Pociťujete doslova vlčí hlad a nutně potřebujete teplo. Tak rychle ke stolu! Tohle menu rozhodně splní vše, co od něj očekáváte.
Houbová dršťkovka
4 porce - příprava: 60 minut
- 600 g hlívy ústřičné
- 100 g anglické slaniny v celku
- 2 větší cibule
- 1 lžíce oleje
- 2–3 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky (nemusí být)
- 2–3 lžíce hladké mouky
- 2 l masového vývaru
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř
Hlívu a slaninu nakrájejte na proužky, cibuli na kostičky. V hrnci orestujte na oleji slaninu, cibuli a 5 minut opékejte. Vmíchejte houby, krátce je orestujte, přisypte papriku, zamíchejte a zlehka opečte. Zasypejte moukou, orestujte ji a zalijte vývarem. Vhoďte bobkové listy, osolte, opepřete a vařte za občasného míchání 45 minut.
Kotletky s květákem pod zlatou krustou
4 porce - příprava: 50 minut
- 8 středních brambor
- 1 menší květák
- špetka muškátového oříšku
- 2 větší cibule
- 4 vepřové kotlety s kostí
- sůl a pepř
- 200 ml smetany na vaření 12%
- 200 g nastrouhaného sýra gouda
- 6 lžic strouhanky
Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, vyložte jimi dno pekáčku a osolte je. Květák povařte, rozeberte ho na růžičky, dejte na brambory a posypte muškátovým oříškem, poklaďte kolečky cibule a naklepanými, osolenými a opepřenými kotletami. Zalijte smetanou a pečte při 170 °C asi 20 minut. Posypte sýrem se strouhankou a zapečte.
Náš TIP: Místo cibule můžete pod zlatou krustičku schovat i nakrájený pórek nebo růžičky brokolice.
Skořicová jablka s překvapením
4 porce - příprava: 60 minut
- 2 lžíce rozinek (sušených brusinek)
- 4 lžíce koňaku
- 2 velká jablka
- 2 oříšky másla
- 1 vanilkový lusk
- 4 kopečky smetanové zmrzliny
KRACHLE:
- 1 balení rozváleného listového těsta
- 1 vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce hrubého krystalového cukru
KŘUPAVÝ ZÁKLAD:
- oříšek másla
- 100 g cereálií
- 50 g nasekaných oříšků nebo mandlí
- 1 balení vanilkového cukru
- špetka skořice
Nejprve namočte rozinky (nebo brusinky) do koňaku a nechte je tam, dokud nebudete dusit jablka. Nyní připravte krachle, kterými oddělíte jednotlivé vrstvy dezertu. Plát těsta nakrájejte na čtverečky asi 10 x 10 cm, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte hrubším krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a prudce zapečte asi 10 minut – cukr se rozpustí a přemění v karamel a krachle mají tenkou sladkou polevu.
Teď křupavý základ dezertu: na pánvi na másle orestujte cereálie dokřupava. Přidejte ořechy (nebo mandle) a po chvíli vmíchejte cukr smíchaný se skořicí, chvilku restujte, odstavte a nechte vychladnout.
Z jablek nakrájejte plátky a z jejich středu odstraňte jádřince. Na másle je pár minut restujte, přidejte semínka z vanilkového lusku, zalijte koňakem slitým z rozinek a chvilku poduste.
Na talíře nebo misky nasypte křupavý základ, na něj položte kopeček zmrzliny, přes zmrzlinu přeložte krachli a na ni dejte několik plátků dušených jablíček. Nakonec položte zase krachli, ozdobte rozinkami a zbytkem vanilkového lusku a rychle podávejte, aby se zmrzlina nestačila rozehřát.
Zahřívací trio
1 porce - příprava: 5 minut
ZÁZVOROVÝ ČAJ:
- 2 cm oloupaného čerstvého zázvoru
- limetková šťáva
- cukr podle chuti
- 50 ml kalvadosu (nemusí být)
- 1 kolečko limetky
HORKÝ POMERANČ:
- 1 smotek skořice
- 2–3 hřebíčky
- 150 ml pomerančového džusu
- 50 ml pomerančového likéru
- řez pomeranče
MEDVĚDÍ MLÉKO:
- 150 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce medu
- 50 ml tuzemáku (nemusí být)
Při přípravě zázvorového čaje zalijte zázvor nakrájený na plátky vroucí vodou, přidejte cukr a limetkovou šťávu a pálenku. Zdobte kolečkem limetky.
Horký pomeranč připravíte tak, že koření necháte přejít varem v džusu, přelijete do sklenice z varného skla, doplníte likérem a nakonec ozdobíte řezem pomeranče.
A nakonec mléko: pomalu ho přiveďte k varu, nalijte do sklenice nebo hrnku, přidejte med a ovoňte tuzemákem.
Náš TIP: Všechny nápoje pro zahřátí obsahují alkohol, ale můžete je podávat i v nealkoholické verzi.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.