Bramborové knedlíky s jablky a skořicí Zdroj: Ondřej Košík

Bramborové knedlíky s jablky a skořicí Zdroj: Ondřej Košík

Kuřecí prsa s olivami a rajčaty Zdroj: Ondřej Košík
Masové koule s rajčatovou omáčkou Zdroj: Ondřej Košík
Cuketovo-bramborové placky s mrkví a sýrem Zdroj: Ondřej Košík
Zapečená brokolice s květákem Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Rychlé a chutné večeře od pondělí do pátku

Prakticky z jednoho hrnce nebo z jedné pánve můžete připravit rodinnou večeři, která uspokojí i toho největšího mlsouna. A nebude vám to trvat déle než 30 minut.

Bramborové knedlíky s jablky a skořicí

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 balení těsta na bramborové knedlíky
  • 1 vejce
  • 4 jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 200 g tvarohu na strouhání
  • 80 g másla moučkový cukr

V hrnci dejte vařit vodu. Připravte si bramborové těsto: sypkou směs smíchejte s jedním vejcem a 400 ml vody. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Mezitím omytá a jádřince zbavená jablka nakrájejte na malé kousky. Smíchejte je v misce s cukrem a skořicí.

Těsto vyválejte na asi 1 cm silný plát, rozdělte na menší čtverce a do každého středu vložte trochu jablek, zabalte do kuličky. Knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 8 až 10 minut, záleží na velikosti. Potom je přendejte na talíře, zasypte nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. Můžete i ozdobit zbylými jablky s cukrem a skořicí.


Kuřecí prsa s olivami a rajčaty

4 porce - příprava: 30 minut

  • 12 menších brambor typu B
  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 sušených rajčat v oleji
  • čerstvá šalvěj
  • 40 g černých oliv

Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Orestujte na pánvi na oleji dozlatova, přidejte na plátky nakrájené uvařené brambory, sušená rajčata, lístky šalvěje a olivy.Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.


Masové koule s rajčatovou omáčkou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • sůl a pepř
  • 400 g špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • čerstvá bazalka

Připravte si masové koule: mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, drcenými semínky koriandru, solí a pepřem. Vytvarujte menší kuličky a ty vařte v páře, ideálně v bambusovém hrnci s propíchaným pečicím papírem, asi 15 minut.

Mezitím uvařte podle návodu špagety na skus. Na pánvi na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte loupaná rajčata, osolte a opepřete. Nechte krátce dusit, asi 3 minuty. Odstavte, vmíchejte nasekané lístky bazalky a uvařené masové kuličky. Podávejte se špagetami.


Cuketovobramborové placky s mrkví a sýrem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 2 větší brambory typu B
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá cuketa
  • 80 g čedaru
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce namletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • petrželka
  • sůl a pepř
  • strouhanka

Nastrouhejte oloupané brambory, mrkev, cuketu i se slupkou a čedar. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek, nadrcené vlašské ořechy a do směsi vmíchejte vejce. Dochuťte nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte placky. Vložte do trouby a pečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut. V průběhu pečení placky obraťte.


Zapečená brokolice s květákem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 50 g červené quinoy
  • 4 malé brambory typu B
  • 1 menší květák
  • 1 menší brokolice
  • 12 plátků parmské šunky
  • 4 jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 80 g parmazánu
  • 2 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce

Quinou propláchněte horkou vodou a vařte 15 minut. Uvařte brambory ve slupce. Mezitím 5 minut povařte hlavičky květáku a brokolice. Formu vyložte parmskou šunkou, navrch dejte brokolici, květák, plátky uvařených brambor, nakrájenou jarní cibulku, zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Zalijte směsí z parmazánu, ořechů a vejce. Zasypte uvařenou quinou a zapečte při 180 °C.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud