Večeře na zahřátí | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Večeře na zahřátí

Pociťujete doslova vlčí hlad a nutně potřebujete teplo. Tak rychle ke stolu! Tohle menu rozhodně splní vše, co od něj očekáváte.

Houbová dršťkovka

4 porce - příprava: 60 minut

  • 600 g hlívy ústřičné
  • 100 g anglické slaniny v celku
  • 2 větší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2–3 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky (nemusí být)
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 2 l masového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř

Hlívu a slaninu nakrájejte na proužky, cibuli na kostičky. V hrnci orestujte na oleji slaninu, cibuli a 5 minut opékejte. Vmíchejte houby, krátce je orestujte, přisypte papriku, zamíchejte a zlehka opečte. Zasypejte moukou, orestujte ji a zalijte vývarem. Vhoďte bobkové listy, osolte, opepřete a vařte za občasného míchání 45 minut.


Kotletky s květákem pod zlatou krustou

4 porce - příprava: 50 minut

  • 8 středních brambor
  • 1 menší květák
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 větší cibule
  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • sůl a pepř
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 200 g nastrouhaného sýra gouda
  • 6 lžic strouhanky

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, vyložte jimi dno pekáčku a osolte je. Květák povařte, rozeberte ho na růžičky, dejte na brambory a posypte muškátovým oříškem, poklaďte kolečky cibule a naklepanými, osolenými a opepřenými kotletami. Zalijte smetanou a pečte při 170 °C asi 20 minut. Posypte sýrem se strouhankou a zapečte.

Náš TIP: Místo cibule můžete pod zlatou krustičku schovat i nakrájený pórek nebo růžičky brokolice.


Skořicová jablka s překvapením

4 porce - příprava: 60 minut

  • 2 lžíce rozinek (sušených brusinek)
  • 4 lžíce koňaku
  • 2 velká jablka
  • 2 oříšky másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 kopečky smetanové zmrzliny

KRACHLE:

  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce hrubého krystalového cukru

KŘUPAVÝ ZÁKLAD:

  • oříšek másla
  • 100 g cereálií
  • 50 g nasekaných oříšků nebo mandlí
  • 1 balení vanilkového cukru
  • špetka skořice

Nejprve namočte rozinky (nebo brusinky) do koňaku a nechte je tam, dokud nebudete dusit jablka. Nyní připravte krachle, kterými oddělíte jednotlivé vrstvy dezertu. Plát těsta nakrájejte na čtverečky asi 10 x 10 cm, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte hrubším krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a prudce zapečte asi 10 minut – cukr se rozpustí a přemění v karamel a krachle mají tenkou sladkou polevu.

Teď křupavý základ dezertu: na pánvi na másle orestujte cereálie dokřupava. Přidejte ořechy (nebo mandle) a po chvíli vmíchejte cukr smíchaný se skořicí, chvilku restujte, odstavte a nechte vychladnout.

Z jablek nakrájejte plátky a z jejich středu odstraňte jádřince. Na másle je pár minut restujte, přidejte semínka z vanilkového lusku, zalijte koňakem slitým z rozinek a chvilku poduste.

Na talíře nebo misky nasypte křupavý základ, na něj položte kopeček zmrzliny, přes zmrzlinu přeložte krachli a na ni dejte několik plátků dušených jablíček. Nakonec položte zase krachli, ozdobte rozinkami a zbytkem vanilkového lusku a rychle podávejte, aby se zmrzlina nestačila rozehřát.


Zahřívací trio

1 porce - příprava: 5 minut

ZÁZVOROVÝ ČAJ:

  • 2 cm oloupaného čerstvého zázvoru
  • limetková šťáva
  • cukr podle chuti
  • 50 ml kalvadosu (nemusí být)
  • 1 kolečko limetky

HORKÝ POMERANČ:

  • 1 smotek skořice
  • 2–3 hřebíčky
  • 150 ml pomerančového džusu
  • 50 ml pomerančového likéru
  • řez pomeranče

MEDVĚDÍ MLÉKO:

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce medu
  • 50 ml tuzemáku (nemusí být)

Při přípravě zázvorového čaje zalijte zázvor nakrájený na plátky vroucí vodou, přidejte cukr a limetkovou šťávu a pálenku. Zdobte kolečkem limetky.

Horký pomeranč připravíte tak, že koření necháte přejít varem v džusu, přelijete do sklenice z varného skla, doplníte likérem a nakonec ozdobíte řezem pomeranče.

A nakonec mléko: pomalu ho přiveďte k varu, nalijte do sklenice nebo hrnku, přidejte med a ovoňte tuzemákem.

Náš TIP: Všechny nápoje pro zahřátí obsahují alkohol, ale můžete je podávat i v nealkoholické verzi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Doporučujeme

Články odjinud