Barbecue sekaná se slaninou
8–10 porcí - příprava: 2 hodiny
- 700 g mletého hovězího masa
- 700 g mletého vepřového masa
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička soli
- 1 velká cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky tymiánu
- kajenský pepř
- 200 g slaniny (plátků)
- 4 lžíce BBQ omáčky (rajčatová passata, worcester, med, hořčice, jablečný džus, chilli, oregano)
- salát a rajčata
Hovězí a vepřové maso promíchejte. Jednu lžíci cukru a sůl rozmíchejte ve 100 ml vody a vmíchejte do masa. Nechte v chladu. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a cibuli na něm opečte dozlatova. Pak ji zasypte druhou lžící cukru a nechte zkaramelizovat. Do připraveného masa vmíchejte zkaramelizovanou cibulku, nakrájený česnek, tymián a špetku kajenského pepře. Hranatou formu na chlebíček vyložte plátky slaniny. Potřete je BBQ omáčkou. Pak do formy přendejte ochucené maso a urovnejte. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 1,5 hodiny. Hotovou sekanou servírujte s listovým salátem, plátky rajčat a zbylou BBQ omáčkou.
Mleté maso
V české kuchyni má tradiční místo jako sekaná či karbanátky. Naše babičky tak zpracovávaly „horší” kousky masa. Oblíbená byla haše, kde se využily i zbytky vařeného či pečeného masa.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.