Sendvič se slaninou a volským okem Zdroj: Ondřej Košík

Sendvič se slaninou a volským okem Zdroj: Ondřej Košík

Morčák s fazolkovými bramborami Zdroj: Ondřej Košík
Jarní šátečky se sýrem a bylinkami Zdroj: Ondřej Košík
Gnocchi s chilli pestem Zdroj: Ondřej Košík
Tortilly plněné zelím a kuřecím masem Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku

Zajímavá večeře může být hotová dřív, než si děti napíšou úkoly. Překvapte rodinu slanými šátečky, rafinovanými toasty, rybou nebo tortillami se zelím a masem.

Pondělí: Sendvič se slaninou a volským okem

4 porce - příprava: 20 minut

  • olivový olej
  • 8 toastových chlebů
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 4 jarní cibulky
  • rukola

Na grilovací pánvi rozehřejte trošku olivového oleje. Vložte na ni toastový chléb a ogrilujte jej z obou stran dozlatova. Na vedlejší pánvi orestujte plátky anglické slaniny a rozklepnutá vejce, osolte a opepřete. Toastový chléb potřete hořčicí, obložte orestovanou slaninou a vejci, zasypte nasekanou jarní cibulkou a podávejte s rukolou.


Úterý: Morčák s fazolkovými bramborami

4 porce - příprava: 30 minut

  • 2 větší morčáky (mořský vlk)
  • zelený pepř ve slaném nálevu
  • koriandr
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 500 g brambor typu A
  • 4 jarní cibulky
  • 250 g zelených fazolek
  • petrželka na ozdobu

Rybu očistěte, přendejte do pekáčku a svrchní část kůže zlehka nařízněte. Vetřete slitý a nadrcený zelený pepř, nasekaný koriandr, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Brambory i se slupkou vařte 15 minut. Pak slijte, nakrájejte na kolečka a na olivovém oleji je orestujte společně s nasekanou jarní cibulkou a zelenými fazolkami. Dochuťte solí a pepřem, na talíři ozdobte ještě petrželkou.


Středa: Jarní šátečky se sýrem a bylinkami

4 porce - příprava: 30 minut

  • 3 vejce + 1 na potření
  • 200 g sýra feta
  • 1 lžička olivového oleje
  • 4 jarní cibulky
  • šalvěj
  • petrželka
  • oregano
  • sůl a pepř
  • 2 balení listového těsta

V míse rozšlehejte vejce s nastrouhaným sýrem, přidejte olivový olej, nasekané jarní cibulky a bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Listové těsto rozložte (nebo rozválejte) a vykrájejte čtverce o velikosti 10 x 10 cm, lžičkou klaďte náplň na střed a přeložte do trojúhelníku. Okraje pevně přimáčkněte. Šátečky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Bude to trvat asi 10 minut. Náš TIP: Jako náplň můžete použít také směs ricotty s bylinkami, solí a pepřem. Zkuste do ní přidat ještě nasekaná sušená rajčata nebo chilli papričky.


Čtvrtek: Gnocchi s chilli pestem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 500 g gnocchi
  • 100 g sušených rajčat
  • 20 g bazalky
  • 1–2 chilli papričky
  • 40 g pecorina
  • 60 g parmazánu
  • 60 g nesolených kešú oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř
  • jarní cibulka
  • oregano

Připravte si pesto: do mixovací nádoby přendejte sušená rajčata, omytou a osušenou bazalku, nakrájené chilli papričky, nastrouhané sýry, oříšky, česnek a vše zalijte olejem. Rozmixujte v pesto. Dochuťte. Ve vroucí vodě vařte 1 minutu gnocchi. Když vyplavou, jsou hotové. Slijte je, promíchejte s pestem a přendejte na talíře. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a lístky oregana.

NÁŠ TIP: Místo gnocchi můžete použít také jakékoli své oblíbené těstoviny. Nakonec je ještě ozdobte hoblinkami parmazánu.


Pátek: Tortilly plněné zelím a kuřecím masem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 1/2 hlávky menšího červeného zelí
  • 4 kuřecí prsa
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 8 tortill
  • 80 g plátků mandlí
  • libeček

Červené zelí nasekejte na tenčí plátky a spařte vroucí vodou. Nechte okapat. Kuřecí prsa osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Maso dejte stranou a ještě krátce na pánvi poduste zelí. Připravte si tortilly, do jejich středu přendejte měkké zelí, navrch kuřecí steak (můžete jej i nakrájet na plátky), zasypte plátky mandlí, ozdobte libečkem, zakapejte olivovým olejem a zarolujte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud