Išlské dortíčky Zdroj: Ondřej Košík

Išlské dortíčky Zdroj: Ondřej Košík

Plněné ořechy Zdroj: Ondřej Košík
Basler Brunsli Zdroj: Ondřej Košík
Ořechové košíčky Zdroj: Ondřej Košík
Sádlové bochánky Zdroj: Ondřej Košík
6
Fotogalerie

Cukroví, které můžete péci už nyní

Předvánoční pečení je v Čechách (a nejen zde) krásná voňavá tradice, ke které se hrdě hlásí i celá redakce časopisu F.O.O.D. a její spolupracovníci. Upečte si naše rodinné klenoty.

Johana Křížková - editorka: „Recept mám od mojí babičky, které jsem na Vánoce už jako malá vždycky ráda pomáhala s pečením. U nás doma je to stálice. Peču je rovnou z trojité dávky, protože poptávka je veliká.“ javascript:voit(0)

Išlské dortíčky

asi 45 kousků - příprava: 60 minut + odležení

  • 310 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 150 g hery
  • 40 g mletých lískových ořechů
  • 20 g kakaa 1 lžička skořice

Náplň:

  • 30 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžíce pikantní marmelády (rybízová, višňová...)
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 50 g mletých lískových ořechů

Na ozdobu:

  • půl sáčku loupaných mandlí
  • 1 balení tmavé čokoládové polevy

Všechny přísady na těsto nasypte na vál a důkladně zpracujte. I když se ze začátku bude drobit, nakonec získáte hladké a pružné těsto. To zabalte do fólie a dejte nejméně na hodinu odležet do ledničky.

Potom ho po částech rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary, nejlépe kolečka nebo kytičky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Než sušenky vychladnou, připravte si náplň: utřete cukr s máslem, přidejte marmeládu, tuzemák a nakonec oříšky. Cukroví spojujte náplní a zdobte rozpuštěnou polevou a loupanou rozpůlenou mandlí.


Jana Vašáková - šéfredaktorka: „Recept na plněné ořechy je naším rodinným pokladem. Mám jej od maminky. Ta každý rok peče hned několik druhů cukroví a vždycky se po něm zapráší.“

Plněné ořechy

asi 35 kousků - příprava: 60 minut + odležení

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 60 g loupaných strouhaných mandlí
  • 160 g másla + máslo na vymazání a mouka na vysypání formiček

Čokoládová náplň:

  • 100 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g kvalitní čokolády na vaření (minimálně 52%)

Ořechová náplň:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g kvalitní čokolády na vaření
  • tuzemák (nemusí být)

Do větší mísy odvažte a prosejte mouku, vsypte cukr, mandle a máslo pokojové teploty. Prsty vypracujte těsto, vytvořte váleček a vložte do igelitového sáčku. Uložte do ledničky minimálně na 2 hodiny, ideálně však přes noc.

Potom těsto nakrájejte na asi 3 cm široké plátky, každý rukou propracujte, vytvořte váleček a nakrájejte přibližně 2 cm tlusté kousky. Z každého pak vytvořte kuličku, vložte ji do máslem vymazané a moukou vysypané formičky na ořechy. Palcem zamáčkněte a rozprostřete. To opakujte, dokud vám nedojde těsto. Naplněné formičky pečte v horkovzdušné troubě při 170 °C dorůžova, asi 20 minut. Ještě horké ořechy vyklepněte a nechte ideálně na mřížce vychladnout.

Mezitím si vyrobte obě náplně. Čokoládovou připravíte tak, že v míse utřete máslo odleželé při pokojové teplotě s cukrem. Teprve potom zlehka vmíchejte nastrouhanou čokoládu. Na ořechovou náplň utřete máslo s cukrem, vejcem, strouhanou čokoládou a mletými ořechy v hustý krém. Nakonec dochuťte tuzemákem. Zcela studené ořechy pak můžete plnit připravenou náplní.

Náš tip: Ořechy můžete zčásti polít čokoládovou polevou.


Dagmar Derré - spolupracovnice redakce: „Cukroví peču vždycky s maminkou, a to tradiční české. Tenhle švýcarský rodinný recept je z repertoáru mé přítelkyně Aleny. Její brunsli jsou skvělé nejen pro svou jednoduchost a zajímavou chuť, ale třeba také proto, že jsou bezlepkové.“

Basler Brunsli

asi 45 kousků - příprava: 50 minut + odležení

  • 250 g moučkového cukru
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 250 g mletých mandlí
  • špetka soli
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 bílky
  • 2 lžíce pálenky Kirsch (třešňovice)
  • krystalový cukr na posypání

Cukr a kakao smíchejte s mandlemi, solí, hřebíčkem a skořicí. Bílky lehce napěňte a vmíchejte je do sypké směsi. Rukou vypracujte nelepivé těsto. Bude sice chvilku trvat, než se hmota spojí, ale nakonec se to povede. Pak přidejte po malých dávkách třešňovici. Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte 2 hodiny odpočinout v ledničce.

Odpočaté těsto vložte mezi dva listy pečicího papíru a rozválejte je na plát o síle asi 1 cm. Zlehka posypte krystalovým cukrem a ještě jednou přejeďte válečkem. Formičkami vykrájejte z těsta tvary, rozložte je na pečicí papír a na pevné podložce nechte ještě alespoň 1 hodinu chladit v ledničce.

Pečicí papír s cukrovím pak opatrně přetáhněte na plech a pečte (spíš sušte) 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Cukroví musí být při vyjmutí z trouby vláčné, v žádném případě nepečte dosucha! Ne nadarmo se tomuto cukroví také říká „švýcarské brownies“. Papír s cukrovím přetáhněte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Lenka Vacvalová - moderátorka Metropol TV: „Vyzkoušela jsem už spoustu receptů na vánoční cukroví, ale tyhle košíčky mě úplně nadchly. A stejně nadšená jsem každé Vánoce. Všem moc chutnají a u nás vždycky zmizí jako první.“

Ořechové košíčky

asi 40 kousků - příprava: 60 minut + odležení

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Náplň:

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 1 balíček piškotů
  • 250 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • tuzemák
  • višňový džem podle potřeby (může být i jiný)

Poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • plátky mandlí na ozdobu

Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a zpracujte. Nechte půl hodiny na chladném místě odležet.

Mezitím si připravte náplň: Ořechy a piškoty umelte. Dejte vařit mléko s cukrem a ořechy. Když vychladne, přidejte piškotové drobečky a podle chuti tuzemák. Udělejte hustou hmotu, která neteče, aby v košíčku držela.

Každou formičku vymažte máslem a vtlačte těsto.Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova asi 10 minut. Ještě horké vyklopte a nechte vychladnout.

Do každého košíčku dejte trochu džemu a navrch náplň. Rozehřejte čokoládu, do které jste přidali máslo, aby se leskla. Každý košíček polijte čokoládou a podle fantazie ozdobte.


Jana Zbyňková - redaktorka: „Tohle jsou nejlepší perníčky, které znám. Jsou hned měkké a dají se využít i jako malé dárky. Dělám každý rok jiné téma: květiny, betlém, letos jsou to zvířata. Pečeme je vždycky s partou kamarádek a užijeme si u toho spoustu legrace.“

Perníčky

na 6 plechů (počet perníčků závisí na velikosti tvarů) - příprava: 3,5 hodiny + odležení

  • 650 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 1,5 lžičky perníkového koření (nejlépe čerstvě rozdrceného - skořice, badyán, anýz, hřebíček)
  • 4-5 žloutků
  • 83 g másla
  • 5-6 lžic medu

Na potírání:

  • 1-2 bílky (podle velikosti vajec)
  • 2 lžíce kakaa

Na polevu:

  • 2-3 bílky
  • asi 16 lžic moučkového cukru

Mouku, cukr, prášek do perníku a koření smíchejte, dejte na vál a doprostřed vyklepněte žloutky, dejte kousky změklého másla a med a propracujte do tužšího těsta, které se nedrolí. Může se zdát, že recept nefunguje, protože těsto se nespojuje, ale vydržte. Pokud vám to opravdu nepůjde, přidejte trochu medu nebo másla - nikdy nepřidávejte mléko nebo vodu, perníky by ztvrdly! Těsto zabalte do fólie a nechte v ledničce do druhého dne.

Pak je vyválejte na pomoučněném válu na plát asi 4 mm silný a vykrajujte (nožem nebo vykrajovátky) tvary. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 3 až 5 minut. Ještě horké potřete bílky s kakaem a nechte zaschnout. Do misky dejte bílky a přisypávejte prosátý cukr a třete vařečkou, až je poleva tak hustá, že nestéká z vařečky. Dejte ji do zdobicího sáčku a zdobte podle fantazie.


Jana Válková - marketing: „Pečeme je na Vánoce, co si pamatuju, a na tácku s cukrovím se nikdy neohřejí moc dlouho. I přes veškerou snahu musím přiznat, že sádlových bochánkům mojí maminky se ty moje nemůžou rovnat a už se těším, až si i letos pochutnám na těch od ní.“

Sádlové bochánky

asi 60 kousků - příprava: 40 minut

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g sádla
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • hrst mletých oříšků

Na ozdobu:

  • marmeláda
  • citronová poleva
  • oříšky nebo mandle

Suroviny na těsto zpracujte na válu, udělejte malé kuličky a doprostřed každé vytlačte vařečkou důlek. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.

Nechte vychladnout a pak do připraveného důlku naneste lžičkou marmeládu, dokola ozdobte citronovou polevou a doprostřed zapíchněte kousek mandle nebo oříšku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Doporučujeme

Články odjinud