Olejová bublanina s meruňkami Zdroj: Ondřej Košík

Olejová bublanina s meruňkami Zdroj: Ondřej Košík

Fešácká buchta Zdroj: Ondřej Košík
Jablečná buchta s polevou Zdroj: Ondřej Košík
Tvarohový koláč s hruškami Zdroj: Ondřej Košík
Jogurtové muffiny Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

5 skvělých moučníků bez vážení: Rychlá hrníčková bublanina, buchta i muffiny

Hrníčkové koláče milují snad všichni – nejen strávníci, ale i ti, kteří je pečou. Obejdou se totiž bez vážení, jejich příprava je jednoduchá, a jsou tak ideální i k pečení na horách, na chatě nebo prostě tam, kde váha není po ruce. Nic to ale neubírá na jejich lahodnosti.

Olejová bublanina s meruňkami

1 pekáček – příprava: 55 minut

  • 3 lžíce másla
  • 1/4 hrnku hrubé mouky
  • 1/4 hrnku mletých mandlí
  • 1/4 hrnku krupicového cukru

TĚSTO:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1/2 hrnku mletých mandlí
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na pekáček
  • 1 plechovka (400 g) kompotovaných meruněk

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo prsty propracujte s moukou, mandlemi a cukrem, aby vznikla drobenka. Pak si připravte vlastní těsto: Vajíčka vyšlehejte s cukrem (trochu si nechte stranou) do světlé pěny. Pak postupně zašlehejte olej, mléko a mouku smíchanou s mandlemi a práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Navrch položte slité meruňky, které zespodu máčejte ve zbylém cukru – tolik se nepropadnou. Posypte drobenkou a pečte asi 35 minut dozlatova.

Na videu najdete recept na jahodovou bublaninu: 

Fešácká buchta

1 pekáček – příprava: 55 minut

  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa

NÁPLŇ:

  • 1 balení (250 g) měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 vanilkového pudinku v prášku
  • tuk a mouka na pekáček

Troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte mléko, máslo a vejce (máslo si můžete rozehřát). Pak metlou zašlehejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Tvaroh rozmíchejte s vejcem, trochou mléka, cukrem a vanilkovým pudinkem. Těsto nalijte do pekáčku. Tvarohovou náplň naneste lžící nebo cukrářským sáčkem na těsto do kříže a pečte asi 40 minut.

Náš TIP: Buchtu můžete upéct také v negativním provedení. Stačí přidat kakao místo do těsta do náplně.

Tvarohový koláč s hruškami

1 pekáček – příprava: 55 minut

  • 3–4 hrušky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 bio citronu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 kostky (125 g) másla
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 kostka (250 g) měkkého tvarohu
  • 1,3 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a mouka na formu

Troubu zapněte na 170 °C. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Smíchejte je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny, pak přidejte tvaroh, citronovou kůru a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zapracujte sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a navrch vmáčkněte hrušky. Pečte asi 40 minut.

Náš TIP: Do těsta vmíchejte 100 g pokrájených měkkých karamelových bonbonů.

Jablečná buchta s polevou

1 pekáček – příprava: 75 minut

  • 3 velká jablka
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1,75 hrnku hrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na pekáček
  • 1 sklenička (400 g) višňové marmelády
  • 200 g hořké čokolády

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Polovinu nastrouhejte nahrubo, druhou polovinu nakrájejte na malé kousky. Vejce o pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem a postupně zašlehávejte olej. Mouku prosejte s kakaem a práškem do pečiva. Vmíchejte do vyšlehané vaječné hmoty, přidejte jablka a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte asi 30 minut. Vychladlý koláč bohatě potřete marmeládou a rozpuštěnou čokoládou.

Jogurtové muffiny

12 kusů – příprava: 35 minut

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1/4 kelímku oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 1 kelímek krupicového cukru
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • kůra ze 1/4 bio pomeranče
  • hrst rozinek
  • hrst nasekaných mandlí

Jogurt smíchejte se zbylými surovinami a vmíchejte rozinky a většinu mandlí. Těstem naplňte formičky na muffiny vyložené košíčky. Posypte mandlemi a pečte asi 25 minut dorůžova.

Doporučujeme

Články odjinud