Zapomeňte na složité postupy, nespočet ingrediencí a hodiny strávené v kuchyni. Zatoužíte-li po klasické Itálii, příprava vlastních těstovin podle našeho redaktora Tomáše vám nezabere moc času...
Základní recept
Na domácí těstoviny se nejlépe hodí mouka z tvrdozrnné pšenice, tzv. semoliny. Obsahuje totiž hodně lepku, důležitého pro jejich přípravu. Pokud ji neseženete, můžete použít pšeničnou mouku té nejvyšší kvality (extra 00). Připravte si 400 g mouky a čtyři vejce. Ta dodají těstu tu správnou strukturu. Nic víc, nic míň.
Čerstvé těstoviny pak vařte ve vroucí osolené vodě maximálně 2–3 minuty. Vodu solte v poměru 1 lžíce soli na 1 l vody. Uvařené těstoviny nikdy neproplachujte ve studené vodě, přišli byste o zbytkový lepek, kterým můžete dohustit připravenou omáčku.
Jak na to
1. Mouku nasypte na pracovní plochu. Uprostřed vytvořte důlek a vyklepněte do něj vejce.
2. Vejce postupně zapracujte do mouky. Vypracujte hladké a pružné těsto.
3. Hotové těsto pomoučněte a při pokojové teplotě nechte na 10 minut odpočinout.
4. Těsto vyválejte válečkem nebo na těstovinovém strojku na pásy o výšce asi 3 mm a délce asi 30 cm. Vždy je důkladně pomoučněte, aby se vám hotové těstoviny neslepily.
5. Přeložte připravený pás těsta několikrát přes sebe a nakrájejte z něj úzké „nudle“, které pak párkrát v rukou prohodíte. Dostanete tak tagliatelle nebo pappardelle. Špagety připravíte i na těstovinovém strojku.
Špagety s rukolovým pestem
Příprava: 20 minut
4 porce:
Pesto:
- velká hrst čerstvé rukoly
- 4–5 lžic olivového oleje
- 1–2 stroužky česneku
- 20–30 g vlašských ořechů
- 50 g nastrouhaného parmazánu
Špagety uvařte v hodně osolené vodě na skus a promíchejte je s pestem. To připravíte, když rozmixujete rukolu, olej, česnek, vlašské ořechy a část sýra. Na jednu porci špaget stačí 1 až 1,5 lžíce hotového pesta. Promíchejte a podávejte posypané sýrem.
Náš tip: Vyzkoušejte také náš s bazalkovým pestem tip nebo sušenými rajčaty.
Fussili s krémovou šafránovou omáčkou
Příprava: 40 minut
4 porce:
- 500 g fussili
- 200 ml smetany
- špetka šafránu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 pórek
- 150 g hub šitaké
- 1 svazek chřestu
- 100 g cukrového hrášku
- pepř a sůl
Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě na skus. Smetanu se šafránem přiveďte za stálého míchání k varu. Stáhněte plamen a dalších 5 minut smetanu povařte. Nechte stranou a občas promíchejte.
Do rozehřáté pánve nalijte polovinu oleje a orestujte na něm pórek, nakrájený na kolečka. Asi po minutě přilijte zbylý olej a přidejte omyté houby. Když jsou zlehka orestované, přisypte hrášek a nakrájený chřest.
Povařte spolu 3 ž 4 minuty.
K zelenině přilijte smetanu se šafránem a promíchejte. Uvařené těstoviny slijte a promíchejte je s omáčkou.
Náš tip: Pokud nechcete mít pouze vegetariánskou verzi, přidejte k restované zelenině kousky kuřecího masa.
Makarony s jarní zeleninou
Příprava: 25 minut
4 porce:
- 500 g makaronů
- 100 g brokolice
- 75 g cukety
- 1 lžíce másla
- 2 jarní cibulky
- 100 g čerstvého hrášku
- 1 rajče bez slupky
- 100 ml zeleninového vývaru
- 150 ml creme frâiche nebo zakysané smetany
- 3–4 lžíce nastrouhaného parmazánu
- citronová šťáva
Nakrájenou brokolici a cuketu povařte s těstovinami ve slané vodě asi 3 minuty.
Na rozpuštěném másle lehce orestujte jarní cibulku. Přidejte hrášek, nadrobno nakrájené rajče a restujte další minutu. Přilijte zeleninový vývar, vmíchejte creme fraÎche, citronovou šťávu a sýr. Vařte spolu 2 až 3 minuty.
Do omáčky přidejte uvařené těstoviny s brokolicí a cuketou.
Náš tip: Nebojte se přidat na kostičky nakrájený a orestovaný lilek.
Tagliatelle s avokádem
Příprava: 30 minut
4 porce:
- 400 g tagliatelle
- 2 zralá avokáda
- šťáva z 1 limetky
- 2 stroužky česneku
- 60 ml olivového oleje
- hrst čerstvého koriandru
- sůl, strouhaný parmazán
- sůl na dochucení
- rozpuštěné máslo na přelití
Těstoviny uvařte v hodně slané vodě na skus. Avokádo rozkrojte na poloviny, vydlabejte do keramické misky a vidličkou rozmačkejte dohladka. Zakapejte limetkovou šťávou, přidejte najemno nasekaný česnek a koriandr, přilijte olej a vše důkladně promíchejte.
Uvařené těstoviny smíchejte s avokádovou omáčkou, koriandrem a sýrem a přelijte máslem.
Náš tip: Namísto tagliatelle můžete použít špagety nebo pappardelle.
Ravioly se špenátem a ricottou
Příprava: 60 minut
4 porce:
- 500 g základního těsta na těstoviny (viz výše)
- 1 lžíce másla + na přelití
- hrst špenátu
- 1–2 stroužky česneku
- 200 g ricotty
- 1 žloutek
- 75 g nastrouhaného parmazánu
- špetka muškátového oříšku
- sůl na dochucení
Na rozehřátém másle krátce poduste špenát s česnekem. Nechte vychladnout a přidejte ricottu, sýr, žloutek, nastrouhejte muškátový oříšek a promíchejte.
Těsto rozválejte na 2 mm silný plát a nařežte na asi 7 cm široké pásy. Připravenou špenátovo-ricottovou náplň rozložte po levé straně těstovinového pásu každých 5 cm. Přeložte pravou stranu pásu na levou, přitlačte těsto k sobě vidličkou a rádýlkem nařežte jednotlivé ravioly. Vařte asi 3 minuty.
Podávejte přelité máslem, případně posypané hoblinkami parmazánu.
Náš tip: Ravioly připravíte i s pomocí nástavce na těstovinový strojek.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.