Nestihli jste cestou z práce nakoupit na večeři? Podívejte se do ledničky nebo špajzu. Jsme si jisti, že tam najdete zaručené tutovky, jako je rýže, rajčata či cizrna v konzervě, květák nebo brambory. Pak už to půjde samo!
Brambory s kuřetem
4 porce - příprava: 40 minut
- 2 lžíce vepřového sádla
- 2 menší cibule
- 2 kuřecí prsa
- 2 větší klobásy typu čabajka
- 800 g brambor typu A
- 6 mrkví
- sůl a pepř
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 hrst petržele
Na sádle orestujte nasekané cibule, přidejte na menší kousky nakrájené maso a klobásy nakrájené na kolečka. Po zatažení masa přidejte oloupané a nakrájené brambory, očištěné a nakrájené mrkve a restujte dozlatova. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiklopte a duste, v případě potřeby mírně podlijte. Duste do změknutí. Na závěr přidejte nasekanou petržel.
Pilaf s vepřovým masem
4 porce - příprava: 40 minut
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 400 g mletého vepřového masa
- 1/2 lžičky drcených koriandrových semínek
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- sůl a pepř
- 2 papriky
- 100 g loupaných rajčat
- 1/2 pórku
- 400 g dlouhozrnné rýže
- 800 ml zeleninového vývaru
- hrst petrželky
Na oleji orestujte nasekanou cibuli česnek a chilli papričku, přidejte promíchané maso s koriandrem, worcestrovou omáčkou, solí a pepřem. Orestujte. Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, pórek. Vše důkladně promíchejte a přidejte propláchnutou rýži. Promíchejte a zalijte částí vývaru, redukujte jako u rizota. Postupně podlévejte vývarem, dokud rýže nebude hotová. Dochuťte solí a pepřem a nasekanou čerstvou petrželkou.
Cizrna s rajčaty a treskou
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 brokolice
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 225 g sušených rajčat v oleji
- 800 g sterilované cizrny
- 250 ml zeleninového vývaru
- 4 filety z tresky
Brokolici rozdělte na malé růžičky a dejte je vařit do osolené vody na 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nasekané šalotky a česnek, přidejte nakrájená rajčata, cizrnu a brokolici. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přidejte osolené, opepřené filety z tresky, poduste a zredukujte. Dochuťte solí a pepřem.
Zapečené bagety s vinnou klobásou
4 porce - příprava: 30 minut
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- 225 g sušených rajčat v oleji
- 2 mrkve
- řapíkatý celer
- 250 ml zeleninového vývaru
- 400 g sterilovaných bílých fazolí
- 1 hrst tymiánu
- sůl a pepř
- 2 francouzské bagety
- 1 hrst nasekané petrželky
- 100 ml smetany 33%
- 2 vejce
- 400 g vinné klobásy
Na dvou lžících oleje orestujte nasekanou cibuli, celé stroužky česneku, rajčata, na nudličky nakrájené mrkve a řapíkatý celer. Vše orestované zalijte vývarem, přidejte fazole, tymián, sůl a pepř a asi 5 minut poduste. Na plátky nakrájejte bagety a potřete je olivovým olejem smíchaným s petrželí. Vyskládejte je do zapékacího pekáčku spolu se směsí zeleniny. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce. Přidejte vinnou klobásu potřenou olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C na 15 minut.
Květákové kari
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 květák
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 šalotky
- 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
- 1/2 lžičky drcených semínek koriandru
- 1 chilli paprička
- 200 g loupaných rajčat
- 2 zelené papriky
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky garam masala
- 200 ml smetany 33%
- 1 hrst nasekaného koriandru
Květák rozdělte na malé růžičky, zalijte vodou, přidejte kurkumu a sůl a vařte asi 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte uvařený květák a chvíli ho restujte. Pak ho vyjměte a do základu přidejte zázvor, drcený koriandr, chilli papričku, nakrájená rajčata a papriky. Zalijte vývarem, přidejte koření garam masala, poduste a redukujte asi 10 minut. Květák vložte zpět do hrnce, přidejte smetanu, čerstvý koriandr a povařte ještě asi 5 minut.
Co vždy najdete ve spíži nebo ledničce
- TUŇÁK V KONZERVĚ – stačí jen přidat těstoviny, olivy, sýr a večeře je tu!
- MRAŽENÝ HRÁŠEK – využijete ho nejen do salátů, ale i do polévek
- BRAMBORY – s nimi rychle vykouzlíte vše od placek po bramboračku
- LUŠTĚNINY v suchém stavu nebo v nálevu tvoří základ mnoha „eintopfů“
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.