Minutkový makovník podle babičky Zdroj: Johana Pošová

Minutkový makovník podle babičky Zdroj: Johana Pošová

Neplněné tvarohové knedlíky s mákem Zdroj: Johana Pošová
Makové karásky Zdroj: Johana Pošová
Rakouské makové rohlíčky Zdroj: Johana Pošová
Luxusní maková zmrzlina Zdroj: Johana Pošová
5
Fotogalerie

Makové variace - už jste ochutnali makovou zmrzlinu?

Ani za mák inspirace? Pětice následujících receptů vás přesvědčí, že pohled na tuto tradiční českou surovinu rozhodně není černobílý - a že nápadů máme plnou makovici!

Minutkový makovník podle babičky

Příprava: 40 minut

Na 8 řezů:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky mletého máku
  • 2 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného sádla
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilkový cukr nebo vanilka

Všechny suroviny smíchejte na hladkou, středně hustou hmotu. Vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy. Pečte asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Podávejte poprášené moučkovým cukrem, nejlépe s pikantní domácí zavařeninou.

Neplněné tvarohové knedlíky s mákem

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:

  • 2 měkké plnotučné tvarohy
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 celá vanilka
  • med a rozpuštěné máslo na polévání
  • kefír nebo mléko k podávání

Všechny suroviny smíchejte v mírně lepivé těsto. Vanilku podélně rozřízněte, ostrým nožem vyškrábněte dřeň a přimíchejte ji do těsta. Pomoučněte si ruce a z těsta tvořte malé kulaté knedlíčky. Vařte asi 10 minut, až vyplavou na povrch. Ještě teplé obalujte v mletém máku a podávejte posypané moučkovým cukrem s vanilkou, polité medem a rozpuštěným máslem. Nejlépe chutnají s kefírem nebo mlékem.

Makové karásky

Příprava: 30 minut + kynutí

Na 8 kousků:

  • 600 g hladké mouky
  • 15 g soli
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky + 1 vejce, prošlehané na potření
  • 150 g sádla
  • 250 ml mléka
  • 15-20 g medu

Z prosáté a osolené mouky, rozdrobeného droždí, medu, žloutků, vlahého rozpuštěného tuku a vlažného mléka zpracujte vláčné a nelepivé těsto. Nechte kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Rozdělte na asi 24 kousků, z těch vyválejte válečky a vždy tři spleťte jako cop. Nechte ještě asi 30 až 40 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a hustě posypte mákem. Pečte asi 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

Rakouské makové rohlíčky

Příprava: 30 minut + odležení

Na 30 kousků:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g mletého máku
  • 200 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení

Ze všech uvedených surovin vypracujte těsto. Nechte alespoň hodinu, ale nejlépe přes noc odpočinout v ledničce. Z těsta tvarujte rohlíčky a pečte asi 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Ještě teplé obalte v cukru s vanilkou.

Luxusní maková zmrzlina

Příprava: 30 minut + mrazení

Na 600 ml zmrzliny:

  • 3 vejce, oddělená
  • 150 g cukru krupice
  • 0,5 l smetany ke šlehání
  • 60 ml amaretta
  • 1 celá vanilka
  • 2 hrsti máku

Na kornoutky

  • 100 g hladké mouky
  • 3-4 bílky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Ve třech miskách vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem, sníh z bílků a šlehačku ze smetany ke šlehání. Do žloutků s cukrem přidejte likér a vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Nakonec pomalu přimíchejte sníh z bílků a mák. Formu vyložte pečicím papírem, nalijte směs a dejte alespoň na 8 hodin do mrazáku. Ze všech surovin na kornoutky umíchejte hladké těstíčko. Pánev pokryjte kolečkem tukem potřeného pečicího papíru a lžičkou vytvořte tenké placičky o průměru asi 15 cm. Opečte je z obou stran a ještě zatepla stočte do tvaru kornoutku.

Tip: Ve všech uvedených receptech můžete použít také bílý mák (starobylá odrůda růžově kvetoucího máku). Chuť má velmi podobnou oříškům a také se jako jejich náhražka používá. Na rozdíl od klasického šedého či modrého je sladší a olejnatější. Klade ale vyšší nároky na skladování - měl by být uložen na velmi chladném místě, nejlépe v ledničce, rychleji totiž žlukne. K dostání je na internetu či v prodejnách zdravé výživy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud