Mazanec

Mazanec

Jehněčí kolínka se zeleninou
Čokoládový zajíček
Vajíčková pomazánka
Domácí minihoustičky
11
Fotogalerie

Svátky jara den po dni. Ty nej velikonoční recepty - díl II.

Naše babičky říkaly, že na škaredou středu bychom měli jíst něco "pokaženého", na zelený čtvrtek něco zeleného a na velký pátek něco odlehčeného. A pak už jsou na řadě báječné velikonoční speciality!


Bílá sobota: V tento den končil půst. Pekly se mazance a další pečivo, muži začínali plést pomlázky, děvčata malovala vajíčka. Před východem slunce se vymetala stavení a také bylo zvykem „budit“ stromy.


Mazanec

2 menší bochánky - příprava: 60 minut + kynutí

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 42 g droždí
  • 100 g krupicového cukru + 1 lžička na kvásek
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 3 žloutky
  • 120 g másla
  • 50 g rozinek
  • 80 g loupaných plátkových mandlí
  • 1 celé vejce na potření

Do poloviny mléka rozdrobte droždí a zasypte lžičkou cukru. Nechte v teple vzejít kvásek (můžete ho dát i do trouby vyhřáté na 50 °C). V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový a krupicový cukr a kůru z citronu. Vmíchejte žloutky, rozehřáté máslo, hotový kvásek a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidejte rozinky a polovinu mandlí. Vypracujte těsto, poprašte trochou mouky a nechte v teple pod utěrkou kynout, minimálně hodinu.

Mezitím těsto alespoň jednou znovu propracujte. Z vykynutého těsta vytvarujte dva menší mazance. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C nejdříve 10 minut, pak stáhněte na 150 °C a pečte 35 minut dozlatova.


Boží hod velikonoční: Protože už nebylo třeba se postit, podávalo se zejména pečené jehněčí. Záleželo ovšem na tom, jak byla rodina majetná a kde žila. Maso z mladého beránka mnohdy nahradilo sladké pečivo.


Jehněčí kolínka se zeleninou

4 porce - příprava: 2 hodiny

  • 4 jehněčí kolínka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku + 2 celé palice česneku
  • sůl a pepř
  • 6–8 malých mrkví
  • 100 g fazolových lusků
  • 400 g brambor typu A

Jehněčí kolínka vařte v zeleninovém vývaru asi 60 minut. Potom je potřete olivovým olejem s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Přendejte do pekáčku společně s kořenovou zeleninou pokrájenou na menší kousky a rozpůlenými česnekovými palicemi. Pečte odklopené v troubě při 180 °C asi 45 minut. Průběžne potírejte zbývající směsí. Ke konci přidejte fazolové lusky, aby se jen zlehka opekly. Podávejte s bramborami vařenými ve slupce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Velikonoční pondělí: Den následující po božíhodové neděli se nejčastěji jedly pokrmy z vajec. Ani dnes nesmí na stole chybět piškotový beránek, ale připravuje se i další pečivo nebo třeba vajíčková pomazánka.


Čokoládový zajíček

forma o délce 20 cm - příprava: 40 minut

  • 1 vejce
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 30 g čokolády na vaření
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 12 ml oleje
  • 100 g čokoládové polevy
  • cukrové perličky na oči

Vejce rozšlehejte s cukrem. Postupně vmíchejte mléko, nastrouhanou čokoládu na vaření a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte olej a těsto zlehka promíchejte. Vymažte a vysypte formu zajíčka, do tří čtvrtin vlijte těsto a přiklopte. Pečte při 180 °C přibližně 25 minut. Vychladlého zajíčka potřete rozpuštěnou polevou a ozdobte perličkami.


Vajíčková pomazánka

4 porce - příprava: 15 minut

  • 6 vajec
  • 2 šalotky
  • 6 ředkviček
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • jarní bylinky (pažitka, petrželka, mladé kopřivy)

Vajíčka vařte 8 minut. Zchlaďte je, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte v misce s nasekanými šalotkami a ředkvičkami. Přidejte hořčici, máslo, sůl a pepř. Nakonec dochuťte bylinkami.


Domácí minihoustičky

na 2 plechy - příprava: 40 minut + kynutí

  • 275 ml plnotučného mléka
  • 21 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 2 lžičky soli
  • kmín a hrubozrnná sůl
  • na posypání

1. Připravte si kvásek: do hrnečku nalijte asi polovinu vlažného mléka, do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem a nechte v teple vzejít. Potom nasypte do mísy mouku, přidejte vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka, rozehřáté sádlo a sůl. Vypracujte hladké těsto, poprašte troškou mouky a nechte pod čistou utěrkou v teple kynout asi 45 minut.

2. Pak z těsta vytvořte váleček a nožem ho nakrájejte na 8 stejných dílů.

3. Každý z nich potom rozdělte ještě na další 3 stejně velké díly.

4. Z nich vytvořte tenčí prameny, na konci je spojte a směrem k sobě pleťte copánek. Spojené konce zahněte dospod.

5. Houstičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout. Potřete je vodou, posypte kmínem a hrubozrnnou solí. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova, bude to trvat asi 10 minut.

Náš TIP: Do trouby vložte hrnek s vodou, aby se houstičky pekly v páře.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Beránek

forma o délce 30 cm - příprava: 70 minut

  • 4 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 180 ml plnotučného mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml oleje
  • sádlo a hrubá mouka na vymazání formy

Žloutky oddělte od bílků a utřete je s cukrem a kůrou z citronu. Přilijte mléko a vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Nakonec vetřete olej a ušlehané bílky. Těsto vlijte do tří čtvrtin vymazané a vysypané formy na beránka, přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně hodinu. Průběžně kontrolujte. Špejlí zjistíte, zda není těsto uvnitř lepivé. Nechte beránka chvíli stát a ještě teplého ho vyklopte. Pokud to nepůjde, zkuste trik s utěrkou namočenou ve studené vodě.


Zkuste to trochu jinak - zdravěji, nápaditě nebo netradičně

Třený beránek je klasika, ale někdy to chce prostě změnu. Zkuste třeba místo části mouky použít nějakou zdravější, přidejte zajímavou surovinu nebo sladké pečené zvířátko ozdobte polevou.

JAK JEŠTE VYLEPŠIT BERÁNKA?

  • Část mouky nahraďte moukou špaldovou nebo celozrnnou.
  • Do těsta vmíchejte nasekané vlašské nebo lískové ořechy, rozinky, brusinky nebo mák.
  • Namísto bílého cukru použijte cukr přírodní nebo třeba agávový sirup.
  • Mléko zkuste nahradit sójovým či mandlovým nápojem.
  • Beránek bude vypadat dobře také s čokoládovou nebo cukrovou polevou. Můžete ji také obarvit potravinářskými barvivy.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Doporučujeme

Články odjinud