Okurky nemusíte jen strouhat nebo krájet, ale lze z nich vyrobit i dlouhé tenké plátky 

Okurky nemusíte jen strouhat nebo krájet, ale lze z nich vyrobit i dlouhé tenké plátky 

Hodí se do všech možných salátů
Stačí trocha oleje, pepř, cibule a večeře je hotová
Okurky se krásně pojí s krevetami
Základ řady smoothie
6
Fotogalerie

Okurková sezona udeřila. Zkuste okurky v polévce, salátu i s krevetami

Okurky nemusíte jen zavařovat nebo z nich dělat salát. Mohou se stát hlavním chodem nebo i lehkou svačinkou či dokonce snídaní.

Plněné okurkové špalíčky s krevetami

Rychlé jednohubky pro návštěvu budou sklízet ovace, uvidíte!

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

1 salátovou okurku
200 g termizovaného smetanového sýra
sůl
bílý pepř
šťávu z 1 limety
hrst piniových semínek
1/2 svazku kopru + na ozdobu
100 g drobných krevet, rozmrazených
2 lžíce másla
1 stroužek česneku
hrst piniových semínek

POSTUP:

Okurku omyjte, zbavte ji stopky, podélně přepulte a lžičkou vydlabejte semínka s měkkým středem. Termizovaný sýr vidličkou rozmačkejte s posekaným koprem, solí a pepřem. Šťávu přidávejte postupně a podle toho, jak máte ráda kyselé. Přidejte nasucho opražená a posekaná semínka a vzniklým krémem naplňte okurkové půlky. Na másle opékejte na plátky nasekaný česnek spolu s krevetami, přidejte sůl a krevetami posypejte plněné okurky nakrájené na šikmé špalíky. Každý kousek ozdobte koprem. 

TIP: Pokud máte krevety nevyloupané, oloupejte je celé až na konec ocásku, za který je můžete držet. Nezapomeňte jim vyjmout černé střívko.

Pokud hledáte i zdravé zobání, zkuste pikantní pečenou cizrnu. Podívejte se na video, jak na ni: 

Pokračování 2 / 5

Studená okurková polévka

Kromě krátkého opékání krevet se u její přípravy vůbec nemusíte hřát u sporáku.

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

2 okurky
1/2 svazku pažitky
100 g termizovaného smetanového sýra
250 ml zakysané smetany
350 ml drůbežího vývaru
2 hrsti čerstvých bylinek (koriandr, máta, kopr)
1–2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci olivového oleje
150 g středně velkých krevet
sůl

POSTUP:

Okurky oloupejte, zbavte je měkkého středu a nakrájejte na kousky. V mixéru je spojte s pokrájenou pažitkou, sýrem, smetanou, vývarem, bylinkami a citronovou šťávou. Podle chuti můžete dosolit, ale pozor, vývar bývá slaný dost. Polévku dejte chladit alespoň na hodinu. Pak na oleji opečte krevety a polévku jimi ozdobte. Přidejte podle chuti bylinky a můžete podávat.

Pokračování 3 / 5

Okurkové smoothie

Tak tenhle nápoj vás postaví na nohy i po té nejhorší kocovině. A všechny střízlivé nakopne do dlouhého dne.

POTŘEBUJETE (na 2 porce):

1 okurku
1 avokádo
2 řapíky celeru
2cm kousek zázvoru
1–2 lžíce citronové šťávy
1 hrst bazalky nebo rukoly
1–2 lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu

POSTUP:

Zázvor oloupejte, avokádo vyjměte ze slupky a zbavte pecky. Všechny suroviny pokrájejte a dejte do výkonného mixéru, zakapejte citronovou šťávou a medem a umixujte dohladka.

TIP: Se surovinami experimentujte a používejte, co je právě čerstvé – třeba mladý špenát, na jaře kopřivy, kadeřávek a přidejte klidně i kiwi nebo banán.

Pokračování 4 / 5

Bramborový salát s uzeným pstruhem

Ideální večeře po horkém letním dni. Podávejte s chlazeným bílým vínem nebo střikem.

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

600 g malých nových brambor
400 g filetů z uzeného pstruha
2 kyselé okurky
2 malé salátové okurky (do 15 cm)
hrst rozinek
1 lžičku medu
1 lžíci hrubozrnné hořčice
sůl, pepř
1–2 lžíce citronové šťávy
4 lžíce olivového oleje
1/2 svazku pažitky
hrst kopru

POSTUP:

Brambory dobře očistěte kartáčkem a v osolené vodě je povařte 15 minut. Pak je nechte zchladnout a pokrájejte na menší kousky. Okurky nakrájejte na plátky, smíchejte je s bramborami, propláchnutými rozinkami a na kousky natrhanou rybou. Na zálivku prošlehejte hořčici s medem, solí a pepřem. Pak postupně zašlehávejte citronovou šťávu a olej. Přidejte posekané bylinky. Zálivkou polijte připravené suroviny, vše dobře promíchejte a podávejte.

Pokračování 5 / 5

Rybí sendvič

Připravujte ho těsně před podáváním, ať si užijete okurky i pečivo pěkně křupavé.

POTŘEBUJETE (na 2 porce):

100 g lososa
2–3 lžíce olivového oleje
2 malé ciabatty
200 g tradičního pomazánkového másla
2 jarní cibulky
1 malou salátovou okurku
hrst výhonků řeřichy nebo vojtěšky
sůl

POSTUP:

Na 1 lžíci oleje opečte lososový filet dorůžova a nechte ho vychladnout. Ciabatty podélně překrojte a pokapejte je na řezných plochách olejem. Z jarní cibulky použijte jen bílé části, které pokrájejte nadrobno. Smíchejte je s pomazánkovým máslem a touto pomazánkou natřete spodní poloviny pečiva. Pak je obložte tenkými plátky okurky, na kousky natrhaným lososem a ozdobte výhonky. Přiklopte druhými polovinami pečiva a můžete podávat.

Doporučujeme

Články odjinud