Domácí těstoviny - postup (1.) Zdroj: Ondřej Košík

Domácí těstoviny - postup (1.) Zdroj: Ondřej Košík

Domácí těstoviny - postup (2.) Zdroj: Ondřej Košík
Domácí těstoviny - postup (3.) Zdroj: Ondřej Košík
Domácí těstoviny - postup (4.) Zdroj: Ondřej Košík
Domácí těstoviny - postup (5.) Zdroj: Ondřej Košík
10
Fotogalerie

Domácí těstoviny rychle a jednoduše

Zapomeňte na složité postupy, nespočet ingrediencí a hodiny strávené v kuchyni. Zatoužíte-li po klasické Itálii, příprava vlastních těstovin podle našeho redaktora Tomáše vám nezabere moc času...

Základní recept

Na domácí těstoviny se nejlépe hodí mouka z tvrdozrnné pšenice, tzv. semoliny. Obsahuje totiž hodně lepku, důležitého pro jejich přípravu. Pokud ji neseženete, můžete použít pšeničnou mouku té nejvyšší kvality (extra 00). Připravte si 400 g mouky a čtyři vejce. Ta dodají těstu tu správnou strukturu. Nic víc, nic míň.

Čerstvé těstoviny pak vařte ve vroucí osolené vodě maximálně 2–3 minuty. Vodu solte v poměru 1 lžíce soli na 1 l vody. Uvařené těstoviny nikdy neproplachujte ve studené vodě, přišli byste o zbytkový lepek, kterým můžete dohustit připravenou omáčku.

Jak na to

1. Mouku nasypte na pracovní plochu. Uprostřed vytvořte důlek a vyklepněte do něj vejce.

2. Vejce postupně zapracujte do mouky. Vypracujte hladké a pružné těsto.

3. Hotové těsto pomoučněte a při pokojové teplotě nechte na 10 minut odpočinout.

4. Těsto vyválejte válečkem nebo na těstovinovém strojku na pásy o výšce asi 3 mm a délce asi 30 cm. Vždy je důkladně pomoučněte, aby se vám hotové těstoviny neslepily.

5. Přeložte připravený pás těsta několikrát přes sebe a nakrájejte z něj úzké „nudle“, které pak párkrát v rukou prohodíte. Dostanete tak tagliatelle nebo pappardelle. Špagety připravíte i na těstovinovém strojku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Špagety s rukolovým pestem

Příprava: 20 minut

4 porce:

  • 500 g špaget

Pesto:

  • velká hrst čerstvé rukoly
  • 4–5 lžic olivového oleje
  • 1–2 stroužky česneku
  • 20–30 g vlašských ořechů
  • 50 g nastrouhaného parmazánu

Špagety uvařte v hodně osolené vodě na skus a promíchejte je s pestem. To připravíte, když rozmixujete rukolu, olej, česnek, vlašské ořechy a část sýra. Na jednu porci špaget stačí 1 až 1,5 lžíce hotového pesta. Promíchejte a podávejte posypané sýrem.

Náš tip: Vyzkoušejte také náš s bazalkovým pestem tip nebo sušenými rajčaty.


Fussili s krémovou šafránovou omáčkou

Příprava: 40 minut

4 porce:

  • 500 g fussili
  • 200 ml smetany
  • špetka šafránu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 pórek
  • 150 g hub šitaké
  • 1 svazek chřestu
  • 100 g cukrového hrášku
  • pepř a sůl

Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě na skus. Smetanu se šafránem přiveďte za stálého míchání k varu. Stáhněte plamen a dalších 5 minut smetanu povařte. Nechte stranou a občas promíchejte.

Do rozehřáté pánve nalijte polovinu oleje a orestujte na něm pórek, nakrájený na kolečka. Asi po minutě přilijte zbylý olej a přidejte omyté houby. Když jsou zlehka orestované, přisypte hrášek a nakrájený chřest. Povařte spolu 3 ž 4 minuty.

K zelenině přilijte smetanu se šafránem a promíchejte. Uvařené těstoviny slijte a promíchejte je s omáčkou.

Náš tip: Pokud nechcete mít pouze vegetariánskou verzi, přidejte k restované zelenině kousky kuřecího masa.


Makarony s jarní zeleninou

Příprava: 25 minut

4 porce:

  • 500 g makaronů
  • 100 g brokolice
  • 75 g cukety
  • 1 lžíce másla
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g čerstvého hrášku
  • 1 rajče bez slupky
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml creme frâiche nebo zakysané smetany
  • 3–4 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • citronová šťáva

Nakrájenou brokolici a cuketu povařte s těstovinami ve slané vodě asi 3 minuty.

Na rozpuštěném másle lehce orestujte jarní cibulku. Přidejte hrášek, nadrobno nakrájené rajče a restujte další minutu. Přilijte zeleninový vývar, vmíchejte creme fraÎche, citronovou šťávu a sýr. Vařte spolu 2 až 3 minuty.

Do omáčky přidejte uvařené těstoviny s brokolicí a cuketou.

Náš tip: Nebojte se přidat na kostičky nakrájený a orestovaný lilek.


Tagliatelle s avokádem

Příprava: 30 minut

4 porce:

  • 400 g tagliatelle
  • 2 zralá avokáda
  • šťáva z 1 limetky
  • 2 stroužky česneku
  • 60 ml olivového oleje
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl, strouhaný parmazán
  • sůl na dochucení
  • rozpuštěné máslo na přelití

Těstoviny uvařte v hodně slané vodě na skus. Avokádo rozkrojte na poloviny, vydlabejte do keramické misky a vidličkou rozmačkejte dohladka. Zakapejte limetkovou šťávou, přidejte najemno nasekaný česnek a koriandr, přilijte olej a vše důkladně promíchejte.

Uvařené těstoviny smíchejte s avokádovou omáčkou, koriandrem a sýrem a přelijte máslem.

Náš tip: Namísto tagliatelle můžete použít špagety nebo pappardelle.


Ravioly se špenátem a ricottou

Příprava: 60 minut

4 porce:

  • 500 g základního těsta na těstoviny (viz výše)
  • 1 lžíce másla + na přelití
  • hrst špenátu
  • 1–2 stroužky česneku
  • 200 g ricotty
  • 1 žloutek
  • 75 g nastrouhaného parmazánu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl na dochucení

Na rozehřátém másle krátce poduste špenát s česnekem. Nechte vychladnout a přidejte ricottu, sýr, žloutek, nastrouhejte muškátový oříšek a promíchejte.

Těsto rozválejte na 2 mm silný plát a nařežte na asi 7 cm široké pásy. Připravenou špenátovo-ricottovou náplň rozložte po levé straně těstovinového pásu každých 5 cm. Přeložte pravou stranu pásu na levou, přitlačte těsto k sobě vidličkou a rádýlkem nařežte jednotlivé ravioly. Vařte asi 3 minuty.

Podávejte přelité máslem, případně posypané hoblinkami parmazánu.

Náš tip: Ravioly připravíte i s pomocí nástavce na těstovinový strojek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.

Doporučujeme

Články odjinud