Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho jídelníčku, většinou jako přílohu nebo pyré. Jejich využití je ale mnohem širší, můžete z nich udělat i bramboráky nebo ravioli. Zkuste naše osvědčené recepty.
1. Batáty ve slanině
Tip na jednoduchý a rychlý oběd, který si žádá pouze tři ingredience: batáty, slaninu a koření. Pokud chcete, aby bylo jídlo rychleji hotové, krájejte batáty na tenčí kousky.
Recept na batáty ve slanině najdete ZDE
2. Batátové bramboráky
Po klasických bramborácích se můžeme utlouct a jinak tomu není ani v případě bramboráků ze sladkých brambor. Jejich příprava je stejná a díky výživové hodnotě batátů je tato varianta zdravější.
Recept na batátové bramboráky najdete ZDE
3. Panenky v parmském kabátku s batátovými chipsy
Zdravé chipsy lze připravit téměř z jakékoliv kořenové zeleniny. Vhodné jsou i mrkev, celer nebo petržel. Batátové se nejvíce hodí k vepřovému masu a jejich nasládlou chuť dokonale vyváží parmská šunka.
Recept na panenky v parmském kabátku s batátovými chipsy najdete ZDE
4. Candát a batátové pyré
Chystáte odlehčený oběd? Připravte candáta s batátovým pyré, které můžete kombinovat i s grilovanou zeleninou.
Recept na candáta a batátové pyré najdete ZDE
5. Pečené batáty
Vaření ve vodě batátům neprospívá, proto je vždy dávejte do trouby. Můžete je konzumovat jen tak, jako přílohu nebo z nich připravit polévku.
Recept na pečené batáty najdete ZDE
TIP NA VIDEO: Podívejte se na videorecept, jak na pečené batáty podávané s grilovanou chobotnicí.
6. Masové ravioli s batáty a pažitkou
Sladké brambory tam, kde je budou všichni čekat nejméně – v těstovinách. Není nad domácí výrobu, a proto vás naučíme nejenom samotnou směs, ale i přípravu těstovin od začátku do konce.
Recept na masové ravioli s batáty a pažitkou najdete ZDE