Vepřová roláda s houbami krok za krokem - 1 (Foto: Jakub Jurdič)

Vepřová roláda s houbami krok za krokem - 1 (Foto: Jakub Jurdič)

Vepřová roláda s houbami krok za krokem - 2 (Foto: Jakub Jurdič)
Vepřová roláda s houbami krok za krokem - 3 (Foto: Jakub Jurdič)
Vepřová roláda s houbami krok za krokem - 4 (Foto: Jakub Jurdič)
Vepřová roláda s houbami krok za krokem - 5 (Foto: Jakub Jurdič)
10
Fotogalerie

Rolády pro každého krok za krokem

Ať už doma, nebo na chalupě, zamotané maso s překvapením uvnitř potěší nejen chuťové buňky, ale také oko strávníků. Navíc nezaberou zdaleka tolik času, jak se možná obáváte. A máme i jednu variantu pro vegentariány!

Vepřová roláda s houbami

4 porce - příprava: 1,5 hodiny

  • 800 g vepřové plece
  • 200 g anglické slaniny
  • 250 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 2 vejce

1. Nejdříve si Johana připravila maso. Omytou a osušenou plec nařízla tak, aby se dalo použít jako plát na roládu. Maso naklepala a dala stranou.

2. Plátky anglické slaniny vyložila formu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček. Naskládala je tak, aby vždy aspoň třetina přečnívala ven. Na slaninu položila plát masa a dochutila solí a pepřem.

3. Cibuli nakrájela nahrubo a nechala ji zpěnit na oleji.

4. Pak přidala očištěné a nakrájené houby, dochutila je solí, pepřem a kmínem a chvíli dusila. Nakonec vmíchala vejce a nechala je srazit.

5.-6. Smaženici navrstvila na maso do formy, přehnula okraje masa a zabalila do slaniny. Pekla v předehřáté troubě při 180 °C asi 80 minut. Po upečení nechala chvíli odpočinout, pak vyjmula z formy a krájela na plátky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tipy editorky Johany

  • Do rolády můžete zavinout cokoli, co máte rádi. Kromě pesta, nádivky nebo smaženice zkuste třeba náplň do španělských ptáčků (hořčice, okurka, uzenina, vejce natvrdo), míchaná vajíčka či zelí.
  • Pokud nemáte (třeba na chatě) k dispozici kuchyňský provázek, sepněte roládu jehlami na maso. Nebo vyzkoušejte chalupářský trik: vytvořte menší roládky a jednu vedle druhé těsně naskládejte do pekáčku nebo remosky. Při pečení přelévejte výpekem. Máte pak k dispozici pěkně každou porci zvlášť.
  • Potřebujete nakrmit hladové chlapy a kluky? Když šťávu v pekáčku zahustíte, podávejte jako přílohu k roládě knedlíky.

Omeleta se sýrem, pečenou paprikou a cuketou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 1 velká červená paprika
  • 1 menší cuketa
  • 6 vajec
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • hrst čerstvých bylinek
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej
  • 100 g balkánského sýra

Papriku omyjte, zbavte stopky a jádřince, přepulte a připravte podle receptu na str. 50. Cuketu omyjte a škrabkou na brambory z ní nakrájejte podélné plátky. Lehce je osolte a opepřete, orestujte na oleji a nechte okapat na ubrousku.

Vejce prošlehejte pomocí ručního šlehače, pak vmíchejte po lžících mouku, nasekané bylinky, sůl a pepř. Menší plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem, pokapejte trochou oleje a nalijte směs. Dejte péct do předehřáté trouby na 6 až 8 minut při 170 °C. Vyjměte a nechte lehce zchladnout.

Přendejte i s papírem na rovnou plochu, na dvě třetiny omelety rozložte plátky cukety a papriky, posypte rozdrobeným sýrem, zaviňte pomocí papíru a dejte ještě na 5 minut zapéct do trouby. Podávejte nakrájenou na plátky, teplou nebo studenou, třeba jako chuťovku k vínu.

NÁŠ TIP: Pokud netrváte na vegetariánské verzi, můžete do rolády přidat plátky krůtí nebo vepřové šunky.


Krůtí roláda s brusinkami a ořechovým pestem

4 porce - příprava: 80 minut

  • 700 g krůtích prsou
  • sůl a pepř
  • hrst brusinek
  • olivový olej

PESTO:

  • menší svazek čerstvé bazalky
  • 1/2 hrnku kešú ořechů
  • 5 lžic vlašských ořechů
  • 4 stroužky česneku
  • 60 g parmazánu
  • 100 ml olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Maso omyjte, osušte a nařízněte tak, aby z něj vznikl plát. Mezi dvěma fóliemi jej lehce naklepejte na zhruba stejnou výšku. Do vyšší nádoby vložte bazalku, nasucho orestované ořechy, česnek, parmazán, olej i sůl a tyčovým mixérem nasekejte na pesto. Maso z vnitřní strany osolte a opepřete a na dvě třetiny naneste pesto, přidejte brusinky, zarolujte a převažte potravinářským provázkem.

Na pánvi rozpalte olej a ze všech stran na něm roládu opečte. Pak ji dejte do pekáčku, podlijte trochou vývaru nebo vody a dejte péct do trouby při 180 °C asi na 60 minut dozlatova. Průběžně přelévejte výpekem. Hotovou roládu položte na prkénko, zakryjte alobalem a nechte chvíli odpočinout. Výpek můžete zahustit lžící mouky a povařit. Podávejte s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.


Telecí roláda s bylinkami a hráškem

4 porce - příprava: 80 minut

  • 800 g telecí kýty
  • sůl a pepř
  • 4 plátky toastového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • svazek bylinek (oregano, tymián, majoránka aj.)
  • 1/2 hrnku čerstvého nebo mraženého hrášku
  • strouhanka
  • rostlinný olej

Maso nařízněte tak, aby vznikl plát. Osolte a opepřete. Chléb nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali vejce, a nechte nasáknout. Přebytečnou tekutinu slijte, vmíchejte nasekané bylinky a hrášek, dochuťte. Pokud je nádivka řídká, přidejte strouhanku. Směs rozprostřete na část masa, zarolujte a převažte provázkem. Na rozpáleném oleji roládu ze všech stran opečte, přendejte do pekáčku a pečte doměkka asi 60 minut. Podlévejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud