Johana Křížková - editorka: „Recept mám od mojí babičky, které jsem na Vánoce už jako malá vždycky ráda pomáhala s pečením. U nás doma je to stálice. Peču je rovnou z trojité dávky, protože poptávka je veliká.“
javascript:voit(0)
Išlské dortíčky
asi 45 kousků - příprava: 60 minut + odležení
- 310 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 150 g hery
- 40 g mletých lískových ořechů
- 20 g kakaa 1 lžička skořice
Náplň:
- 30 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce pikantní marmelády (rybízová, višňová...)
- 1 lžíce tuzemáku
- 50 g mletých lískových ořechů
Na ozdobu:
- půl sáčku loupaných mandlí
- 1 balení tmavé čokoládové polevy
Všechny přísady na těsto nasypte na vál a důkladně zpracujte. I když se ze začátku bude drobit, nakonec získáte hladké a pružné těsto. To zabalte do fólie a dejte nejméně na hodinu odležet do ledničky.
Potom ho po částech rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary, nejlépe kolečka nebo kytičky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
Než sušenky vychladnou, připravte si náplň: utřete cukr s máslem, přidejte marmeládu, tuzemák a nakonec oříšky. Cukroví spojujte náplní a zdobte rozpuštěnou polevou a loupanou rozpůlenou mandlí.
Jana Vašáková - šéfredaktorka: „Recept na plněné ořechy je naším rodinným pokladem. Mám jej od maminky. Ta každý rok peče hned několik druhů cukroví a vždycky se po něm zapráší.“
Plněné ořechy
asi 35 kousků - příprava: 60 minut + odležení
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 60 g loupaných strouhaných mandlí
- 160 g másla + máslo na vymazání a mouka na vysypání formiček
Čokoládová náplň:
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 100 g kvalitní čokolády na vaření (minimálně 52%)
Ořechová náplň:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 50 g kvalitní čokolády na vaření
- tuzemák (nemusí být)
Do větší mísy odvažte a prosejte mouku, vsypte cukr, mandle a máslo pokojové teploty. Prsty vypracujte těsto, vytvořte váleček a vložte do igelitového sáčku. Uložte do ledničky minimálně na 2 hodiny, ideálně však přes noc.
Potom těsto nakrájejte na asi 3 cm široké plátky, každý rukou propracujte, vytvořte váleček a nakrájejte přibližně 2 cm tlusté kousky. Z každého pak vytvořte kuličku, vložte ji do máslem vymazané a moukou vysypané formičky na ořechy. Palcem zamáčkněte a rozprostřete. To opakujte, dokud vám nedojde těsto. Naplněné formičky pečte v horkovzdušné troubě při 170 °C dorůžova, asi 20 minut. Ještě horké ořechy vyklepněte a nechte ideálně na mřížce vychladnout.
Mezitím si vyrobte obě náplně. Čokoládovou připravíte tak, že v míse utřete máslo odleželé při pokojové teplotě s cukrem. Teprve potom zlehka vmíchejte nastrouhanou čokoládu. Na ořechovou náplň utřete máslo s cukrem, vejcem, strouhanou čokoládou a mletými ořechy v hustý krém. Nakonec dochuťte tuzemákem. Zcela studené ořechy pak můžete plnit připravenou náplní.
Náš tip: Ořechy můžete zčásti polít čokoládovou polevou.
Dagmar Derré - spolupracovnice redakce: „Cukroví peču vždycky s maminkou, a to tradiční české. Tenhle švýcarský rodinný recept je z repertoáru mé přítelkyně Aleny. Její brunsli jsou skvělé nejen pro svou jednoduchost a zajímavou chuť, ale třeba také proto, že jsou bezlepkové.“
Basler Brunsli
asi 45 kousků - příprava: 50 minut + odležení
- 250 g moučkového cukru
- 50 g kvalitního kakaa
- 250 g mletých mandlí
- špetka soli
- špetka mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- 2 bílky
- 2 lžíce pálenky Kirsch (třešňovice)
- krystalový cukr na posypání
Cukr a kakao smíchejte s mandlemi, solí, hřebíčkem a skořicí. Bílky lehce napěňte a vmíchejte je do sypké směsi. Rukou vypracujte nelepivé těsto. Bude sice chvilku trvat, než se hmota spojí, ale nakonec se to povede. Pak přidejte po malých dávkách třešňovici. Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte 2 hodiny odpočinout v ledničce.
Odpočaté těsto vložte mezi dva listy pečicího papíru a rozválejte je na plát o síle asi 1 cm. Zlehka posypte krystalovým cukrem a ještě jednou přejeďte válečkem. Formičkami vykrájejte z těsta tvary, rozložte je na pečicí papír a na pevné podložce nechte ještě alespoň 1 hodinu chladit v ledničce.
Pečicí papír s cukrovím pak opatrně přetáhněte na plech a pečte (spíš sušte) 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Cukroví musí být při vyjmutí z trouby vláčné, v žádném případě nepečte dosucha! Ne nadarmo se tomuto cukroví také říká „švýcarské brownies“. Papír s cukrovím přetáhněte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Lenka Vacvalová - moderátorka Metropol TV: „Vyzkoušela jsem už spoustu receptů na vánoční cukroví, ale tyhle košíčky mě úplně nadchly. A stejně nadšená jsem každé Vánoce. Všem moc chutnají a u nás vždycky zmizí jako první.“
Ořechové košíčky
asi 40 kousků - příprava: 60 minut + odležení
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 g mletých vlašských ořechů
Náplň:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 1 balíček piškotů
- 250 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- tuzemák
- višňový džem podle potřeby (může být i jiný)
Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- plátky mandlí na ozdobu
Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a zpracujte. Nechte půl hodiny na chladném místě odležet.
Mezitím si připravte náplň: Ořechy a piškoty umelte. Dejte vařit mléko s cukrem a ořechy. Když vychladne, přidejte piškotové drobečky a podle chuti tuzemák. Udělejte hustou hmotu, která neteče, aby v košíčku držela.
Každou formičku vymažte máslem a vtlačte těsto.Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova asi 10 minut. Ještě horké vyklopte a nechte vychladnout.
Do každého košíčku dejte trochu džemu a navrch náplň. Rozehřejte čokoládu, do které jste přidali máslo, aby se leskla. Každý košíček polijte čokoládou a podle fantazie ozdobte.
Jana Zbyňková - redaktorka: „Tohle jsou nejlepší perníčky, které znám. Jsou hned měkké a dají se využít i jako malé dárky. Dělám každý rok jiné téma: květiny, betlém, letos jsou to zvířata. Pečeme je vždycky s partou kamarádek a užijeme si u toho spoustu legrace.“
Perníčky
na 6 plechů (počet perníčků závisí na velikosti tvarů) - příprava: 3,5 hodiny + odležení
- 650 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 1 prášek do perníku
- 1,5 lžičky perníkového koření (nejlépe čerstvě rozdrceného - skořice, badyán, anýz, hřebíček)
- 4-5 žloutků
- 83 g másla
- 5-6 lžic medu
Na potírání:
- 1-2 bílky (podle velikosti vajec)
- 2 lžíce kakaa
Na polevu:
- 2-3 bílky
- asi 16 lžic moučkového cukru
Mouku, cukr, prášek do perníku a koření smíchejte, dejte na vál a doprostřed vyklepněte žloutky, dejte kousky změklého másla a med a propracujte do tužšího těsta, které se nedrolí. Může se zdát, že recept nefunguje, protože těsto se nespojuje, ale vydržte. Pokud vám to opravdu nepůjde, přidejte trochu medu nebo másla - nikdy nepřidávejte mléko nebo vodu, perníky by ztvrdly! Těsto zabalte do fólie a nechte v ledničce do druhého dne.
Pak je vyválejte na pomoučněném válu na plát asi 4 mm silný a vykrajujte (nožem nebo vykrajovátky) tvary. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 3 až 5 minut. Ještě horké potřete bílky s kakaem a nechte zaschnout. Do misky dejte bílky a přisypávejte prosátý cukr a třete vařečkou, až je poleva tak hustá, že nestéká z vařečky. Dejte ji do zdobicího sáčku a zdobte podle fantazie.
Jana Válková - marketing: „Pečeme je na Vánoce, co si pamatuju, a na tácku s cukrovím se nikdy neohřejí moc dlouho. I přes veškerou snahu musím přiznat, že sádlových bochánkům mojí maminky se ty moje nemůžou rovnat a už se těším, až si i letos pochutnám na těch od ní.“
Sádlové bochánky
asi 60 kousků - příprava: 40 minut
- 150 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g sádla
- 2 polévkové lžíce kakaa
- hrst mletých oříšků
Na ozdobu:
- marmeláda
- citronová poleva
- oříšky nebo mandle
Suroviny na těsto zpracujte na válu, udělejte malé kuličky a doprostřed každé vytlačte vařečkou důlek. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.
Nechte vychladnout a pak do připraveného důlku naneste lžičkou marmeládu, dokola ozdobte citronovou polevou a doprostřed zapíchněte kousek mandle nebo oříšku.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.